Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Komputer z którego korzystam w domu ma zainstalowane cztery systemy operacyjne:
Mac OS X 10.9, który służy do uruchamiania najnowszych aplikacji rozwijanych dla komputerów Mac.
- Mac OS X 10.6, którego wykorzystuję do uruchamiania starych/gier aplikacji stworzonych dla komputerów z procesorem PowerPC.
- Ubuntu 14.04 (Intel x86) - Uruchamiam na nim nowe oraz stare gry/aplikacje dla Linuksa.
- Ubuntu 14.04 (64-bit) - Wykorzystuję tą wersję Ubuntu do uruchamiania programów/gier, które powstały dla 64 bitowych dystrybucji Linuksa. Nie ma tego za wiele.
Koszmarne zamieszanie
Staram się być przygotowany na każdą grę/aplikację, która wymaga instalacji specyficznej wersji systemu. Ile systemów operacyjnych na dysku potrzebujecie do uruchomienia ulubionych gier/aplikacji?
Paradoksalnie, gdybym korzystał z Windows wybór ograniczyłby się do jednej lub może dwóch wersji tego systemu.
[quote=gbudny]Ile systemów operacyjnych na dysku potrzebujecie do uruchomienia ulubionych gier/aplikacji?[/quote]
Na dobrą sprawę - jeden.
Grafikiem nie jestem, z CAD nie korzystam, grać nie gram :D
U mnie systemem podstawowym jest Debian.
Drugi system, jaki tymczasowo wrzuciłem, to Xubuntu LTS.
Dodatkowo mam 6 systemów na maszynach wirtualnych:
- Windows 7
- Windows XP
- Android x86
- HaikuOS
- Xubuntu LTS
- FreeDOS
I co Wy na to? :D
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2014-06-09 21:09:02)
Cholera, mam kilka komputerów.
Głowny desktop:
- Gentoo
Systemy wirtualne na desktopie:
- Windows XP
- Arch Linux
- OpenBSD
- Android x86
Komputer "terminal" do pracy z elektroniką (monitor wisi nad biurkiem w piwnicy i służy generalnie do odczytywania schematów w pdf)
- Slackware
Serwer postawiony na thin cliencie:
- Debian Wheezy
Asus K52JC-Ex098:
Debian Jessie
Motorola Atrix 4G:
Android 4.2.2 Cyanogenmod 10.1
Debian Jessie
Fervi
Tylko Debian na każdym komputerze.
W porywach miałem dwa systemy: w 2004-05 miałem Windowsa i Mandrake'a/Mandrivę — po nabraniu „odrobiny wprawy” przyszła kolej na instalację Debiana Woody, który nie był uprzejmy dodać Windowsa do Gruba (a ja nie potrafiłem tego poprawić) i nieuruchamialny Windows z czasem został skasowany. Później przez jakiś czas miałem Debiana i PLD.
Na każdym komputerze Debian. Na jednym z nich dodatkowo wirtualna maszyna z Windows8, Windows 7, Windows XP, Debian.
wszędzie Gentoo, na 1 vpsie dla testów zaplątał się OpenBSD. No i przez chwile na jednej maszynie gości arch (ale chyba tylko do weekendu - tego lub następnego).
[quote=poste#1]Ile systemów operacyjnych zainstalowaliście na swoim [b]komputerze?[/b][/quote]
Nie interesuje nikogo ile twardych dyskow jest w danym kompie ? Mam dwa (Debian + Debian)
darius - a gdzie jest napisane że każdy OS wymaga osobnego dysku? :> Mając dysk 160GB miałem na nim 4 systemy (2x pingwin + któreś BSD + Win XP) - wyobraź sobie że wszystko się mieściło i jeszcze było miejsce na /home ;]
Klaptop: Win8 + Debian.
Desktop:
Dysk 1: Debian testing (główny system) + chroot32 bit Sid, Arch, PC-BSD
Dysk 2: Debian sid, być może dojdzie Android x86
Virtualbox: aktualnie Debian, Freebsd, Android, Ubuntu, Steam.
Czyli cztery Debiany, pięć jeśli liczyć chroot...
[quote=winnetou]darius - a gdzie jest napisane że każdy OS wymaga osobnego dysku?[/quote]
Kolega pyta => [b] Ile systemów operacyjnych zainstalowaliście na swoim komputerze?[/b] czyli wedlug mnie pytanie jest zbyt ogolne ale rozumiem, ze chodzi o [b]jeden[/b] komputer i jego 4 partycje/systemy. Do tego momentu wszystko jest jasne.
