Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich Forumowiczow!
Mam nastepujacy problem. Niektore programy wywalaja sie z takimi bledami (oto przyklady):
synaptic: symbol lookup error: /usr/lib/libgtk-x11-2.0.so.0: undefined symbol: g_intern_static_string
gtk-gnutella: symbol lookup error: /usr/lib/libpango-1.0.so.0: undefined symbol: g_slice_alloc
tleenx2: symbol lookup error: /usr/lib/libpango-1.0.so.0: undefined symbol: g_slice_alloc
/usr/lib/mozilla-thunderbird/mozilla-thunderbird-bin: symbol lookup error: /usr/lib/libgdk-x11-2.0.so.0: undefined symbol: g_intern_static_string
Nie przypominam sobie dokladnie zebym cos mieszal w systemie, na mysl przychodzi mi tylko kompilacja mplayera. jestem na testing i potrzebowalem do kompilacji x-window-system-dev ktore jest na sargu. Zmienilem wiec na czas kompilacji jedno repozytorium z testing na stable i z APTa pociagnalem ta paczke. Po kompilacji zmienilem z powrotem sources.list.
Tego samego dnia z APTa pociagnalem evolution i od tego momentu zaczely sie problemy. Wszystkie potrzebne zaleznosci zostaly pobrane niestety w momencie rozpoczecia rozpakowywania i konfiguracji wystapily bledy, tak ze evolution w ogole sie nie zainstalowal. Niedokonczona instalacje potraktowalem apt-get -f install i bylo ok. A wlasciwie tak mi sie tylko wydawalo gdyz nastepnego dnia zauwazylem wlasnie powyzsze problemy z programami.
Dodam ze usuniecie calosci tych programow i wrzucenie ich na nowo nie zmienia sprawy. paczki instaluja sie bez zadnych bledow jednak program nie dziala.
Jeszcze jedno. dselect przy wyborze opcji USUWANIE NIECHCIANYCH PAKIETOW wywala takie oto cos:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
libgnome2-common
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 1 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 0B archiwów.
Po rozpakowaniu zostanie zwolnione 3222kB miejsca na dysku.
Czy chcesz kontynuować [T/n]? t
(Odczytywanie bazy danych ... 94889 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Usuwanie libgnome2-common ...
gconftool-2: symbol lookup error: /usr/lib/libgconf-2.so.4: undefined symbol: g_slice_alloc0
dpkg: błąd przetwarzania libgnome2-common (--remove):
podproces pre-removal script zwrócił kod błędu 127
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
libgnome2-common
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Wystąpiły problemy przy rozpakowywaniu. Zainstalowane pakiety zostaną
skonfigurowane. Może to spowodować podwójne błędy lub błędy
spowodowane brakującymi zależnościami. To jest normalne. Tylko powyższe
błędy są istotne. Proszę je poprawić i ponownie wybrać [I]nstalację.
Naciśnij enter, aby kontynuować.
Z tego co pamietam libgnome2-common byl zwiazany z x-window-sysem-dev i wrzucil sie w system razem znim....
Ktos ma jakis pomysl ? :P
Dziekuje za wszelkie rady!
Hej! Wpadłem na coś mam nadzieje pomocnego!
Mam zainstalowane tylko i wylacznie KDE a z tego co własnie wyczytałem program evolution jest pod GNOME'a.
Podejrzewam ze moj problem jest spowodowany wlasnie wpieprzeniem sie w system bibliotek z gnome... nie wiem moze sie myle :)
Pozdrawiam!
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00158 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.187.210' WHERE u.id=1 |
0.00086 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.226.187.210', 1732743159) |
0.00117 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732742859 |
0.00487 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.191.189.124' |
0.00105 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=26891 |
0.00108 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3412 ORDER BY posted |
0.00102 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3412 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00107 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3412 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00102 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3412 |
Total query time: 0.01401 s |