Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Znajoma planuje zakup notebooka za powiedzmy 3k ale to absolutne maksimum i bardziej skłania się ku czemuś tańszemu jak 2,5k.
Z wymagań, które udało mi się ustalić to:
-matowa matryca i tutaj dobrze byłoby aby była to dobra matryca, kolory realistyczne i przyzwoite kąty
-standardowy rozmiar jak mi powiedziała więc chyba 15 cali ;-)
-grał nikt na tym nie będzie więc dedykowana grafika jest zbędna
-dysk ssd nie wiem czy sklepy chętnie dokonują zamiany standardowych dysków hdd na ssd (oczywiście za rozsądną dopłatą) czy trzeba już szukać z takim w zestawie i nie wiem jaki producent i model wśród takich dysków jest najbardziej niezawodny ale taki pierwszy lepszy, który ma przyzwoite opinie ( http://www.komputronik.pl/product/198961/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Samsung_2_5_SSD_840_Evo_250GB_Serial_ATA3_Basic_7mm.html ) to dobry dysk?
- laptop ma być lekki a więc i w miarę trwały mechanicznie bo nie będzie stał cały czas w jednej pozycji na biurku
- powiedzmy, że minimum 3 porty usb w tym przynajmniej jeden 3.0, hdmi i temu podobne pierdoły
- nie wiem jak jest z tym windowsem 8.1 czy się coś zmieniło w kwestii interfejsu i jakoś dostosowali to do urządzeń w których nie ma ekranu dotykowego bo z tego co pamiętam to ja się zniechęciłem po jednym dniu, czy szukać czegoś z win7 o ile w ogóle jeszcze takie sprzedają
- 4gb ramu to chyba obecnie standard i powinno wystarczyć do typowych zastosowań zgadza się?, nie wiem natomiast jaka jest różnica w wydajności pomiędzy procesorami i3 i i5 i czy ewentualnie warto dopłacać do tego drugiego
- zastosowanie to mniej wiecej standard czyli jakieś programy biurowe, przeglądarka, trochę muzyki, może i jakiś film.
Jakieś propozycje od czego mogę zacząć poszukiwania, nie muszą być doskonałe po prostu jak w każdej podróży potrzebny mi jest punkt startowy. ;-)
Jak mi się coś przypomni to dam znać ;-)
1126
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:00:02)
Jakiś Lenovo L4xx - matryca matowa, core i3/i5 i ramu dołożyć na starcie jak poprzednik napisał (win 8.1 po starcie pożera niemal 2gb u mnie na L440...). HDMI nie ma, ale jest display port 1.2!
Generalnie ja rodzinki część już przesadziłem z Win na linuxa :) W 100% im wystarcza - buszowanie po necie, filmy, muzyka, Libre Office... Więcej nie potrzeba.
1127
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:00:03)
Bez antywira? Może to to dziadostwo mi tyle żre... Kasperskiego mam.
Jak dla mnie nie zmienia to faktu, że te 4GB na dziś to optimum ze wskazaniem na minimum :) Niestety aktualnie pamięci dziadowsko drogie... Za to pocieszam się, że w desktopie mi wystarczy raczej na długo ;P
SSD można dokupić sobie osobno (wtedy większy wybór tańszych laptopów) jakiś z 5-letnią gwarancją. Jak będzie standardowo wmontowany przy zakupie, to wtedy będzie tylko standardowa gwarancja rok (lub 2 lata) na całość.
A ten z laptopa przyda się jako magazyn na większe dane, miejsce na kopie systemu etc.
1128
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:00:05)
[quote=uzytkownikubunt]A jeśli się tak wymienia dysk w laptopie na gwarancji, to nie traci się gwarancji? Nigdy się nie dowiadywałem, czy tak jest.[/quote]
W najgorszym przypadku wmontujesz stary z powrotem. RAM przecież też się czasem dokupuje i nikt z jakoś tego problemu nie robi.
Nie miałem nigdy do czynienia z jakimiś plombami lub innymi ograniczeniami.
Dla mnie to trochę szukanie problemu na siłę.
Sprzęt wypisany u mnie w stopce kosztował mnie w czerwcu 2014 roku 2500zł jakby co... Radzi sobie wśpiewająco przy odtwarzaniu z [url=Sprzęt wypisany u mnie w stopce kosztował mnie w czerwcu 2014 roku 2500zł jakby co... Radzi sobie wspaniale z plikami wideo 4K]plikami wideo 4K[/url] na odtwarzaczu mvc (dostępnym z repozytorium Debiana). Obróbka filmów w rozdzielczości 4K powiedzmy z kamerki GoPro Hero 4 (od kumpla z kamerki sprawdziłem) powoduje już nieco zadyszkę tego laptopa ale nie jest tragicznie...
Ostatnio edytowany przez neo86 (2014-10-15 13:50:22)
Panowie ja nie zamierzam nikogo indoktrynować w kwestii systemu operacyjnego i proponować linuksów kiedy owa osoba to poważna księgowa gdzie w pracy wykorzystuje mnóstwo programów MS więc mówienie o linuksie w tym przypadku to drobne nieporozumienie to po pierwsze ;-).
Po drugie, zakupu osobnego dysku ssd to również trochę droga przez wyboje podczas gdy można jechać autostradą. Nie chodzi o to, że nie poradzę sobie z instalacją windowsa ale gotowe rozwiązania zazwyczaj mają już wszystko w miarę ładnie skonfigurowane np partycje z kopią windows aby w razie jakiegoś wypadku przywrócić szybko system itd. Z drugiej strony gotowe rozwiązania mają niemal wszystko zainstalowane, w moim laptopie z win7 takie rozwiązanie nie sprawdzało się najlepiej i po instalacji czystego windowsa i tylko tych rzeczy, które są mi potrzebne system w sposób widoczny przyspieszył i apetyt na ram spadł niemal o połowę do niepełnych 800mb po uruchomieniu.
