Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-06-08 23:40:42

nmarx - Użytkownik

nmarx
Użytkownik

Zabezpieczenie i wybór programu pocztowego - kilka pytań

Hej, korzystam z Thunderbirda bez jakichkolwiek zabezpieczeń. Czytam sobie właśnie jak ustawić skanowanie maili przez clamav, ale zastanawiam się czy to w ogóle ma sens. Z jakich programów pocztowych korzystacie? Wiele dobrego słyszałem o Claws Mail - widzę, że jest tam nawet dodatek do clamav - testował ktoś? Rozumiem, że przy instalacji clamav jako demona muszę usera clamav dodać do root?

A może wszyscy korzystacie tylko z webowych maili? Jeśli tak to jakie polecacie? Ja się zatrzymałem w rozwoju na gmailu, ale może jest coś lepszego? Chciałbym mieć kilka skrzynek w jednym miejscu, ale może nie u gugla ;)

#2  2014-06-08 23:46:49

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

Re: Zabezpieczenie i wybór programu pocztowego - kilka pytań

Osobiście korzystam z debianowego icedove, kiedyś używałem clawsmaila, ale trochę ubogi jest w porównaniu do thunderbirda/icedove. Ten wbudowany filtr antyspamowy w thunderbirdzie jest całkiem dobry to w zupełności wystarcza. Clamav a po co to? Co chcesz tym sprawdzać i po co? Skanować pliki .exe które Ci ktoś podeśle z niecnymi zamiarami, raczej na debianie się nie sprawdzą nawet jak będziesz w nie uparcie klikał;). Złośliwego skryptu raczej też nie wykonasz bez nadania mu odpowiednich uprawnień to nie windows;)

Jak już czegoś się bać to ewentualnie nasłuchu, to wiadomo szyfrowanie poczty, tunelowanie itd..;)

Ostatnio edytowany przez menel (2014-06-09 00:06:37)

#3  2014-06-09 00:16:42

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Dawno temu, około TB-2 - TB-3 był dodatek Clamdrib.

Potem zniknął z addons.mozilla.org, ale ja sobie podbiłem wersję chyba do TB-50, i dalej działa.

Przy okazji, napisz najpierw, czy poczta leci na dysk przez POP3, czy używasz IMAPa, i czy serwer poczty ma filtrowanie.
Ja np używam Gmaila, a ten w ogóle nie wpuszcza podejrzanych załączników, które przez Tlena jeszcze niedawno (ostatnio nie sprawdzałem) przechodziły jak przez masło.

Tu jest względnie świeża wersja tego dodatku:
http://ap1.pp.fi/mozilla/clamdrib/

Do tego dozbroiłem TB profilem Apparmora (jak prawie wszystko, co się łączy z netem, i otwiera pliki z netu),
i nie narzekam.

Tu jest profil Apparmora do TB:
http://jacekalex.sh.dug.net.pl/apparmor/usr.lib64.thunderbird.thunderbird.txt

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-06-09 00:27:51)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#4  2014-06-09 00:19:38

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

widzę wszyscy na gmailu jadą, nie ma jak szanujący prywatność gogiel...;) To już wolę być zasypany lewymi załącznikami niż korzystać z usług gogla;)

z Polskich polecam o2, też nic nie wpuszcza, zero spamu..

Ostatnio edytowany przez menel (2014-06-09 00:24:11)

#5  2014-06-09 00:38:51

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

[quote=menel]widzę wszyscy na gmailu jadą, nie ma jak szanujący prywatność gogiel...;) To już wolę być zasypany lewymi załącznikami niż korzystać z usług gogla;)

z Polskich polecam o2, też nic nie wpuszcza, zero spamu..[/quote]
Polskie przeważnie nawet z prostym IMAPem miewały problemy.
Poza tym  myślisz, że nasze nie szpiegują?
(Do czego w SKW mają tzw "krótkie łącze"?)

Porównaj sobie liczbę podsłuchów  w Polsce z liczbą podsłuchów w "mniejszych  krajach", np  UK, Francji, Niemczech i Włoszech razem wziętych, to zobaczysz, gdzie najbardziej szpiegują.
Mnie tam mukhbarat zza wielkiej wody nie zawadza,
w przeciwieństwie do tego, który ma oddział kilka kilosów od mojej chałupy.

