Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Czy wie ktos jak skonfigurowac named'a dla sieci lokalnej w ktorej nie ma internetu, w taki sposob ze po wpisanu dowolnej strony w przegladarce uzytkownikowi wyswietlala sie strona z lokalnego serwera http ??
http://dug.net.pl/texty/masq.php
Myślę ,że Ci wystarczy - patrz na dole :)
tak mniej/wiecej wyglada przekierowanie
iptables -D INPUT -m mac --mac-source 00:30:4F:26:EC:D8 -j ACCEPT iptables -D FORWARD -m mac --mac-source 00:30:4F:26:EC:D8 -j ACCEPT iptables -A FORWARD -m mac --mac-source 00:30:4F:26:EC:D8 -p udp --dport 53 -j ACCEPT iptables -A INPUT -m mac --mac-source 00:30:4F:26:EC:D8 -p tcp --dport 999 -s 192.168.1.3 -d 192.168.1.1 -j ACCEPT iptables -A FORWARD -m mac --mac-source 00:30:4F:26:EC:D8 -p tcp --dport 999 -s 192.168.1.3 -d 192.168.1.1 -j ACCEPT iptables -A PREROUTING -t nat -s 192.168.1.3 -p tcp --dport 1:52 -j DNAT --to 192.168.1.1:999 iptables -A PREROUTING -t nat -s 192.168.1.3 -p tcp --dport 54:65535 -j DNAT --to 192.168.1.1:999
niestety drogi przyjacielu wlasnie ze nie wystarczy, tak jak napisalem w temacie, siec ta NIE MA dostepu do internetu, wiec cala maskarada jest bezuzyteczna bez odpowiedniej odpowiedzi z serwra DNS.
tu nie zadziala zwykly dnat na httpd serwera.
A jakby wpisac w /etc/resolv.conf
nameserver 127.0.0.1
Ciekawe czy by zadziałało ... ,jakby dograć serwer DNS np. Bind'a to pewnie by działało ;-)
Daj znać co wykombinowałeś :)
mialam kiedys w rekach taka ksiazke "DNS i BIND" Helionu i tam widzalam opis servera DNS dla sieci lokalnej bez dostepu do internetu
Co prawda moze to pracochlonne troche ale w plikach /etc/hosts mzoe zapisac to wszystko :)
ok, blizej przedstawie to co chce zrobic, bo moze sie do tego zle zabieram.
otorz powiedzmy ze jest sobeie jakis sewerek ktory udostepnia internet. wszystko jest ok, az nagle kradna kable z telekomunikacji i nie ma internetu ( juz mi sie to stalo 4 raz w ciagu 1.5 miesiaca ).
i teraz chcialbym zeby osoba ktora wchodzi na internet widziala strone z komunikatem o awari. napisalem juz demona ktory fakt braku internetu mi wykryje, ale taraz pozostaje kwesia skierowania calego ruchu www na serwer lokalnu.
uprzedzajac posty takie jak od djlinux1992: zwykly dnat nie zadziala, dnsspoof tez sie nie sprawdza,
nie jestem pewien czy squid sobie z czym takim poradzi bez poprawnie zwroconej odpowiedzi od dnsa ( <- ktory to jest nieosagalnu)...
Robisz przekierowanie na stronke ale nie po dns'sie tylko np. na adres 192.168.1.1 hdzie jest serwer apacha :] po co do tego mieszać dns'a ??
Ale Chciałbym wiedzieć jak takiego dns'a bez neta odpalić.
