Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej! Zainstalowałem ostatnio na swojej maszynie Debiana Jessie z GNOME 3.12. W oczy rzuciło mi się bardzo duże zużycie ramu przez proces gnome-shell. W Gnome 3.4 jest to około 70 mb, tymczasem w wersji 3.12 to już około 300mb. Czy to normalne zużycie dla tej wersji GNOME (system 64bit)?
Zdecydowanie nie normalne, prawdopodobnie masz w tym Gnome jakiegoś babola albo wyciek pamięci.
Zobacz, czy to zużycie jest stałe, czy się zwiększa, jeśli rośnie,
to oznacza wyciek pamięci.
Gnome-shell bardzo często ma takie babole, często zależą one od steru grafiki, np czasami Gshell się gryzie z Nvidią, innym razem z ATI, czasem z Intelem, u mnie na Jessie Gnome 3.6 i 3.8 chodziło tylko na sterze Nouveau, a Gnome 3.4 ruszyło na Nvidii, za to nie chciało chodzić na Nouveau ani na Vesie.
Pod tym względem to bardzo udane środowisko graficzne,
w dodatku u mnie okazało się sporo cięższe od KDE, co mnie niezmiernie zdziwiło. :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-09-23 01:10:19)
No to będzie problem, bo mam grafikę Nvidii i system nie chce chodzić na innym sterowniku niż tym od nich. Po prostu jeżeli nie mam zainstalowanego oryginalnego sterownika X serwer zawiesza się. Czyli chyba raczej przesiadka na Kde lub Xfce będzie niezbędna. Szkoda, bo przyzwyczaiłem się do Gnoma a 3.12 mi się podoba nawet.
Na czym polega twój problem?
Ile masz Ramu w ogóle?
Nawet jakby tam było 64GB RAM, to pojedynczy proces Gnome-shell nie ma prawa brać 300 MB, zwłaszcza, że to jest nakładka, za efekty i tak odpowiada w osobnym procesie Mutter.
Nie wiem też, z jakiego powodu się ma Debian wieszać, jak nie ma steru Nvidii, wystarczy zablokować ładowanie Nvidii i odblokować Nouveauw [b]/etc/modprobe.d/*[/b], wywalić [b]/etc/X11/xorg.conf[/b], i Debian po restarcie grzecznie wstaje na Nouveau (u mnie), tylko na nowej karcie nie mam na razie 3D, bo obsługa chipów Nvidia Maxwell w Mesie dopiero się pojawiła w wersji 10.3.0, a tej jeszcze do Gentusia nie dowieźli, w Debianie też jej nie zauważyłem na razie.
Jeśli się na innym sterowniku do Nvidii (Nouveau, NV, Vesa) wiesza system, to jest w tym coś dziwnego, powinien się wywalić Xorg z błędem, chyba, że wiesza się nie system, tylko Gnome-shell albo Mutter, to akurat jest możliwe, i jest to też dosyć częsty przypadek.
Jak zauważyłeś zawieszenie Xserwera?
Bo zamarznięty obraz na Gnome-shell - to ja też miewałem na rożnych sterownikach, ale to nie była wina Xserwera, tylko Gnome-3.
Z alternatywnych środowisk polecam Mate, można w nim odnaleźć stare, dobre Gnome z czasów, kiedy Developerzy Gnome jeszcze nie mieli swojego dillera (czy może już mieli, ale słabszy towar im dostarczał). :D
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-09-23 11:52:56)
U mnie bez problemu gnome 3.12 chodzi na nvidii.
Proces gnome-shell zajmuje od 3-8% pamięci z zużytego 750 Mb.
Wg wskazań htop.
To jest tak, ze im mniej ramu masz, tym mniej ramu jest przydzielane.
Ile masz ramu i jak sprawdzasz, co ile zajmuje?[/quote]
Mam 4gb ramu, sprawdam przez wbudowany w GNOME monitor systemu.Nie wiem też, z jakiego powodu się ma Debian wieszać, jak nie ma steru Nvidii, wystarczy zablokować ładowanie Nvidii i odblokować Nouveauw /etc/modprobe.d/*, wywalić /etc/X11/xorg.conf, i Debian po restarcie grzecznie wstaje na Nouveau (u mnie), tylko na nowej karcie nie mam na razie 3D, bo obsługa chipów Nvidia Maxwell w Mesie dopiero się pojawiła w wersji 10.3.0, a tej jeszcze do Gentusia nie dowieźli, w Debianie też jej nie zauważyłem na razie.[/quote]
Debian się nie wiesza tylko środowisko graficzne lub Xserwer, dokładnie nie wiem. Po co mam blokować ładowanie Nvidii skoro na Nvidii wszystko jest oki? To bez sterowników i bez pliku konfiguracyjnego xorg.conf się wiesza.Offline
Pokaż co na temat Ramu jest w htop.
[quote=piotr123]Mam 4gb ramu, sprawdam przez wbudowany w GNOME monitor systemu.[/quote]
Sprawdz htopem. Poza tym - u mnie kiedys bylo pdobnie.
////
A czy przypadkiem system nie pcha Ci za duzo danych do cache'u w ramie? SprawdZ na nowo uruchomionej sesji w htopie.
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2014-09-24 08:39:14)
Oki. Dzięki za wskazówki. Wynik z htopa wrzucę dopiero w weekend, bo wtedy będę miał dostęp do tego kompa.