Jak w ogóle myślisz, że jest jakiś bezpieczny serwer pocztowy, to możesz sobie myśleć dalej, nawet jak własny postawisz na serwerze w jakiejś serwerowni, to mukhbarat albo psiarnia może "grzecznie"
poprosić admina serwerowni, i po sprawie.
Chcesz mieć prywatność, to na kompie stawiaj serwer jabbera, szyfrowanie komunikacji SSL + wiadomości OTR/GPG, i nic lepszego nie znajdziesz.
Ale niestety, po obu końcach takiego połączenia muszą być na tyle kumate istoty, żeby ta komunikacja nie szła przez żaden publiczny serwer XMPP, w którym nie masz wglądu w konfigurację na bieżąco.
Z pocztą już jest dużo trudniej, bo większość telekomów zablokowało port 25/tcp potrzebny do SMTP, a ciężko wyjaśnić Postfixowi czy Qmailowi, żeby domyślnie wysyłał innym portem, nie wspominając o uczeniu pacjentów, jak się serwer poczty stawia
i zabezpiecza. :D

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-06-09 00:43:29)

#6  2014-06-09 00:53:28

nmarx - Użytkownik

nmarx
Użytkownik

Chyba pop3, nie wiem gdzie to sprawdzic, narazie dodałem tylko jedno konto z o2. Włączyłem filtr antyspamowy (spamassasin), dzięki za profil apparmor ;)
Nie wiem tylko czy zaznaczyć opcję "Przechowuj wiadomości dla tego konta lokalnie na komputerze" w ustawieniach Synchornizacji konta - może najlepiej ją po prostu odznaczyć i problem z głowy?

Nie znam się za bardzo na tym, wstyd się przyznać ale to mój pierwszy program pocztowy w życiu, wcześniej po prostu logowałem się do poczty na stronie, ale narobiło się tych kont :/

Ostatnio edytowany przez nmarx (2014-06-09 00:56:05)

#7  2014-06-09 01:15:27

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

[quote=nmarx]Chyba pop3, nie wiem gdzie to sprawdzic,...[/quote]
Edycja => Konfiguracja Kont => nazwa konta => konfiguracja serwera.

[EDIT]:
W TB już też podobno można przestawić skrzynkę na Maildir:
http://jaisejames.wordpress.com/2012/03/15/to-activate-maildir-in-thunderbird/
Radzę spróbować na osobnym profilu Thunderbirda albo innym koncie użyszkodnika w systemie, żeby czegoś nie popsuć przy okazji.
[/EDIT]

Jeśli to POP3, to ja bym sobie na kompie postawił Dovecota i pobierał pocztę Fetchmailem, potem przepuszczał przez Spamassaina i Clamav,
a TB zapiął przez IMPA lokalnie.
Obciążenie kompa z tego prawie żadne, może ze 20 mb RAM zajmują procesy Dovecota:

Kod:

152.0 KiB + 732.0 KiB = 884.0 KiB    anvil
320.0 KiB + 764.0 KiB =   1.1 MiB    log
328.0 KiB + 776.0 KiB =   1.1 MiB    dovecot
296.0 KiB + 996.0 KiB =   1.3 MiB    ssl-params
  1.2 MiB + 972.0 KiB =   2.1 MiB    config
412.0 KiB +   2.0 MiB =   2.4 MiB    imap
  1.1 MiB +   2.0 MiB =   3.1 MiB    pop3-login (2)
  1.1 MiB +   2.0 MiB =   3.1 MiB    managesieve-login (2)
  1.8 MiB +   2.4 MiB =   4.2 MiB    imap-login (3)

Thunderbird przy POP3 ma jedną koszmarną wadę, trzyma wszystkie maile w skrzynce MBOX, która jest jednym plikiem na dysku, i jak urośnie np do 1 - 2 GB, a potem jeden sektor dyzia (4kb)  na którym znajduje się ten plik, zostanie uszkodzony (1 badsektor) to diabelnie trudno taką skrzynkę mbox doprowadzić do stanu używalności.

