Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[b].profile[/b]
if [ -z "$DISPLAY" ] && [ $XDG_VTNR -eq 1 ] && [ $(tty) == /dev/tty1 ] && [ ! -e /tmp/ble ]; then exec startx ~/.xinitrc openbox -- vt1 &> /tmp/.xsession-errors else bash fi
Xy na pierwszym terminalu:
crw-rw----+ 1 root video 226, 0 lip 29 11:40 /dev/dri/card0 crw------- 1 root root 13, 64 lip 29 11:35 /dev/input/event0 crw------- 1 root root 13, 65 lip 29 11:35 /dev/input/event1 crw------- 1 root root 13, 74 lip 29 11:35 /dev/input/event10 crw------- 1 root root 13, 66 lip 29 11:35 /dev/input/event2 crw------- 1 root root 13, 67 lip 29 11:35 /dev/input/event3 crw------- 1 root root 13, 73 lip 29 11:35 /dev/input/event9 crw------- 1 jacek tty 4, 1 lip 29 11:35 /dev/tty1 crw------- 1 root root 10, 63 lip 29 11:35 /dev/vga_arbit
Nic więcej nie robiłem.
Ostatnio edytowany przez jacekz (2014-07-29 14:18:11)
Co robi to [b]vt1[/b] w linii polecenia startx u Ciebie?
Start Xów na tty1. A co powinno robić?
Czyli wszystko zgodnie z planem.
Odniosłem wrażenie, jakby start X-ów na tty1 był dla Ciebie jakimś problemem.
dobra z Xorgiem poki co dam sobie spokoj, ale mam to co mnie zaciekawilo
[b]* A new package xorg-server-xwayland that allows running X applications inside a wayland session.[/b]
prezentuje w dzialaniu ;D
[url=http://oi58.tinypic.com/2h3nfj9.jpg][img]http://oi62.tinypic.com/ip14zc.jpg[/img][/url] [url=http://oi57.tinypic.com/2vjbw4j.jpg][img]http://oi61.tinypic.com/2s8fewg.jpg[/img][/url]
sporo aplikacji dziala, sporo calkiem stabilne. Fajnie, moze juz niedlugo ludzie realnie zauwaza Waylanda i zacznie sie wielka migracja ;]
Ciekawe kiedy skoncza robic natywnie dzialajace pod waylandem Chromium.
PS sory za ort
Chromium musi ekstra natywnie?
To raczej Webkit musi być zgodny z Waylandem, i przynajmniej w wersji webkit-qt5 jest.
Reszta, czyli obramowanie okna, to już Gtk/Qt - czyli troszkę inna parafia.
Nie wiem, ale obecnie Chromium nie chce mi za bardzo działać. W jednym z ostatnich wersji bardzo dużo zmienili (aura czy jakoś tak to się nazywa: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=181803 ) , nawet widać to w samym interfejsie. wgl pamiętam po tej aktualizacji przeglądarka nie chciała działać dopóki nie włączyłem wykorzystywania akceleracji karty graficznej.
Chromium dostało support do Capsicum, na Linuxie ten mechanizm jest jeszcze nieobecny, trzeba poczekać na jajo 3.17 albo nawet 3.18, i okna też na jakiś własnym frameworku trzyma (dokładnie - Aura), zamiast QT/Gtk.
Na jakimś sterze GPU tego Waylanda podnosisz? Intel?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-08-23 06:18:28)
Tak tak Intel. Mam lapka niby z Optimusem, ale z nvidia wyłączona od zawsze przez bbswitch. Wystarczyło, że zainstalowałem ten pakiet i w
~/.config/weston.ini
[core] modules=xwayland.so
918
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:55:29)
Pod tym jednakże warunkiem, że Xorg jeszcze będzie istniał jako samodzielny projekt, bo Xorg-1.17 chyba zmieści się w bibliotece xwayland.so.
Poza tym nie wiem, czy są potrzebne jakieś poważne zmiany na poziomie kernela, u mnie Xorg nie miauczy o żadne urządzenia, kiedy go podnoszę z konta pacjenta, a uprawnienia do inputów zmienia chmod.