Htop też doskonały nie jest, ja radziłbym zobaczyć, co powie wynik tego skrypta:
http://jacekalex.sh.dug.net.pl/psmem
Sprawy mają się następująco:
Zużycie pamięci przez proces gnome-shell rośnie z czasem. Od 5% po uruchomieniu, do 11% po piętnastu minutach od uruchomienia. Wyniki z htop i monitora systemu GNOME nie różnią się znacząco.
Screeny z htopa i monitora systemu:
[img]http://i60.tinypic.com/296ozf5.png[/img]
[img]http://i57.tinypic.com/120ihyq.png[/img]
Fajnie, że obciąłeś najważniejszą częśc z tego zrzutu ;)
Nie baw się w przedszkolaka z tymi obrazkami, tylko podaj konkretne informacje.
Widocznie gdzies tam wycieka pamięc, ale te obrazki nie mają żadnej konkretnej treści.
Chociaż użycie 800 MB przy takiej ilości dostepnego Ramu to w Linuksie nic strasznego.
http://www.linuxatemyram.com/
Tytaj wynik z free -m
total used free shared buffers cached Mem: 3963 3583 380 11 127 2055 -/+ buffers/cache: 1400 2562 Swap: 3813 0 3813
Nie do końca wiem jak go interpretować.
Jakie informacje podać z htopa?
Sam sumaryczny wynik jest bezużyteczny. Podobnie jak przykładowy mój:
free -m total used free shared buffers cached Mem: 3869 2459 1409 142 75 823 -/+ buffers/cache: 1559 2309 Swap: 0 0 0
Pokaż jakie procesy masz uruchomione i ile one używają pamięci.
Może być lista procesów i ich statystyki z htop i/lub wyniki z tego skryptu, który podał [b]Jacekalex[/b].
U mnie przy 16GB dociągam do ~900mb używanej przez aplikacje jak odpalę przeglądarkę, kilka zakładek, jakaś gra we flashu, odtwarzacz muzyki...
Standardowo po odpaleniu systemu to do 300MB zabiera. I się nie zwiększa z czasem.
Debian Jessie, XFce.
Lista procesów wygląda tak:
[img]http://i60.tinypic.com/20ptu6x.png[/img]
Gnome-shell zjada już prawie 600 mb
Masz jakieś dodatkowe rozszerzenia włączone w Gnome Shell?
Tu piszą, że przez niedopracowane rozszerzenia kiedyś były takie problemy i pewnie będą one powracać bo taka jest koncepcja deweloperów gnome. Całe Gnome to teraz tona javascriptu wisząca pod wspólnym procesem gnome-shell.
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=977387
Kolejny problem to sterowniki nvidii. Czasem nie lubią się z gnome i wtedy również takie wycieki:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1455106#p1455106
Może uda ci się zlokalizować źródło (chyba jakieś rozszerzenie), jeśli nie to będziesz musiał restartować Gnome do czasu ewentualnej naprawy lub polubić inne środowiska ;)
Czy ja tam dobrze widzę 2x gnome-shell? Tak ma być?
1055
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:58:30)
Na świeżo zainstalowanym systemie bez zainstalowanego sterownika nvidia gnome-shell zabierał około 125 mb ram. Po instalacji sterownika zużycie znów wzrosło (bez rozszerzeń do gnoma), ale po wpisaniu komendy z linka:
[url]https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1455106#p1455106[/url]
ps -A --sort -rss -o comm,pmem,rss | head -n 6
Zużycie pamięci spadło do ok 150mb. Nie wiem jaki dokładnie to ma związek. Póki co pozostaje obserwować jak rozwinie się sytuacja i w których momentach zużycie pamięci wzrasta najbardziej.
ilin@debian:~$ ps -A --sort -rss -o comm,pmem,rss | head -n 6 COMMAND %MEM RSS iceweasel 11.7 241040 gnome-shell 10.0 205924 evolution-alarm 3.5 73520 pidgin 3.5 73136 Xorg 3.2 67760
Z zajętego ramu 750Mb
To jakieś 75mb
System działa 45 minut.
Sterownik nvidia 340.32-1
DOPISEK
Po trzech godzinach pracy
ilin@debian:~$ ps -A --sort -rss -o comm,pmem,rss | head -n 6 COMMAND %MEM RSS gnome-shell 12.8 264536 iceweasel 12.5 257792 rhythmbox 6.0 124892 pidgin 3.5 73896 evolution-alarm 3.5 73520
zajętość ramu 860 Mb
Po zrestartowaniu gnome-shell za pomocą [b]r[/b] powróciło do 8%.
Rozwiązaniem problemu okazała się zmiana środowiska na Cinnamon. Niestety, choć lubiłem Gnoma okazał się dla mnie zbyt wymagający ;D.
no to właśnie przeszła mi ochota powrotu do gnoma... bardzo mi się podoba to środowisko nawet bez żadnych wtyczek ale takie kwiatki mnie skutecznie zniechęcają...
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.113.189' WHERE u.id=1 |
0.00088 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.188.113.189', 1732223898) |
0.00047 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732223598 |
0.00046 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=277105 |
0.00318 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26452 ORDER BY posted |
0.00079 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26452 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00124 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26452 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00097 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26452 |
Total query time: 0.00915 s |