Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-07-25 07:24:30

ethanak - Użytkownik

ethanak
Użytkownik
Serwis

Jak prawidłowo skonfigurować tunel ipv6 - ipv4(NAT) - ipv6?

Ponieważ straciłem (buuu) swoje ipki z IPv4 pozbyłem się jednego kompa który robił mi za serwer/router i zostałem z tanim chiczykiem za natem. Sytuację (przejściowo, ale jak znam życie to te przejściowo będzie dość długo) mam taką:

W domowej sieci jedna z maszyn robi za klienta gogo6 i router IPv6. Działa ślicznie.
Domową sieć mam podpiętą poprzez tego chińczyka i dwa apki na dachach do wewnętrznej sieci firmy.
Router w firmie (Linux) również robi za klienta gogo6 i router IPv6. I również działa ślicznie.

Wszystko pięknie śmigało, ale postanowiłem, że nie będę się op IPv6 z domu do roboty przez Amsterdam łączył - postanowiłem postawić tunel. Naczytałem się jakichś dokumentacji na temat GRE - konkretniej [url]http://tldp.org/HOWTO/Adv-Routing-HOWTO/lartc.tunnel.gre.html[/url] - forwardnąłem port na chińczyku, skonfigurowałem oba końce...

No i sytuacja jest taka: z domu do firmy dostaję się po IPv6 bez problemu - ale zależy mi na sytuacji odwrotnej. Niestety, tunel "gubi się" (podejrzewam tu niecne zamiary owego chińczyka) i domu z firmy nie widzę. A ściślej: jeśli puszczę ping6 z domu do routera w firmie, nagle wszystko zaczyna działać... i działa przez chwilę, potem znów zdycha.

Prowizorycznie poradziłem sobie tak, że z domowej maszyny z crona puszczam pojedynczy ping6 do firmy, ale jakoś takie prowizorki mnie nie przekonują.

Coś spartoliłem czy ten typ tak ma?

Nim mechaniczne larum zagrasz mi, kanalio,
głosząc nadejście Javy - śmiertelnego wroga!
[i]Zespół Adwokacki Dyskrecja[/i]

#2  2014-07-25 11:39:14

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Jak prawidłowo skonfigurować tunel ipv6 - ipv4(NAT) - ipv6?

Router trzyma informacje w tablicy conntrack zazwyczaj przez 2 minuty.
Dlatego jak puszczasz pinga, to przez czas pobytu wpisu w tablicy conntrack działa, po czym przestaje.
Musisz dodać statyczne przekierowanie przychodzącego połączenia na adres w sieci LAN, chyba wszystkie routery mają coś podobnego.

Czyli coś w ten deseń (np na DDWRT/OpenWRT) (piszę z pamięci):

Kod:

iptables -t nat -I PREROUTING  -i {WAN} -p tcp --dport 22 -j  DNAT --to-destination 192.168.1.17:222
iptables -t nat -A POSTROUTING -o {WAN}  -j MASQUERADE

WAN - interfejs routera podpięty do netu.

Identycznie z ipv6, tylko wtedy się używa ip6tables (cel NAT w ipv6 pojawił się niedawno, dlatego pewnie nie wszystkie bunta go obrabiają).
Sprawdzanie?

Kod:

grep -i nf_nat_ipv6 /boot/config-$(uname -r)

Chyba, że masz jakąś pulę adresów IPv6, i każdy grat ma własny adres publiczny, wtedy wystarczy na routerze prawidłowo trasy routingu poustawiać, chociaż nawet najbardziej gówniany  router na świecie  powinien je wykryć automatycznie bez żadnej łaski.

PS.
IPv6 masz przez jakiś tunel 6to4 czy coś podobnego?

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-07-25 12:34:29)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2014-07-26 09:13:38

ethanak - Użytkownik

ethanak
Użytkownik
Serwis

No to pierwsze zdanie wyjaśniło mi wszystko.