Jeśli nie masz możliwości używać IMAPA, to możesz tak zrobić, albo ewentualnie ściągać maile bezpośrednio do skrzynki na dysku,
i zapiąć tam ClawsMail albo innego klienta poczty (Kmail i Evolution powinny dać radę), bo TB nie obsługuje skrzynek lokalnych, tylko POP3 i IMAPv4 (to protokoły sieciowego pobierania poczty).

Wtedy wiadomości szłyby tak: Fetchmail pobiera => Procmail sortuje, przesyła do Spamassasina i Clamav, potem wrzuca do skrzynki, program pocztowy wyświetla maile ze skrzynki, wysyłanie przez oryginalny serwer SMTP, albo można zainstalować ESTMP, i wysyłać przez konsolę systemu poleceniem

Kod:

sendmail

Za każdym razem trochę zabawy, ale nie święci garnki lepią. :D

Porównanie przechowywania poczty:
MBOX - http://pl.wikipedia.org/wiki/Mbox
Stosowany w TB i np Outlooku.

MAILDIR - Konieczny przy protokole IMAPv4:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Maildir
Stosują go m.in Kmail i Claws Mail.

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-06-09 01:31:19)

#8  2014-06-09 01:26:15

nmarx - Użytkownik

nmarx
Użytkownik

Sprawdziłem i jest to IMAP. Głowa mnie rozbolała od tego co napisałeś :D
No dobra skoro to IMAP i jest taka opcja, żeby nie przechowywać wiadomości lokalnie w TB to może po prostu ją odznaczyć i będzie spokój. Rozumiem ze wtedy będę mógł usuwać i pisać maile ale już np. spam będzie przechodził tak? Jakie są tego minusy?

Kurcze jak ja tego nie czaję to jest aż smutne. Konfiguracja poczty czy to na dekstopie czy na serwerze to dla mnie czarna magia. No ale dzięki Tobie zrozumiałem po co są takie programy jak fetchmail i procmail ;)

Ostatnio edytowany przez nmarx (2014-06-09 01:30:40)

#9  2014-06-09 01:51:42

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Żadna czarna magia, nie święci garnki lepią.

Jeśli to IMAP, to TB obsługuje go niemal idealnie, nie ma z nim żadnych problemów, poza tym poczta siedzi w tedy na serwerze, w TB możesz tylko ustawić, żeby przechowywał lokalne kopie wiadomości w skrzynce MAILDIR.
To może się rpzydać w sytuacjach offline, jeśli takowe występują.

ja mam kompa podłączonego na sztywno do łącza 30 Mbit, to  w ogóle nie trzymam poczty na dyziu, nie ma takiej potrzeby.

Różnica między Maildir a Mbox jest taka, że w Maildir każda wiadomość, to oddzielny plik, w Mbox wszystkie maile są składowane w jednym pliku tekstowym, dlatego w maildir z powodu 1 bad-sektora możesz stracić jedną wiadomość, w mbox całą pocztę.
Różnica jest chyba zasadnicza. ;)

Przy IMAPie jesteś tylko skazany na filtry spamowe serwera, bo nieznam  zbyt dobrego sposobu, żeby podpiąć Spamassasina do skrzynki na obcym serwerze.
Clamdrib natomiast - wtyczka do integracji TB-Clamav filtruje maila w momencie otwierania, także z IMAPEM działa u mnie prawidłowo, i przy dodaniu reguł dodatkowych (do Clamav) - Clamav-unoficjal-sigs (skrypt do pobierania chyba jest w repo), potrafi łapać całkiem sporo spamu przy pomocy antywirusa.

Także nie ma się co bać.

Jeśli masz skrzynkę na IMAP, to nie kasuj żadnej poczty na serwerze, dopóki nie skonfigurujesz sobie w optymalny sposób poczty na kompie, i powinno być ok.