xanax: no to powodzenia, zapewniam cie ze tak sie tego nie da zrobic. dlaczego?? jak dorze wiesz zanim w przegladarce pojawi ci sie strona, najpierw odbywa sie caly proces rozwiazywania nazw. wszystko dziala dobrze jezeli dns zwroci jakas odpowiedz ( czy to z adresem ip, czy tez z o nie istniejacej domenie ) jednakze jezeli nie ma dostepu do internetu i DNS nie odpowiada nie dojdzie do przekierowania, tylko przegladarka poinformuje cie ze nie mozna wyswietlic strony ( time out serwera dns )
Libo - co do dns'a to przeciez nie mozesz przewidziec jaki adres strony wpissze uzytkownik.... nie wiem ale chyba na squdzie sie da zrobic tak ze wyswietla sie stronka squida ze nie mzoe strony znalesc czy cos takiego, ja bym ze squidme powalczyla na twoim miescu
tak, tez o tym myslalem, i w ostatecznosci bede musial tak zrobic, ale wolalem zapytac na forum czy jest mozliwos takiego skonfigurowania dnsa zeby zwracal zawsze adres serwera, nie zaleznie do tego na jaka strone wejdzie uzytkownik. jeszcze pokombinuje z bindem w konfiguracji dla strefy "." jako type master; - innego rozwiazania nie widze
chyba zeby samemu w ostatecznosci napisac cos w stylu dnsspoofa ( ktory notabene spisuje sie idelanie z podmiana odpowiedzi z dnsow, ale niestety sam potrzebuje forwardowac zapytania, wiec bez netu klapa )
Libo - co do dns'a to przeciez nie mozesz przewidziec jaki adres strony wpissze uzytkownik.... nie wiem ale chyba na squdzie sie da zrobic tak ze wyswietla sie stronka squida ze nie mzoe strony znalesc czy cos takiego, ja bym ze squidme powalczyla na twoim miescu[/quote]
Osobiscie wykorzystuje squida m.in. do wysylania miskowi ze ma blokade na przgladanie stron. Jednak nie jestem do konca przekonany ze przy braku dostepu do DNS (na swiecie) bedzie dzialal poprawnie squid. Korzystam z obslugi bledu squida i podmieniam tresc, ktora wyswietla przegladarka.
Taaa.... Trzeba zabanowac necik i dostep do dns i sprawdzic
xanax: no to powodzenia, zapewniam cie ze tak sie tego nie da zrobic. dlaczego?? jak dorze wiesz zanim w przegladarce pojawi ci sie strona, najpierw odbywa sie caly proces rozwiazywania nazw. wszystko dziala dobrze jezeli dns zwroci jakas odpowiedz ( czy to z adresem ip, czy tez z o nie istniejacej domenie ) jednakze jezeli nie ma dostepu do internetu i DNS nie odpowiada nie dojdzie do przekierowania, tylko przegladarka poinformuje cie ze nie mozna wyswietlic strony ( time out serwera dns )[/quote]
Chcesz powiedzieć że jak niemam neta i mam postawionego apacha na bramie i sobie w przeglądarce wpisze 192.168.1.1 to mi się strona niepokaże ?? No dziwne bo u mnie działa :) Innym problemem jest natomiast to żę jak wpisze www.onet.pl to żeby mi pokazało "NIESTETY AWARJA INTERNETU"i tutaj niewiem czy można przekierować beszczelnie wszystkie zapytania na porcie 80 na apacha i w apaczu ustawić
VIRTUAL HOSTA *:80
żeby wyświetlało info o awarji ale możliwe że tak zadziała.
Na squidzie nie takie żeczy da się zrobić ale znowusz do tego trzeba użyć redirecta zewnętrznego albo użyć tych errorów które są w standardzie i podczas braku neta skryptem wprowadzać do configa squida wszystkim userą denay i srobić squid reload co w konsekwencji spowoduje żę wszyscy zobaczą stronke z komunikatem który możesz przygotować.
W poniedziałek spróbuje stestować ten myk z apachem.
