Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
chciałem móc używać dwóch układów klawiatury (polskim i US międzynarodowy z altGr) w całym systemie (TTY, XFCE, Openbox) a nie tylko w XFCE - przy domyślnym układzie polskim. Wyedytowałem więc [i]/etc/default/keyboard[/i] w następujący sposób
more /etc/default/keyboard # KEYBOARD CONFIGURATION FILE # Consult the keyboard(5) manual page. XKBMODEL="pc105" XKBLAYOUT="pl,us" XKBVARIANT=",altgr-intl" XKBOPTIONS="grp:alt_shift_toggle,terminate:ctrl_alt_bksp" BACKSPACE="guess"
Problem polega na tym, że w TTY wszystko jest OK - domyślnie po zalogowaniu mam układ polski i zmieniam go lewym altem i shiftem.
W Xsach domyślnym układem po logowaniu stał się niespodziewanie angielski (US altgr-intl) - zmiana układu przez shift i alt na polski jednak działa.
Najciekawsze jest, że wcześniej domyślnym w XFCE był zawsze układ polski i zmieniałem go apletem zmiany klawiatury z XFCE.
Ostatnio edytowany przez beschu (2014-10-04 10:00:21)
Pokaż wynik polecenia:
cat .dmrc
localectl status
localectl status -> nie znaleziono polecenia
cat .dmrc (w katalogu domowym) -> nie ma takiego pliku
Ostatnio edytowany przez beschu (2014-10-04 11:25:09)
A jak to zrobisz przez pliki xorga? Tutaj masz instrukcję: https://wiki.archlinux.org/index.php/Keyboard_configuration_in_Xorg#Setting_keyboard_layout
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-10-04 11:30:40)
^
$setxkbmap -print -verbose 10
$setxkbmap -print -verbose 10 Setting verbose level to 10 locale is C Trying to load rules file ./rules/evdev... Trying to load rules file /usr/share/X11/xkb/rules/evdev... Success. Applied rules from evdev: rules: evdev model: pc105 layout: pl,us variant: ,altgr-intl options: grp:lalt_lshift_toggle Trying to build keymap using the following components: keycodes: evdev+aliases(qwerty) types: complete compat: complete symbols: pc+pl+us(altgr-intl):2+inet(evdev)+group(lalt_lshift_toggle) geometry: pc(pc105) xkb_keymap { xkb_keycodes { include "evdev+aliases(qwerty)" }; xkb_types { include "complete" }; xkb_compat { include "complete" }; xkb_symbols { include "pc+pl+us(altgr-intl):2+inet(evdev)+group(lalt_lshift_toggle)" }; xkb_geometry { include "pc(pc105)" }; };
Powyżej wygląda wszystko dobrze.
Nie mam katalogu i pliku /etc/X11/xorg.conf.d/10-keyboard.conf - nie jestem pewien, czy w Debianie struktura plików konfiguracyjnych Xorga jest taka sama jak w zalikowanym dokumencie z ArchWiki?
Skąd w tej chwili Xsy biorą sobie wartość domyślną klawiatury us(altgr-intl)?
Czy jest sens generacji całego pliku xorg.conf? Można wygenerować tylko plik dotyczący klawiatury "10-keyboard.conf" (lub jego debianowy odpowiednik)?
Ostatnio edytowany przez beschu (2014-10-04 11:53:00)
Nie mam katalogu i pliku /etc/X11/xorg.conf.d/10-keyboard.conf - nie jestem pewien, czy w Debianie struktura plików konfiguracyjnych Xorga jest taka sama jak w zalikowanym dokumencie z ArchWiki?[/quote]
Utwórz sobie.
Ja przed chwilą sobie dopisałem ten pl,us do pliku xorga i mi zmienia przy alt+shift.
___
Na openbox/tty przełączanie działa bez problemu — po zmianie układu pod tty, zmienia się też układ pod openboxem i vice versa.
Poniżej masz moje pliki, może coś sobie wykombinujesz:Kod:
morfik:~$ cat /etc/X11/xorg.conf.d/10-keyboard.conf Section "InputClass" Identifier "Logitech Media Keyboard Elite" MatchIsKeyboard "on" MatchDevicePath "/dev/input/event*" Driver "evdev" Option "XkbModel" "logimel" Option "XkbLayout" "pl,us" #Option "XkbVariant" "" Option "XkbOptions" "lv3:ralt_switch,compose:rctrl,terminate:ctrl_alt_bksp,grp:alt_shift_toggle" EndSection morfik:~$ cat /etc/default/keyboard # KEYBOARD CONFIGURATION FILE # Consult the keyboard(5) manual page. XKBMODEL="logimel" XKBLAYOUT="pl,us" XKBVARIANT="" XKBOPTIONS="grp:alt_shift_toggle,lv3:ralt_switch,compose:rctrl,terminate:ctrl_alt_bksp,grp_led:scroll"
Utworzyłem. Nadal to samo zachowanie (po pełnym restarcie), po zalogowaniu do openboxa lub xfce domyślnym układem jest us altgr-intl, przełączanie działa.
