Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy wine daje możliwość użycia spywaru dedykowanego na windowsa, jesli aplikacji ustawione na wine nie łączą się z siecią?
http://wiki.winehq.org/FAQ#head-3cb8f054b33a63be30f98a1b6225d74e305a0459
Tyle że większość malware projektowanego na windę ma bardzo ograniczone pole do popisu, a do tego łatwiej jest wykryć takiego chwasta.
Może on wykryć portfel BTC, ale będzie raczej są niewielkie szanse na to że wydobędzie dane z natywnej przeglądarki.
Spyware i keyloger potencjalne może się zagnieździć, ale raczej będzie bardzo widoczny na liście procesów.
Jednak jeżeli używamy wine głównie do gierek i oryginalnego softu, raczej nie stanie się zbyt wiele.
Wine niekoniecznie jest [b]linuksową[/b] piętą Achillesa z prostego powodu - jest dodatkiem
Gdyby było głównym projektem w Linuksie to by był takową piętą.
Kiedyś było coś a'la "Wine safe", które skanowało antywirusem uruchamiany plik (ew. mam jakieś urojenia)
Fervi
[url]http://www.playonlinux.com/pl/[/url]
Jakaś alternatywa jest ?
[quote=tajwan]Jakaś alternatywa jest ?[/quote]
Dla PlayOnLinux? Winetricks
Fervi
@fervi: winetricks? To ma się nijak do POL, najbliżej tego leży CrosOver ale za to się pieniążki płaci i nie wiem czy Tajwan na to poleci
[quote=thomsson]@fervi: winetricks? To ma się nijak do POL, najbliżej tego leży CrosOver ale za to się pieniążki płaci i nie wiem czy Tajwan na to poleci[/quote]
Przecież Winetricks ma możliwość instalacji oprogramowania (winetricks --gui apps / games) o ile dobrze pamiętam :P
Fervi
Tak ma skrypty instalacyjne, ale instaluje je pod systemowym Wine-m, nie robi do tego osobnych butelek (chyba, ze to ja się w tym momencie mylę ;P), niby w użytkowaniu na jedno może wyjść, jednak jak usuwasz aplikacje z POL, to wywalasz butelkę z dyskiem i zapominasz o jej istnieniu, na systemowym Wine, u mnie nawet panel Dodaj/Usuń nie działa poprawnie (mam 2 aplikacje na liście i niezależnie którą zaznaczę chce mi usunąć cały czas tą samą, której akurat nie chcę wywalać...), poza tym jeśli chce się zachować czystość, to trzeba potem ręcznie usuwać pozostałe pliki, skróty, czy wpisy w rejestrze (bo apki z win rzadko mają deinstalator z prawdziwego zdarzenia...)
Pozdrawia
Jak można zwiększyć bezpieczeństwo użytkowania wine? Może wine powinni mieć możliwość obsługiwać tylko członkowie grupy sudo?
Wine dodaje w Linuxie implementację Windowsowego API,
ale nie zmienia Linuxa w MS Windows XP.
Jak chcesz dozbroić Wine, to zainteresuj się Apparmorem, ale jazda z generowaniem profili będzie przednia. :DDD
I przy okazji, Wine lepiej trzymać od sudo i innych programów pozwalających na eskalację uprawnień tak daleko, jak to tylko jest możliwe.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-09-29 01:37:13)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00138 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.218.76.193' WHERE u.id=1 |
0.00100 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.218.76.193', 1732436751) |
0.00038 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732436451 |
0.00090 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.191.215.30' |
0.00097 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.12' |
0.00089 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.144.42.233' |
0.00074 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=272112 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26179 ORDER BY posted |
0.00084 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26179 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00270 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26179 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00096 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26179 |
Total query time: 0.01099 s |