Jedne zmiany, jakich się spodziewam, to uprawnienia dla wszystkich interfejsów odpowiedzialnych za grafikę -
chown root:video, chmod 660
i blokowanie urządzeń w dev przez kompozytora obrazu tak samo, jak to obecnie ma miejsce w przypadku Alsy i [b]/dev/snd/*[/b].
Czyli mechanizm znany, dokładnie opisany i stosowany w innej części kernela.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-07-29 16:27:34)
920
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:55:31)
[quote=uzytkownikubunt][quote=Jacekalex]Poza tym nie wiem, czy są potrzebne jakieś poważne zmiany na poziomie kernela, u mnie Xorg nie miauczy o żadne urządzenia, kiedy go podnoszę z konta pacjenta, a uprawnienia do inputów zmienia chmod.
.[/quote]
Spróbuj to zrobić z wersjami kernela i X z czasów Debiana Squeeze albo wcześniejszych.[/quote]
Po co?
Tu i teraz jest jajo 3.15.7, jest też 3.14.13 i 3.12.25, i te jajka można brać pod uwagę.
Podobnie rzecz wygląda z Xami.
Działa wam poprawnie ten xwayland? Trzeba wyłączyć X'y całkowicie? (odpalam jako oddzielną sesję i następuje zawieszenie Westona) [nawet Gnomowe-Waylandowe aplikacje nie działają]
Fervi
Jakieś zmiany w Xorgu i sterownikach były potrzebne:
[b] In OpenBSD-current, after this commit users of Intel and ATI Radeon graphics which support kernel mode setting (almost all of them)[/b] can set machdep.allowaperture back to 0 in the /etc/sysctl.conf configuration and still run the X server.
This means that the X server requires no special privilege to access kernel memory or I/O devices directly, and, thanks to the privilege separation code, that most of the code in the X server will also not run as root.[/quote]
Data tej zmiany to: 2014-02-15 9:48:07
Tymi instrukcjami z wiki Ubuntu bym się nie podniecał. Chyba na tym miał opierać się wcześniej plan działania Mira/Xmira. Zakończyło się to totalną klapą i tą koncepcję porzucili.
Może to pozornie wyglądać poprawnie, ale nie widać, żeby to zostało wprowadzone do jakiejś dystrybucji.
A wracając do głównego tematu, w sidzie są za stare sterowniki Intela — trzeba brać z experimentala, ale i tak nie ma jeszcze tego wrappera w Debinaie i Xorg wisi ciągle na roocie.
Tu jeszcze z dyskusji o tym:
http://lists.x.org/archives/xorg-devel/2014-March/040885.html
U mnie domyślnie też wisi na roocie.
Muszę ręcznie albo skryptem zmieniać uprawnienia w /dev/input/*, /dev/vga_arbiter, i /dev/tty{7|8|9}, żeby ruszył z konta pacjenta.
Oczywiście nie mam XXX kart i sterowników pod ręką, chodzi tak na Nvidii, zaraz zobaczę, jak pójdzie na Nouveau (mam nadzieję, że Nouveau już obrabia moją kartę). ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-07-29 19:16:30)
[quote=fervi]Działa wam poprawnie ten xwayland? Trzeba wyłączyć X'y całkowicie? (odpalam jako oddzielną sesję i następuje zawieszenie Westona) [nawet Gnomowe-Waylandowe aplikacje nie działają]
Fervi[/quote]
jak masz pakiet no to jeszcze w
w ~/.config/weston.ini
[quote=dominbik][quote=fervi]Działa wam poprawnie ten xwayland? Trzeba wyłączyć X'y całkowicie? (odpalam jako oddzielną sesję i następuje zawieszenie Westona) [nawet Gnomowe-Waylandowe aplikacje nie działają]
Fervi[/quote]
jak masz pakiet no to jeszcze w
w ~/.config/weston.ini[/quote]
Wiem
To Xwayland psuje wszystko :(
Na razie i tak Wayland to "jajko", więc jeszcze z 2 lata (kolejny Debian) i będzie śmigać jak ta lala (w teorii :D)
Fervi
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00113 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.194.138' WHERE u.id=1 |
0.00101 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.135.194.138', 1732245740) |
0.00027 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732245440 |
0.00075 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=272441 |
0.00142 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26192 ORDER BY posted |
0.00060 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26192 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00108 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26192 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00085 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26192 |
Total query time: 0.00738 s |