A mamy rozne odpwiedzi typu : wszedzie debian, tylko Debian na każdym komputerze, na każdym komputerze Debian etc...
Mając dysk 160GB miałem na nim 4 systemy (2x pingwin + któreś BSD + Win XP) - wyobraź sobie że wszystko się mieściło i jeszcze było miejsce na /home ;][/quote]
Wyobrazam sobie poniewaz tez mialem kiedys 4 systemy na jednym dysku i to bylo osiagalne maksimum.
Linux debian 4.9.0-3-amd64 #1 SMP Debian 4.9.30-2+deb9u3 (2017-08-06) x86_64 GNU/Linux
A gdzie jest powiedziane, że mogą być tylko 4 partycje? O GPT słyszał? Poza tym partycji podstawowych do instalacji wymaga tylko Windows i BSD wiec możesz mieć 3 windowsy/BSD i dowolną ilość pingwinów (tak pingwina można zainstalować na partycji logicznej).
I 4 systemy na 1 dysku to nie jest maksimum nie chce mi się bawić ale na głupim vboxie możesz sobie przetestować ile systemów postawisz ;]
Nie doszukuj się dziury w całym i tam gdzie jej nie ma ;)
Tak się chwalicie... Ile systemów. Należy liczyć kilka linuxów jako 1 system... Kilka systemów ale to różnych i każdy inne. Linux,bsd,windows,dos itp... A nie 128 linuxów czy tam ile gpt pozwoli.
@Yampress - pytanie było ile systemów a nie ile rodzin systemów ;) Linux linuxowi nie równy a między Win 98 a Win XP też spora przepaść ;)
[quote=darius]Wyobrazam sobie poniewaz tez mialem kiedys 4 systemy na jednym dysku i to bylo osiagalne maksimum.[/quote]
[quote=winnetou]A gdzie jest powiedziane, że mogą być tylko 4 partycje? O GPT słyszał?[/quote]
A on slyszal w 2006 roku o GPT ? I nie szukam dziury w calym tylko mysle logicznie.
Pozdro :cool:
Ostatnio edytowany przez darius (2014-06-10 21:55:51)
834
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:53:33)
No to nawet jak nie GPT to i tak 4 systemy to nie był maks ;)
Dzien dobry, moze masz racje.
A tak z innej beczki, czy moglbys mi powiedziec ile znasz podstawowych systemow [b]eksploatacyjnych[/b] w dniu dzisiejszym, zakladajac, ze odrzucamy systemy operacyjne oparte na jadrze Linux.
Szacunek i wesolego dnia.
Kiedyś miałem połączenia typu:
Windows 98 SE+Linux Red Hat
Windows 2000+Linux Aurox
Windows XP Pro+Linux Aurox
Windows XP Pro+Linux Mandrake
Windows XP Pro+Linux Ubuntu 7.04 potem aż do Ubuntu 13.04
Od 2011 roku u mnie gości na komputerze tylko Linuks... (obecnie Debian Wheezy).
Na wirtualce mam jedynie Androida. Windowsa nienawidzę!!!
Ostatnio edytowany przez neo86 (2014-06-30 19:44:46)
Arch Linux a w nim na wirtualce Ubuntu Server oraz Debian Wheezy
Windows 8.1 (na wszelki wypadek, czasem się przydaje jak muszę skorzystać z aplikacji windows only)
na starszym lapku mam jeszcze bodajże Debiana Squeeze
Kiedyś miałem na stacjonarnym xp+Debian, a teraz całkowicie przeszedłem na Debiana.
Nie lubie być ograniczany przez system ;p
Na puszce mam Win 7 (uwielbiam gry komputerowe), a jeśli potrzebuje jakiegoś innego systemu to korzystam z kilku środowisk do wirtualizacji:
- ProxMox VE (kilka debianów na OpenVZ do testowania klastrów na mysql)
- ESXi 5.5, (WIN2003, WIN2008, WIN2012, Debian, ORACLE Linux do nauki ORACLE)
- VirtualBox (Debian, bo lubię, Oracle Linux, bo RedHat jest płatny, OpenBSD, bo jest lekki i wymagający)
Na Lapku mam Debiana (zawsze SID).
windows 7 obkrojony tylko i wyłącznie do gier i debian do pracy (obróbka wideo,muzy,bieganie po sieci itd...) na lapku + debian na domowym serwie
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00158 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.231.122' WHERE u.id=1 |
0.00120 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.149.231.122', 1732266220) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732265920 |
0.00050 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=269490 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25957 ORDER BY posted |
0.00086 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25957 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00326 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25957 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00137 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25957 |
Total query time: 0.00959 s |