Przekierowanie jak już pisałem miałęm, tylko ten durny chińczyk ma trochę za mało możliwości - pewnie gdyby tam był normalny linux to by nie było problemu, ale nie będę dodatkowego kompa stawiać tylko po to żeby mieć router.

Zresztą przyjrzałem się jak działa gogoc - jeśli jest za natem, co jakiś czas udrożnia tunel.

Pulę adresów owszem mam, tyle że ów najbardziej gówniany router na świecie nie wie nic na temat ipv6 :)

PS. IPv6 mamy tunelem z gogoNET (gogo6.com) - do ćwiczeń i zapoznania się z tym jak to działa wystarczy (klasy adresowe /56, oddelegowany revdns, ping do bramy ok. 40 msec). Ja się załapałem jeszcze na darmowe konto pro, ale chłopaki w firmie (zakładali później) z 5$ musieli wyskoczyć.

Ostatnio edytowany przez ethanak (2014-07-26 09:15:10)

#4  2014-07-26 16:37:40

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

To polecam spacerek do sklepu, celem  przytulenia jakiegoś grata,
na którym pójdzie DDWRT,  OpenWRT lub Gargoye, jest całkiem spory wybór TP-linków, Netgearów, Linksysów i innych rupieci, które spełniają ten warunek.

Tu masz lepsiejszy spis i garść informacji:
http://wiki.openwrt.org/toh/start
http://dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices
http://www.gargoyle-router.com/

Chińczyka w ramach przyjaźni polsko-koreańskiej możesz posłać Kimom którymśtam, może tam się przyda. :D

Pozdro
;-)

#5  2014-07-26 16:50:27

ethanak - Użytkownik

ethanak
Użytkownik
Serwis

A po kiego grzyba? OpenWRT mi będzie trzymał conntracka w nieskończoność? Bo w normalnym Linuksie z tego co wiem to jeszcze jakis tam moduł trzeba załadowac... OpenWRT nie znam.
A jeśli jedynym kosztem który ponoszę na dziś jest podtrzymanie tunelu jednym pakietem na minutę... wybacz, ale nie rozumiem dlaczego miałbym wydawać choćby złotówkę.
A z tego co wiem to wysłanie keepalive za natem jest raczej normalne. Myślałem po prostu, że tunel ma jakieś własne mechanizmy typu heartbit tylko czegoś nie doczytałem.

#6  2014-07-26 17:02:28

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

OpeWRT i DDWRT to są normalne Linuxy, z normalnym jajem i normalnym firewallem, nawet czasami lepszym, niż standardowy w Linuxie.
Są zoptymalizowane do routerów, gdzie jest 2, 4 lub 8 MB lub więcej pamięci, i bez problemu w nich zrobisz dowolny NAT i dowolne przekierowanie tak samo, jak w Linuxie.
Obsługę IPv6 też masz o niebo lepszą, a taki routerek z mądrzejszym softem większość tuneli potrafi obrabiać sam bez udziału dodatkowych komputerów.

Tu masz przepis na tunel innej firmy na DDWRT:
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/IPv6_setup_Hurricane_Electric_Tunnel_Broker

Pozdro
;-)

#7  2014-07-26 17:13:37

ethanak - Użytkownik

ethanak
Użytkownik
Serwis

Dalej pytam po co?
Obsługa IPv6 w routerze nie jest mi do niczego potrzebna (zauważ: połączenie mam przez IPv4). Po stronie LAN/WiFi mój chinczyk działa jak uczciwy switch i wszelkie pakiety IPv6 grzecznie przepuszcza (gdyby nie chciał to może bym myślał o wymianie).
Co mi da więcej ten cały OpenWRT czy cokolwiek oprócz tego co mam teraz (działający tunel)? Bo przecież za routery IPv6 w obu sieciach robią uczciwe Linuksy, a chińczyk jest potrzebny tylko po to, aby połączyć skrótem dwie podsieci /56...

Stopka forum