Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Potrzebuje Wine w wersji 1.7.0. W repo Jessie jest wersja 1.6.2-5 a w repo sida 1.6.2-6. Próbowałem skompilować ale brakowało jakiś czczionek freetype a ja je miałem zainstalowane.
Użyj playonlinux.
On ma własne wersje wine.
Ja bym z repozytorium Liquorix pobierał Wine (najnowsze lub nowe)
Ale potrzebuejsz 1.7.0 czy ogólnie z serii 1.7? Jeśli konkretną wersję to PlayOnLinux
Fervi
@up
Potrzebuje 1.7.0.
No to PlayOnLinux, najprościej
Fervi
Dzięki.
[quote=mati75]http://liquorix.net/debian/pool/main/w/wine1.7/[/quote]
Ale to wersja 1.7.11, a kolega chciał 1.7.0
Fervi
Moja gra na tym działa. Nie potrzebna mi już wersja 1.7.0.
skompilowac sobie samemu
[url=http://mtartblog.wordpress.com/2014/04/29/debian-64bit-najnowszy-wine-instalacja-ze-zrodel/]TUTAJ[/url] <== macie przepis jak sobie skompilować najnowszy Wine na Debiana. Jest tam także do pobrania gotowa paczka instalacyjna DEB. Przepis dla Debiana 64 bitowego.
wine-unstable: Zainstalowana: (brak) Kandydująca: 1.7.21-1 Tabela wersji: 1.7.21-1 0 500 http://http.debian.net/debian/ sid/main amd64 Packages
bez żadnych kombinacji
Po to są repozytoria żeby nie było potrzeby pobierania jakichś dziwnych i potencjalnie niebezpiecznych rzeczy z równie dziwnych miejsc.
[quote=yossarian]Po to są repozytoria żeby nie było potrzeby pobierania jakichś dziwnych i potencjalnie niebezpiecznych rzeczy z równie dziwnych miejsc.[/quote]
Dla mnie jest niebezpieczne nadmierne mieszanie różnych wersji debiana bo potem kaszana w systemie się może zrobić. Mieszanka Stable+Unstable to beznadziejny miks. Jak ktoś chce się bawić w mieszanki tu już stabilniejsze po takich czynach może być Ubuntu. Ja wyznaję zasadę. Jak wheezy to wheezy a jak unstable to w 100% unstable. Wyjątkiem może być tylko użycie z innego źródła kernela ze względu na kompatybilność ze sprzętem ale tak to nie lubię mieszanek.
Jak wspomniał ilin najlepiej pobierz PlayOnLinux, w nim stworzysz sobie butelki z taką wersją WINE jaka ci będzie potrzebna, do tego masz skrypty instalacyjne (np. do World of Tanks, czy Alana Wake-a)
imo to najlepsza opcja z której sam korzystam, gdy potrzebuje WINE
Ostatnio edytowany przez thomsson (2014-07-03 23:30:47)
Szybki sposób na kompilacje na stable:
apt-get install devscripts mkdir wine cd wine dget http://ftp.de.debian.org/debian/pool/main/w/wine-unstable/wine-unstable_1.7.21-1.dsc dpkg-source -x wine-unstable_1.7.21-1.dsc dch --bpo debuild -sa -us -uc -j8
Buduje pakiety dla architektury systemu na którym jest kompilowane.
Ostatnio edytowany przez mati75 (2014-07-04 09:01:12)
[quote=neo86][quote=yossarian]Po to są repozytoria żeby nie było potrzeby pobierania jakichś dziwnych i potencjalnie niebezpiecznych rzeczy z równie dziwnych miejsc.[/quote]
Dla mnie jest niebezpieczne nadmierne mieszanie różnych wersji debiana bo potem kaszana w systemie się może zrobić. Mieszanka Stable+Unstable to beznadziejny miks. Jak ktoś chce się bawić w mieszanki tu już stabilniejsze po takich czynach może być Ubuntu. Ja wyznaję zasadę. Jak wheezy to wheezy a jak unstable to w 100% unstable. Wyjątkiem może być tylko użycie z innego źródła kernela ze względu na kompatybilność ze sprzętem ale tak to nie lubię mieszanek.[/quote]
Taa. Lepsze jest stable + szemrane pakiety nie wiadomo skąd.
W repozytorium są bezpieczne źródła, które bardzo łatwo skompilować.
Oczywiście nie za pomocą [tt]make install[/tt] bo to lamerstwo, syf w systemie, a nawet głupota, mając pod ręką odpowiednie narzędzia do łatwej kompilacji i budowy pakietów dla Debiana.
PS DUG to nie słup ogłoszeniowy, więc uważaj z tym spamowaniem bo spamerzy nie mają tu lekko.
[quote=neo86][quote=yossarian]Po to są repozytoria żeby nie było potrzeby pobierania jakichś dziwnych i potencjalnie niebezpiecznych rzeczy z równie dziwnych miejsc.[/quote]
Dla mnie jest niebezpieczne nadmierne mieszanie różnych wersji debiana bo potem kaszana w systemie się może zrobić. Mieszanka Stable+Unstable to beznadziejny miks. Jak ktoś chce się bawić w mieszanki tu już stabilniejsze po takich czynach może być Ubuntu. Ja wyznaję zasadę. Jak wheezy to wheezy a jak unstable to w 100% unstable. Wyjątkiem może być tylko użycie z innego źródła kernela ze względu na kompatybilność ze sprzętem ale tak to nie lubię mieszanek.[/quote]
@yossarian
Po cóż te nerwy ;)
@neo86
Czytając Twoją opinię, zaryzykuję stwierdzenie, że wskazuje ona na poważną dysproporcję między formą a treścią tej opinii.
W Debianie można bez problemu mieszać repozytoria, pod warunkiem, że człowiek, który to robi, wie co robi, i potrafi sobie poradzić z tym systemem.
Jak natomiast ktoś nie ogarnia logiki działania tego systemu,
to stabilny Debian też jest stanowczo za trudny. xD
Pozdro
;-)
[quote=Jacekalex]@yossarian
Po cóż te nerwy ;)[/quote]
Nie przepadam za takim nachalnym spamowaniem w wykopywanych wątkach:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=26089
881
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:54:37)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00022 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00126 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.96.17' WHERE u.id=1 |
0.00072 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.188.96.17', 1732216174) |
0.00051 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732215874 |
0.00079 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.1' |
0.00071 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.8' |
0.00082 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.144.103.20' |
0.00465 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.16.76.102' |
0.00113 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=271042 |
0.00150 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25172 ORDER BY posted |
0.00035 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25172 AND t.moved_to IS NULL |
0.00028 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00069 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25172 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25172 |
Total query time: 0.01454 s |