Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wątek Zamknięty
Na weeb.tv powinna być transmisja ale tam można oglądać 30min potem przerwa i tak w kółko chyba że ktoś wykupi dostęp to wtedy bez limitu
[quote=ethanak]Następna legalna transmisja...[/quote]
Poproszę o konkretny paragraf zabraniający korzystania z serwerów proxy lub serwisów typu weeb.tv
idąc ulicą uszy pewnie zatykasz woskiem by przypadkowo nie słuchać „nielegalnej” muzyki :)
płacenie piratowi nie jest chyba specjalnie legalne...
a co do proxy to sam sobie znajdź, mi siè nie chce dziennika ustaw przeszukiwać. wystarczy że wiem, że odnośny paragraf istnieje i miętosi mnie to, jaki ma numerek.
Ostatnio edytowany przez ethanak (2014-09-04 17:13:06)
No tyle, że z tą muzyką to akurat on nie łamie prawa, tylko ten co puszcza. Mało to było akcji, że ktoś sobie puszczał na działeczce muzyczkę i musiał płacić za to, że ludzie słyszą i nie należą do grona bliskich znajomych? xD
[quote=ethanak]płacenie piratowi nie jest chyba specjalnie legalne...
a co do proxy to sam sobie znajdź, mi siè nie chce dziennika ustaw przeszukiwać. wystarczy że wiem, że odnośny paragraf istnieje i miętosi mnie to, jaki ma numerek.[/quote]
Nic nie pisałem o płaceniu komukolwiek.
Co do ewentualnego paragrafu — spodziewałem się takiej odpowiedzi.
a czy ja, wciórniści, wyglądam na interfejs do gógla?
chciałeś to masz: art. 267 par. 2 KK.
[quote=ethanak]a czy ja, wciórniści, wyglądam na interfejs do gógla?
chciałeś to masz: art. 267 par. 2 KK.[/quote]
Rozumiem, że to żart.
Art. 267. § 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do sieci telekomunikacyjnej lub przełamując albo omijając elektroniczne, magnetyczne, informatyczne lub inne szczególne jej zabezpieczenie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do całości lub części systemu informatycznego.
§ 3. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem lub oprogramowaniem.
§ 4. Tej samej karze podlega, kto informację uzyskaną w sposób określony w § 1-3 ujawnia innej osobie.
§ 5. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-4 następuje na wniosek pokrzywdzonego.[/quote]
A kto jest uprawniony do oglądania niemieckiej tv ?
[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]
niestety nie. (znaczy nie żart)
Ostatnio edytowany przez ethanak (2014-09-04 17:28:13)
Ja tak tylko dodam.
Obecnie emigranci zarobkowi masowo używają dekoderów polsatu w całej Europie gdyż to najprostszy dostęp do polskiej tv.
Jest to w świetle prawa nielegalne gdyż posat może tylko na terenie kraju rozprowadzac sygnał.
Myślicie że polsat ich ściga ?
[quote=ethanak]niestety nie. (znaczy nie żart)[/quote]
Tak jest w USA i innych tego typu dyktaturach.
W Europie (jeszcze) nie.
http://technowinki.onet.pl/aktualnosci/zmiana-ip-moze-byc-naruszeniem-prawa/k0x1h
Po pierwsze, IP to nie dane osobowe i po drugie: IP to nie żaden dowód.
W cywilizowanych krajach zmiana IP to nie łamanie zabezpieczeń.
po trzecie: nie usprawiedliwiaj się. chciałeś informacji o tym że twoje działanie jest nielegalne - no to ją dostałeś. i teraz nie ma że "nie wiedziałem".
to, że nie można ciebie namierzyć nie znaczy, że nie łamiesz prawa.
Ostatnio edytowany przez ethanak (2014-09-04 17:45:04)
http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/238560-zmiana-adresu-ip.html
[quote=ethanak]po trzecie: nie usprawiedliwiaj się. chciałeś informacji o tym że twoje działanie jest nielegalne - no to ją dostałeś. i teraz nie ma że "nie wiedziałem".[/quote]
Dosyć dziwnie interpretujesz przepisy.
IP to nie jest zabezpieczenie i nie ma tu mowy o żadnym łamaniu.
Wyrok trafnie podsumował Orin Kerr, profesor prawa z Uniwersytetu George'a Waszyngtona, który zaznaczył, że blokada adresu IP nie jest barierą techniczną i uznanie, że można ominąć blokadę, która w zasadzie żadną blokadą nie jest, można uznać za dość dziwną decyzję.[/quote]
I przypominam, że sprawa dotyczyła USA. W Europie sądy są, wbrew pozorom, trochę mądrzejsze.
Ale ja już pytałem kto ma dostęp do niemieckiej telewizji ?
[quote=ethanak]nie chodzi o zmianę ip tylko o nieuprawniony dostęp.[/quote]
Nieuprawniony dostęp nie może być jednocześnie powszechnym dostępem w internecie.
Gdybyś złamał jakieś ZABEZPIECZENIE to byłoby to nielegalne.
Blokady IP wg prawa nie są zabezpieczeniem.
herr obergefreiter helmut von yossarian jak mniemam?
(to do ilina było)
Ostatnio edytowany przez ethanak (2014-09-04 17:51:31)
Wszyscy użytkownicy internetu, którzy mają w danej chwili niemieckie IP, a to nie jest nigdzie prawnie przypisane na wyłączność Niemcom.
Zmiana IP jest legalna i tyle.
Masz niemieckiego dostawcę, używasz proxy, masz vps/dedyka w niemieckiej serwerowni itp. i masz wtedy dostęp.
Jeżeli jutro zostanę zbanowany, a pojutrze wejdę na forum z innego IP, to też łamię zabezpieczenia i mam się spodziewać wyroku :D
@yossarian: czy masz zezwolenie na używanie konkretnego open proxy, czy może korzystasz z błędu admina?
w obu przypadkach i tak masz lipę - bo nawet legalne działanie nie upoważnia nikogo do nadużyć.
btw. zmiana ip, a podszycie się pod inny ip (proxy) to różnica.
[quote=ethanak]@yossarian: czy masz zezwolenie na używanie konkretnego open proxy, czy może korzystasz z błędu admina?
w obu przypadkach i tak masz lipę - bo nawet legalne działanie nie upoważnia nikogo do nadużyć.
btw. zmiana ip, a podszycie się pod inny ip (proxy) to różnica.[/quote]
Proxy nie są nielegalne i nie wciskaj tu kitu o jakimś „podszywaniu”.
skończ pier...lić.
nie masz racji a chcesz udowodnić jaki ti genialny jesteś i potrafisz ominąć zabezpieczenia... no mastahaka normalnie!
chylimy czoła przed twoją mądrością oraz znajomością prawa.
z mojej strony eot.
Dozwolone jest wszystko to, co nie zostało zabronione.
Wg prawa blokada IP to nie zabezpieczenie i nie ma mowy o żadnym łamaniu zabezpieczeń i nie ma po co drązyć tematu.
Tym bardziej, że komuś zaczyna odwalać ;)
btw, wątek jest o siatkówce.
Wątek Zamknięty
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00121 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.144.109' WHERE u.id=1 |
0.00084 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.144.109', 1732421441) |
0.00075 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732421141 |
0.00078 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=274728 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26355 ORDER BY posted |
0.00082 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26355 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00213 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26355 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00100 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26355 |
Total query time: 0.00782 s |