Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
sudo sshfs xxx@xxxxxxxxx:/home/xxx/public_html/public_html ~/public_html/public_html
I nawet głupie ls w zamontowanym katalogu wymaga sudo. Dlaczego tak się dzieje ?
Jeszcze mam dodatkowe pytanie jeżeli mam 3 serwery to na każdym muszę zamontować każdy żeby współdzieliły 1 katalog czy wystarczy
na:
1 serwer - montowanie 3 serw
2 serwer - montowanie 1 serw
3 serwer - montowanie 2 serw
czy może to powinno wyglądać tak
1 serwer - montowanie 3 serw,montowanie 2 serw
2 serwer - montowanie 1 serw, montowanie 3 serw
3 serwer - montowanie 2 serw, montowanie 1 serw
Dzieje się tak dlatego, że na innym serwerze użytkownik ma inny ID.
Wystarczy, że dwa serwery podepniesz pod jeden serwer.
Wtedy dane fizycznie będą na jednym serwerze, ale dostępne będą na wszystkich trzech.
Właśnie że ja muszę zastosować sshfs zamiast NFS(vps ovh clasic nie obsługuje) w celu rozładowania ruchu i rozdzielenia na 3 serwery wiec chyba muszę mieć te same dane fizycznie na 3 serwerach.
Sam nie bardzo wiem jak to wykonać za pomocą sshfs.
A nie możesz zamontować zasobu sshfs do folderu z odpowiednimi uprawnieniami?
Dodajesz:
user_allow_other
do [b]/etc/fuse.conf[/b]
i folder, do którego zamontujesz, dostaje takie same uprawnienia, jakie ma na zdalnym serwerze.
SOA#1
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-08-20 17:08:55)
[quote=wax]Właśnie że ja muszę zastosować sshfs zamiast NFS(vps ovh clasic nie obsługuje) w celu rozładowania ruchu i rozdzielenia na 3 serwery wiec chyba muszę mieć te same dane fizycznie na 3 serwerach.
Sam nie bardzo wiem jak to wykonać za pomocą sshfs.[/quote]
No przecież napisałem, jak masz to zrobić. Za pomocą sshfs oczywiście. W czym problem?
W tym że nie jestem pewien jak to będzie działać czy jeżeli skieruje użytkownika do serwer 2 to serwer 2 łączy sie z serwerem 1 pobierając dane czy on już ma u siebie te dane i czy jak coś zapisze na serwerze 2 to serwer jeden też będzie to posiadał w swoim folderze zakładając ze serwer 1 to serwer główny.
Dalej to samo:
xxx@vpsxxxxx:~/public_html$ cd public_html -bash: cd: public_html: Brak dostępu
xxx@vpsxxxxx:~/public_html$ cat /etc/fuse.conf # Set the maximum number of FUSE mounts allowed to non-root users. # The default is 1000. # #mount_max = 1000 # Allow non-root users to specify the 'allow_other' or 'allow_root' # mount options. # user_allow_other
Te 3 serwery muszą sie uzupełniać jak 1 padnie to dane muszą być na drugim.
EDIT:
Teraz gra wystarczy dodać
sudo sshfs -o rw,allow_other,noatime,nonempty
[b]
EDIT:[/b]
Montowanie na stałe.
W pliku /etc/fstab dodałem wpis:
sshfs#xxx@adres:/home/xxx/public_html/public_html/ /home/xxx/public_html/public_html/ fuse users,noauto,rw,allow_other,noatime,nonempty 0 0
I w ~/.bashrc:
mount /home/xxx/public_html/public_html/
I to działa ale folder się od montuje przy wylogowaniu a po zalogowaniu znów montuje. A musi być zamontowany cały czas. Jak to osiągnąć ? Czy tylko rozwiązanie takie jak sesja wchodzi w grę ?
Ostatnio edytowany przez wax (2014-08-21 20:18:57)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00149 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.59.89' WHERE u.id=1 |
0.00056 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.59.89', 1732531462) |
0.00037 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732531162 |
0.00062 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=273665 |
0.00098 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26284 ORDER BY posted |
0.00042 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26284 AND t.moved_to IS NULL |
0.00032 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00105 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26284 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00326 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26284 |
Total query time: 0.0092 s |