[url=http://s10.bitefight.pl/c.php?uid=89351]GRYZĘĘĘ[/url]
xanax: no to powodzenia, zapewniam cie ze tak sie tego nie da zrobic. dlaczego?? jak dorze wiesz zanim w przegladarce pojawi ci sie strona, najpierw odbywa sie caly proces rozwiazywania nazw. wszystko dziala dobrze jezeli dns zwroci jakas odpowiedz ( czy to z adresem ip, czy tez z o nie istniejacej domenie ) jednakze jezeli nie ma dostepu do internetu i DNS nie odpowiada nie dojdzie do przekierowania, tylko przegladarka poinformuje cie ze nie mozna wyswietlic strony ( time out serwera dns )[/quote]
Chcesz powiedzieć że jak niemam neta i mam postawionego apacha na bramie i sobie w przeglądarce wpisze 192.168.1.1 to mi się strona niepokaże ?? No dziwne bo u mnie działa :) Innym problemem jest natomiast to żę jak wpisze www.onet.pl to żeby mi pokazało "NIESTETY AWARJA INTERNETU"i tutaj niewiem czy można przekierować beszczelnie wszystkie zapytania na porcie 80 na apacha i w apaczu ustawić
VIRTUAL HOSTA *:80
żeby wyświetlało info o awarji ale możliwe że tak zadziała.
Na squidzie nie takie żeczy da się zrobić ale znowusz do tego trzeba użyć redirecta zewnętrznego albo użyć tych errorów które są w standardzie i podczas braku neta skryptem wprowadzać do configa squida wszystkim userą denay i srobić squid reload co w konsekwencji spowoduje żę wszyscy zobaczą stronke z komunikatem który możesz przygotować.
W poniedziałek spróbuje stestować ten myk z apachem.[/quote]
nie wiem po czym to wywnioskowales, ale ja nic takiego nie twierdzielm ( chyba nieuwaznie czytasz moje posty ), oczywicie ze ci zadziala jak sobie wpiszesz w przegladarce 192.168.1.1, zadziala nawet jak zamiast www.wp.pl wpiszesz w przegladarce 212.77.100.101( mimo braku internetu, dnat przerzuci cie na lokalny serwer), ale czy znasz kogos kto tak wchodzi na strony www ?? :| .
co do twojej watpliwosci czy mozna "bezczelnie" wszytko przekierowac na lokalny port 80... to mozna, ale to nic ci nie da bo przegladarka nie wysle "prosby o strone" (na 80-tke ) jak nie dostenie odpowiedzi z DNSu ( bo nie bedzie poprostu wiedziala na jakim ip znajduje sie rzadana witryna ).
Nie ma nie idzie... jest nie umiem.Offline
w akadminku DS16 w kraowie bylo tak zrobione ze jak nie bylo netu to ludzim sie strony z cahce otweraly a jak nie bylo strony w cache to sie komunikat wyswietlal
[b]Libo[/b] sorry to żeczywiście źle zrozumiałem. Ale tak jak Ty to mówisz czy że ja sobie wpisze www.wp.pl i chcesz wyświetlić strone z błędem to w taki sposób działają redirectory w squidzie tam można podmieniać dany adres na inny jeszcze zanim zostają rezolwowane (trudne słowo ;) ) na ip.
Czy da się to w inny sposób zrobić :) Napewno. I odrazu mam pytanie jak będzie wyglądała linijka dla ip tables żeby przekierować cały ruch wychodzący na port 80 z localhost na ip: 192.168.1.1:80 bo jakoś niemoge tego zrobić a chciałem sprawdzić czy jak na tym ip będzie apache to czy wyświetli strone. BO fakt faktem ciekawi mnie czy najpierw będzie resolv hosta czy najpierw poleci do apache bo wtedy dostane z niego strone.
Jeszce możnaby było powalczyć jeszcze z bindem żeby zamieniał wszystkie nazwy na jedno ip wtedy też by działało i bez squida.
[b]Biexi[/b] Ja jestem w DS03 i czasem żałuje że nie ja jestem tu administratorem bo chociaż mało wiem to czasem mi się wydaje...... no ale cóż ja neta mam p2p mi działa to nienarzekam, bo jakbym miał innego zwierzchnika od neta to może tak łatwo niedałoby się omijać niektórych ograniczeń.
A ja mam inne rozwiązanie. Takie cos działa u mnie. Jest to pakiet totd czyli DNS Proxy i otwarty na lan port 53 oczywiscie DHCP podaje userowi adres serwera 192.168.1.1 i wszystko gra przekierowania działają.
