Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, posiadam server IBM x336. Na nim postawiony jest Debian 7.6. Co 2 - 3 dni następuje samoczynny restart systemu. Patrzałem w logach ale nic nie ma. Może wy ma cie jakieś pomysły co może być nie tak z systemem. Dodam że server jest podpięty pod ups.
Może UPS go resetuje, przerywając zasilanie? bez UPSa to samo?
Bez upsa to samo, nie grzeje się. Ostatnio udało mi się tak trafić że pyłem połączony przez ssh i nagle mnie wyrzuciło i po 3 minutach udało się połączyć, niestety nie zapisała mi się konfiguracja do servera gry :/. Zainstalowałem lm-sensors ale on nie wykrywa wentylatorów a rsa bd dopiero kupować.
957
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:56:26)
coś spróbuje z tym levelem loga
Ma 8 GB więc wątpię. VRM kiedyś się przegrzewał (ok rok temu) ale dawał mocniej po wentylatorach.
958
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:56:27)
płyta gówna nie pada?
Musi być coś w logach. Poszukaj dokładnie.
Jak logi nic nie wskazują, to może to być usterka sprzętowa lub coś z zasilaniem (czyli w zasadzie też sprzętowa usterka).
Może to przez ten serwer gry?
Serwerów dokładnie jest 5, i one max wcinają 6 7 GB ale i tak swap ma 2 gb, dzisiaj tak myślałem że może dysk ma bat sektory ale raczej przez to by nie zdychał. Stałem przy nim 2 h ale nic nie wywala błędu na panelu diagnostycznym. Taki mam panel http://g1.computerworld.pl/news/thumbnails/148632_resize_540x1000.jpg i raz spr. go i otwarłem obudowę to wywala np TEMP na czerwono i nie włączy się dopóki nie wciśnie się guziku remind. Zasilacze mam 2 więc jeśli któryś padnie to 2 przejmie zadanie tego 1. Poczekam do kolejnego resetu może bd coś w logach bo poniosłem im level.
Nwm ale możliwe jest że to coś przez paczki testowe ? Ostatnio Servery Steam wymagały paczki która jedynie była w testowych. Jak nie przejdzie to zrobie reinstalke debiana albo zmienie na ubuntu server. Myślałem też o WS 2003 (bo mam klucz) ale nie mam instali x64.
Ostatnio edytowany przez Profek97 (2014-08-27 20:56:24)
[quote=mati75]Przypominam iż mój piszę się z małej litery.[/quote]
Chyba nick zjadłeś. :)
Ramu masz mniej niż 8 GB, serwerów gier sztuk 5 (które „max wcinają 6 7 GB”), do tego jakieś Steamy, wymieszane pakiety z wersji stabilnej i testowej.
To raczej nie jest wina systemu tylko osoby przed nim siedzącej ;)
Nie to że steam tylko servery z steam ( np cs go left 4 dead 2 itp). Nie powiem bo troszku kombinowałem :P jutro jeszcze uruchomię diagnostykę, może coś znajdzie ;)
Ostatnio edytowany przez Profek97 (2014-08-28 00:31:25)
Tak na moje oko to mati75 dobrze napisał. Sam mam takiego trupka. Jak mi coś leci, ot zwykłe nagrywanie płyty zjada mi 100% procka, to za chwilę albo się powiesi, albo resetuje.
Potrafi jeszcze błąd gruba wywalić i chce startować z CD.
Wystarczy dać mu odpocząć i jest ok.
Maszyna w logach nie ma informacji o przyczynie restartu? IBMy dość dużo logują w biosie.
Patrzyłem w logach servera (nie systemu) i winowajcą jest albo ups albo kable, bo jest informacja że zasilacz 2 utracił prąd a od 1 ktoś kabel odłączył. Więc jutro spr dokładnie czy to kabel czy ups ale raczej myśle że ups bo był kupiony z allego używany ;) i tak pochodził u mnie 2 lata ;)
[quote=Profek97]Patrzyłem w logach servera (nie systemu) i winowajcą jest albo ups albo kable, bo jest informacja że zasilacz 2 utracił prąd a od 1 ktoś kabel odłączył. Więc jutro spr dokładnie czy to kabel czy ups ale raczej myśle że ups bo był kupiony z allego używany ;) i tak pochodził u mnie 2 lata ;)[/quote]
[quote=Jacekalex]Może UPS go resetuje, przerywając zasilanie? bez UPSa to samo?[/quote]
Może jeszcze kiedyś zarobię conieco jako wróżbita? xD
Jacekalex zawsze możesz iść do kosmica tv i coś tam nam wróżyć xD
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00162 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.227.64' WHERE u.id=1 |
0.00079 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.188.227.64', 1732743503) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732743203 |
0.00039 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=274046 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26312 ORDER BY posted |
0.00050 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26312 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00101 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26312 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00111 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26312 |
Total query time: 0.00611 s |