Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam następującą konfigurację tego modułu:
LoadModule evasive20_module /usr/lib/apache2/modules/mod_evasive20.so DOSHashTableSize 3097 DOSPageCount 5 DOSSiteCount 50 DOSPageInterval 3 DOSSiteInterval 3 DOSBlockingPeriod 999 DOSLogDir “/var/log/evasive” DOSWhiteList 127.0.0.1/8 DOSSystemCommand "/sbin/iptables -I INPUT -p tcp --syn --dport -s %s -j DROP"
1. Problem, próbowałem na wszystkie sposoby już chyba ustawiać uprawnienia do folderu /var/log/evasive i ciągle wywala mi następujący log:
Jun 5 21:13:04 arm mod_evasive[20754]: Couldn't open logfile “/var/log/evasive”/dos-192.168.0.250: No such file or directory Jun 5 21:13:04 arm mod_evasive[20755]: Couldn't open logfile “/var/log/evasive”/dos-192.168.0.250: No such file or directory
2. Problem, polecenie które powinno blokować hosta ddosującego serwer w ogóle nie działa.. próbowałem również z poleceniem które doda IP do /etc/hosts.deny.. również nic nie działa..
a do testowania używam skryptu z modułu, którego uruchamiam z maszyny wirtualnej..
#!/usr/bin/perl # test.pl: small script to test mod_dosevasive's effectiveness use IO::Socket; use strict; for(0..100) { my($response); my($SOCKET) = new IO::Socket::INET( Proto => "tcp", PeerAddr=> "192.168.0.251:80"); if (! defined $SOCKET) { die $!; } print $SOCKET "GET /?$_ HTTP/1.0\n\n"; $response = <$SOCKET>; print $response; close($SOCKET); }
Z góry dzięki, za pomoc przy rozwiązaniu tych problemów, bo już nie mam pojęcia jak się za to zabrać..
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2014-06-05 21:50:30)
co to za jakiś dziwny cudzysłów w tej linijce?
DOSLogDir “/var/log/evasive”
Jak kopiowałeś z jakiejś stronki to weź to popraw na normalny ' lub "
[quote=winnetou]co to za jakiś dziwny cudzysłów w tej linijce?
DOSLogDir “/var/log/evasive”
Jak kopiowałeś z jakiejś stronki to weź to popraw na normalny ' lub "[/quote]
Hmm faktycznie, nie zauważyłem tego prędzej, poprawiłem, ale nadal to samo :/
Edit://
Jednak permission było winne oraz te nawiasy, po zmianie nawiasów, oraz zmianie właściciela folderu na tego co jest uruchomiony apache2 wszystko zaczęło działać :).
Najlepsze w tym wszystkim jest to że po rozwiązaniu tego problemu również zaczeła działać komenda na blokowanie hosta. :/
Nie potrzebnie otwierałem ten temat, ale przeważnie jak stworzę temat to po krótkim czasie znajdzie się rozwiązanie. EOT.SOLVED.
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2014-06-05 21:50:13)
pokaż wyniki dla
ls -ld /var/log/evasive ls -l /var/log/evasive
jak w katalogu /var/log/evasive nie masz pliku dos-192.168.0.250 to go po prostu utwórz ;]
Masz drugi problem:
DOSSystemCommand "/sbin/iptables -I INPUT -p tcp --syn --dport -s %s -j DROP"
Takie rzeczy robi się Ipsetem, a żeby nie zapchać tablicy ipseta, to się każdy adresik dodaje z okresem przydantości do użycia, czyli opcją timeout.
Poza tym nastepne lamerstwo, to puszczanie Apacha z uprawnieniami użyszkodnika root, co w przypadku jakiegoś exploita może się skończyć czkawką.
Puść Apacha jako zwykłego użyszkodnika, Evasive i Mod Security niech wysyłają komunikaty na kolejkę np /dev/banwatch czy coś podobnego,
na takim sockecie powieś skrypta, który będzie dodawał adresy do ipseta.
Sznurek:
https://wiki.apache.org/httpd/NonRootPortBinding
Tworzymy kolejeczkę fifo:
mkfifo /dev/apacheban chown root:apache /dev/apacheban chmod 620 /dev/apacheban
Tu masz przykład, jak czytać z takiej kolejki:
#!/usr/bin/perl use strict; open(FIFO, "< /dev/apacheban") or die ": unable to open /dev/ips: $!\n"; while (<FIFO>) { # tutaj akcja z wyczesaniem IP/IP6 i dodaniem do odpowiedniej tablicy Ipseta, # poradzisz sobie. ## względnie xdg-open "http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=22977" }
A tutaj użycie Ipseta, prosto i wygodnie:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=268845#p268845
Poza tym zainteresuj się modułami mod_bw i ratelimit od Apacha,
i nieśmiertelną zabawkami Netfiltera, - hashlimitem i connlimitem. :D
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-06-05 22:18:27)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00101 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.17.154.144' WHERE u.id=1 |
0.00055 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.17.154.144', 1732829277) |
0.00047 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732828977 |
0.00049 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=269247 |
0.00052 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25943 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25943 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00076 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25943 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00076 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25943 |
Total query time: 0.00535 s |