#10  2014-06-09 09:01:17

hello_world - Członek DUG

hello_world
Członek DUG
Serwis

Moim zdaniem do podpinania zewnętrznych skanerów typu dspam spamassassin to się nadają kmail lub claws. Niestety TB nie ma tak dopracowanej konfiguracji. Ale pamiętajmy że pewnie ok 1% ludzi to przeszkadza. Większość po prostu korzysta. Ja w obecnej pracy jak zaczynałem to ludzie na skrzynki dostawali ~150 spam wiadomości dziennie i za bardzo im to nie przeszkadzało ponieważ ktoś im zrobił porównanie, że lepiej aby wchodziło wszystko niż 1 wiadomość od kontrahenta mogłaby nie dojść. Po cichu zacząłem stosować polityki postfixa i ograniczyłem do kilku-kilkunastu dziennie. Zastosowałem postgreya i mam kilka wiadomości na tydzień i to tylko kilka kont. Okazało się że dopiero wtedy ludzi zobaczyli że można normalnie pracować a nie tracić pierwszą godzinę w pracy na przeglądanie spamu. Jedyną niedogodnością przy używaniu postgreya jest to że czasami (czytaj dziwnie skonfigurowane serwery nadawcy) czekanie na ponowne wysłanie wynosi po ok 1-3h i wtedy są pretensje że dlaczego wiadomości spływają taką opóźnione. No i zostają wszelkiej maści rejestracje na stronach www przez funkcje php a nie przez smtp. Zazwyczaj tam nikt nie ponawia wysyłki jak postgrey odbije.

Wracając do TB to ma on jedną niezaprzeczalną przewagę nad kmailem i claws operuje się nim przy dużej ilośći dziennej porcji maili bezproblemowo z klawiatury.

#11  2014-06-09 10:20:11

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Ja tam korzystam z googla przez imap cały czas, nie mam żadnych spambotów i nic nigdy mi się nie stało. Od czasu do czasu robię sobie zrzut przez pop i usuwam wszystko z gmaila. Jest jakiś dodatek do thunderbirda co potrafi wyexportować wszystkie wiadomości do osobnych plików, także jak ktoś potrzebuje to może sobie po ściągnięciu poczty po prostu przerobić te wiadomości.

#12  2014-06-09 15:20:46

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Zazwyczaj tam nikt nie ponawia wysyłki jak postgrey odbije.[/quote]
Masz na myśli booty czy serwery?

Pytam, bo serwer SMTP ma kolejkę wiadomości, i zgodnie z RFC próbuje wysłać wiadomość w rosnących odstępach czasu przez chyba dwie doby, dlatego greylisting ma taką wysoką skuteczność, choć zauważalnie mniejszą, niż znienawidzone przez spamerów
SPF i DKIM.

TB natomiast ma tą przewagę, że można go najłatwiej dopieścić do własnych potrzeb, podobnie, jak Firefoxa, jest przez to bardzo elastyczny.
Clamav też mam do niego podpiętego bez problemu, ze Spamassassinem jest trochę  trudniej, ale tylko przy protokole IMAP, przy POP3 to bym po prostu odpalił Fetchmaila, Procmaila, Dovecota, a TB użył do wyświetlania wiadomości.
W tej chwili cały śmietnik trzymam na Gmailu, ale różne ważne maile automatycznie TB (albo ja ręcznie) kopiuje między skrzynką Gmaila i lokalną skrzynką na Dovecocie, żeby się nie zgubiły w razie czego.

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-06-09 15:24:42)

#13  2014-06-09 16:22:35

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

[quote="Jacekalex"]Porównaj sobie liczbę podsłuchów  w Polsce z liczbą podsłuchów w "mniejszych  krajach", np  UK, Francji, Niemczech i Włoszech razem wziętych, to zobaczysz, gdzie najbardziej szpiegują.[/quote]
ale tu nie chodzi o mubaraków i inne agendy, gogle buduje sobie profilki użyszkodników tak samo jak fejsbuk i sprzedaje to potem firmą w celach marketingowych. Jeżeli chodzi o mubaraków to skrzynka na onionie i szyfrowanie poczty jest tylko bezpieczne (zarówno odbiorca jak i nadawca), wiadomo..

Zauważ, że korzystasz już przynajmniej z dwóch usług googla (wyszukiwarka i w Twoim przypadku poczta)..już coś mogą sobie zbudować na podstawie takich danych i zhandlować co nieco, dodaj do tego konto na yt o ile masz i już jest całkiem sporo info na temat osobnika..;) ja tam wolę unikać gogiela jak tylko mogę, wale ich, jest tysiąc lepszych usług od tego co proponuje gogiel i da się to wszystko spokojnie zastąpić usługami normalnych firm, które szanują użytkowników i ich prywatność..