A ja mam inne rozwiązanie. Takie cos działa u mnie. Jest to pakiet totd czyli DNS Proxy i otwarty na lan port 53 oczywiscie DHCP podaje userowi adres serwera 192.168.1.1 i wszystko gra przekierowania działają.[/quote]
mogbys temat bardziej rozwinac? bede wdzieczny
A ja mam inne rozwiązanie. Takie cos działa u mnie. Jest to pakiet totd czyli DNS Proxy i otwarty na lan port 53 oczywiscie DHCP podaje userowi adres serwera 192.168.1.1 i wszystko gra przekierowania działają.[/quote]
to tak pieknie brzmi w teori :D, wez zobacz czy ci bedzie to dzialac jak wylaczysz kable sieciowy z serwera ( oczywiscie ten z internetu ) i wejdz na jakas domene ktorej jeszcze nie odwiedzales, czy dostaniesz komunikat. ( nie sprawdzalem, ale raczej nie bedzie ci to chodzic ).
Nawiazujac do watku squid + redirector + wszelikiego rodzju podmiany komunikatow o błedach - niestety nie chodzi to w 100% zdognie z zalozeniem, cowiecej rozwiazanie to jest bezuzyteczne w sieciach lokalna w ktorych nie ma ( i nie bylo ) dostepu do netu. dlaczego ?? roziwazanie to zdaje egzaminy tylko przy odwolaniu do stron/domen, krore sa znane serwerowi proxy ( czyli byly juz kidys odwiedziane ). jezeli domena nie jest znana to i tak i tak proxy wysle zapytanie do dnsa a jezeli nie dostanie jakiejkowliek odpowiedzi to zadna strona z komunikatem sie nie wyswietli.
( oczywisce jezeli komus uda sie to zrobic na samym squidze to chetnie zaznajmie sie z roziwazaniem, mi sie to nie udalo. jezeli ktos bedzie chcial napisac ze u niego to dziala to prosze uwzglednic takie zalozenia ze NIE ma dostepu do internetu i odwiedzane domeny nie byly wczesniej "zacachowane")
Co to rozwiazania problemu to ( [b]and the winner is...[/b] ) bind9.
został on odpowiednio "spreparowany" do tego aby zwracal zawsze adres lokalnego serwera www z komunikatem, niezaleznie od tego jaka domena zostanie wywołana... no moze prawie kazda. otoz zadziata to dla "top-level domain" takich jak : pl, com, org, biz ( i innych jezeli komus beda potrzebne i dopisze sobie odpowiednie pliki stref).
najsmieszniejsze jest to ze rozwiazanie jest dosyc banalne, ale jak to mowia [i]"wszystko jest trudne nim stanie sie łatwe "[/i]
pozdrawiam
Nie ma nie idzie... jest nie umiem.
Tak myślałem że w bindzie zadziała. Jak tylko znajde chwile czasu to sprawdze czy squid + redirector bez dostępu do neta zadziałają prawidłowo.
I tutaj ja nadal jestem przekonany że zanim squid odpyta dns wszystko trafia do redirectora gdzie konfigurując mozna zamieniać adres np. www.wp.pl na adres ip co też zda egzamin, ale jeszcze tego niesprawdzałem, więc jak to uczynię napisze.
no ja napisalem sobie prostego redira
#!/usr/bin/perl $|=1; while ($addres=<stdin>) { $addres=~ s/http://.* /http://10.10.10.1 /; print $addres; }
i dziala sprawnie, ale nie dla stron ktore wczesniej nie byly zcachowane ( odwiedzone)
No własnie a u mnie totd adziałał ponieważ on udaje serwer DNS.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00059 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.222.110.70' WHERE u.id=1 |
0.00157 | UPDATE punbb_online SET logged=1738363001 WHERE ident='18.222.110.70' |
0.00031 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738362701 |
0.00073 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=26849 |
0.00644 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3338 ORDER BY posted |
0.00084 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3338 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00150 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3338 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00848 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3338 |
Total query time: 0.02072 s |