~$ cat /etc/default/keyboard # KEYBOARD CONFIGURATION FILE # Consult the keyboard(5) manual page. XKBMODEL="pc105" XKBLAYOUT="pl,us" XKBVARIANT=",altgr-intl" XKBOPTIONS="grp:alt_shift_toggle,terminate:ctrl_alt_bksp" BACKSPACE="guess"
~$ cat /etc/X11/xorg.conf.d/10-keyboard.conf Section "InputClass" Identifier "system-keyboard" MatchIsKeyboard "on" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl,us" Option "XkbVariant" ",altgr-intl" Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,terminate:ctrl_alt_bksp" EndSection
Sprawdź czy "coś" nie pozmieniało właściciela plików konfiguracyjnych Xfce:
ls -laR .config/xfce4
Plik odpowiedzialny za układ klawiatury:
~/.config/xfce4/xfconf/xfce-perchannel-xml/keyboard-layout.xml
ls -laR .config/xfce4 -> na wszystkich właścicielem jest prawidłowy użytkownik
Nie sądzę, żeby to był jakiś plik od xfce4 - pod openboxem zachowanie jest identyczne.
No to może takie "obejście" będzie wystarczające dla Ciebie:
setxkbmap pl >> ~/.xinitrc
https://wiki.archlinux.org/index.php/Keyboard_configuration_in_Xorg#Using_setxkbmap .
A wygeneruj jeszcze raz ten plik /etc/default/keyboard via:
dpkg-reconfigure keyboard-configuration
marcin'82 -- u mnie jeśli ustawię "setxkbmap pl" to potem już nie mogę zmienić układu przy pomocy klawiszy. Musze używać tylko setxkbmap by zmienić go.
Wtedy w tej linijce:
symbols: pc+pl+us:2+inet(evdev)+group(alt_shift_toggle)+level3(ralt_switch)+compose(rctrl)+terminate(ctrl_alt_bksp)
zmienia się pl+us na pl albo us.
Po tym jak utworzyłem .xinitrc:
cat .xinitrc setxkbmap -model pc105 -layout pl,us -variant ,altgr-intl -option grp:alt_shift_toggle
oraz
dpkg-reconfigure keyboard-configuration
z wynikiem
cat /etc/default/keyboard # KEYBOARD CONFIGURATION FILE # Consult the keyboard(5) manual page. XKBMODEL="pc105" XKBLAYOUT="pl" XKBVARIANT="" XKBOPTIONS="terminate:ctrl_alt_bksp" BACKSPACE="guess"
TTY -> tylko polski layout
Openbox -> domyślny us-intl, można zmieniać
XFCE -> domyślny us-intl, można zmieniać -> po ponownym zalogowaniu polski stał się domyślnym, przy czym w XFCE mam na panelu aplet zmiany klawiatury (w nim ustawiony pl jako domyślny)
Robi się coraz ciekawiej.
Co do .xinitrc mam mieszane uczucia, bo jest zależny od zalogowanego usera.
po zalogowaniu wydaj oplecenie
setxkbmap pl
dodaj sobie ja potem do autostartu
A nie prosiło cię przy wydawaniu "dpkg-reconfigure keyboard-configuration" by precyzować dwa układy? U mnie wyrzuciło opcjonalne okienka, które nie są dostępne przy określeniu jednego kodu w XKBLAYOUT="pl" . Edytuj ten plik ręcznie i dodaj tam XKBLAYOUT="pl,us" i jeszcze raz daj dpkg-reconfigure .
Rozwiązaniem okazała się aktualizacja do Debiana Jessie.
Wszystko działa jak trzeba przy ustawieniach z pierwszego postu.
Bez potrzeby używania .xinitrc.
Ostatnio edytowany przez beschu (2015-08-30 16:41:41)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00131 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.20.108' WHERE u.id=1 |
0.00152 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.116.20.108', 1732259158) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732258858 |
0.00062 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=276970 |
0.00120 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26502 ORDER BY posted |
0.00083 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26502 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00119 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26502 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00076 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26502 |
Total query time: 0.0082 s |