Ostatnio edytowany przez menel (2014-06-09 16:46:09)

#14  2014-06-09 17:02:36

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Mylisz się, z tylko jednej usługi korzystam, przeglądarka sobie fruwa w trybie praktycznie prywatnym, z wyłączonymi ciasteczkami i JS.

I nie ma dla mnie różnicy, czy to Google handluje, czy O2 handluje, czy Interia handluje, jeśli można na informacji zarobić, to jak mawia starożytna mądrość ludowa:
"nie ma takiej bramy ani muru obronnego czy fosy, którego nie przejdzie  osioł niosący worek złota".

Także, czy to Google, czy jakieś mniejsze twory, to dla mnie jeden cioool, jedyna zaleta Gogola jest taka, ze można go pozwać przed Brytyjskim Sądem albo Trybunałem Europejskim, a spróbuj sobie latać do Sądu Okręgowego w Krakowie czy Warszawie, żeby pozwać np Onet, Interię czy O2.

Pod tym względem Google łatwiej przywołać do porządku, niż nasze portale, bo po prostu przeciwko Google łatwiej zatrudnić Komisję Europejską i Radę Europy, co się ostatnio udało jednemu Hiszpanowi,
natomiast w Polsce znam co najmniej trzy Urzędy Państwowe w mojej okolicy, w których nie wiedzą, że istnieje konstytucja i ustawy, bo w tych urzędach obowiązują wewnętrzne zarządzenia.
Znam też Sąd Okręgowy, w którym nie obowiązuje konstytucja,
bo ważniejsza jest ustawa i rozporządzenia ministerialne.

To, jakie środki prawne można użyć przeciwko firmie X czy Y zależy do kwestii prawno-cywilizacyjnej, a pod względem prawno-cywilizacyjnym, to nam nawet do Czech brakuje więcej, niż Gabonowi do Szwajcarii.
W krajach "Starej Unii" demokracja działa dużo dłużej, dlatego cywilizacja i kultura prawna stoi na dużo wyższym poziomie, co np w Austrii czuje się na każdym kroku.

Google jest w zasięgu Komisji Europejskiej i Rady Europy,  dlatego wolno mu znacznie mniej, niż np Wirtualnej Polsce czy Tlenowi, której nikt  tak dokładnie nie pilnuje.

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-06-09 17:05:22)

#15  2014-06-09 18:07:40

hello_world - Członek DUG

hello_world
Członek DUG
Serwis

@Jacekalex
Jak zastosujesz funkcję mail w php to ona tylko wyśle i nic ja nie interesuje. Wiele rejestracji jest tak wykonane.

#16  2014-06-09 18:11:57

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Wiem o tym.
Wiem też, jak to zrobić, żeby pomimo dostępu do polecenia sendmail wysyłającego przez SMTP funkcja mail nie mogła z niego korzystać, i to na kilka sposobów, o ile się ma dostęp do konfiguracji serwera, na którym działa serwer www/php, albo wszystkie maile z php przepuścić przez filtry spamowe, np podpinając zamiast sendmaila w php.ini lekko zmodyfikowanego  Qmail-scannera, albo Procmaila, czy jakiegoś skrypta na bazie spamc.

A jak ktoś ma problem z mailami przychodzącymi, to polecam bliższą przyjaźń ze Spamassasinem. :D

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-06-09 19:21:58)

#17  2014-06-10 07:12:18

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

[quote="Jacekalex"]Mylisz się, z tylko jednej usługi korzystam, przeglądarka sobie fruwa w trybie praktycznie prywatnym, z wyłączonymi ciasteczkami i JS.

I nie ma dla mnie różnicy, czy to Google handluje, czy O2 handluje, czy Interia handluje, jeśli można na informacji zarobić, to jak mawia starożytna mądrość ludowa:
"nie ma takiej bramy ani muru obronnego czy fosy, którego nie przejdzie  osioł niosący worek złota".[/quote]
no cóż muszę przyznać rację...jak się z tym nie zgodzić;), ogólnie to wiadomo na ogarze lecisz i to grubym co widać nie tylko tu... ale wracając do rzeczy ja jednak goglowi podziękuję..jakoś mnie ta firma drażni i unikam..

Ostatnio edytowany przez menel (2014-06-10 07:15:19)

Stopka forum