Teraz trochę ogólnych pytań dodatkowych bo nie dostałem jeszcze odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania odnośnie szczegółów.
Jak jest z kwestia dostępności nośników instalacyjnych windows do takiego laptopa?, tzn przyjmijmy najczarniejszy scenariusz, że nie udało się znaleźć laptopa z ssd lub zaszłaby potrzeba pójścia na zbyt duże kompromisy z innymi parametrami aby coś takiego kupić, to jest taki dysk instalacyjny windows w zestawie czy trzeba szukać po internecie i dopiero wowczas instalować używając klucza z obudowy.
Czy każdy windows 8 aktualizuje się automatycznie do windows 8.1? To pytanie bierze się stąd, że w opisie niektórych laptopów widnieje win 8 i nie wiem czy to po prostu kwestia zapomnienia o części .1 czy to jest jednak poprzednia wersja tego systemu.
Trafił ktoś ostatnio na jakieś rankingi niezawodności jeżeli chodzi o producentów, bo gdy ja kupowałem poprzedni sprzet to poczytałem i wówczas liderem był asus i kupiłem coś tego producenta i nie narzekam na awaryjność, a wiadomo jakie obecnie są czasy, byleby działało do końca okresu gwarancyjnego a później bye, bye.
W obecnych czasach to chyba wszelkiego rodzaju reklamacje zgłasza się na stronie producenta po czym przyjeżdża kurier zabiera taki uszkodzony sprzęt i tyle, przynajmniej tak mi opowiadał znajomy, bo ja odpukać jeszcze czegoś takiego nie doświadczyłem, czy jednak w przypadku niektórych producentów procedura jest inna?
Ja nosnika nie dostalem.
Czasami sprzedawane sa laptopy z win8.1, a reszte trzeba aktualizowac przez windows update i to zalezne jest od ustawien.
Ranking nie ma znaczenia. Jesli cos ma sie spieprzyc to i tak sie spieprzy.
[quote=HAL9000]Po drugie, zakupu osobnego dysku ssd to również trochę droga przez wyboje podczas gdy można jechać autostradą. Nie chodzi o to, że nie poradzę sobie z instalacją windowsa ale gotowe rozwiązania zazwyczaj mają już wszystko w miarę ładnie skonfigurowane np partycje z kopią windows aby w razie jakiegoś wypadku przywrócić szybko system itd. Z drugiej strony gotowe rozwiązania mają niemal wszystko zainstalowane, w moim laptopie z win7 takie rozwiązanie nie sprawdzało się najlepiej i po instalacji czystego windowsa i tylko tych rzeczy, które są mi potrzebne system w sposób widoczny przyspieszył i apetyt na ram spadł niemal o połowę do niepełnych 800mb po uruchomieniu.[/quote]
Zwyczajnie sobie to kopiujesz z dysku na dysk.
Są nawet do SSD dołączane odpowiednie windowsowe programy automatyzujące cały proces.
Lepiej samemu wybrać odpowiedni model i mieć dłuższą gwarancję bo mimo wszystko ta technologia ma jeszcze ograniczoną żywotność.
Nośników nie ma bo teraz klucze Windowsa są przyspawane do samego sprzętu i chyba zaszyte częściowo w UEFI.
W obecnych czasach to chyba wszelkiego rodzaju reklamacje zgłasza się na stronie producenta po czym przyjeżdża kurier zabiera taki uszkodzony sprzęt i tyle, przynajmniej tak mi opowiadał znajomy, bo ja odpukać jeszcze czegoś takiego nie doświadczyłem, czy jednak w przypadku niektórych producentów procedura jest inna?[/quote]
Takich rzeczy dowiesz się tylko czytając warunki gwarancji dołączonej do konkretnego modelu laptopa.
Poszukałem odrobinę i chyba rzeczywiście nie można mieć wszystkiego co się chce za taką cenę chyba, że te asusy to dobra propozycja (http://www.komputronik.pl/category/13035/Komputery_Laptopy_Laptopy_14_15_6_.html?sb=&sd=&sa=&showProducts=1&ot=107&a%5B3377%5D%5B%5D=42093&a%5B1931%5D%5B%5D=3667&a%5B1925%5D%5B0%5D=800&a%5B1925%5D%5B1%5D=800&a%5B1934%5D%5B%5D=57677&pr10%5Bf%5D=20000000&pr10%5Bt%5D=28000000 ) bo to są mniej więcej jedyne komputery, które spełniają wymagania, ale na razie pomińmy ten dysk ssd i idźmy dalej.
matowa matryca 15 cali dobrej jakości i tutaj raczej nie przewiduję odstępstw bo sam mam błyszczącą i kiedy świeci słońce to delikatnie mówiąc nie najlepiej się tego używa
8 gb ram
z systemem operacyjnym windows 8
lekki i solidnie wykonany i jak to dla kobiety aby to jakoś wyglądało ;-)
cena jak wspomniałem <3000pln
dobrej jakości głośniki, hdmi, ten element (ramka?) wokół klawiatury z aluminium...
Jeżeli nie konkretne modele to przynajmniej proszę o wskazówki którego producenta szukać.
I tak jeszcze dla pewności zapytam czy tego zintegrowane układy graficzne są na tyle mocne aby wyświetlić film w jakości fullhd bez jakichkolwiek opóźnień na zewnętrznym telewizorze?
http://www.notebookcheck.com, http://www.notebookcheck.pl i cała zawartość internetów.
Poszukaj i poczytaj.
[quote=HAL9000]I tak jeszcze dla pewności zapytam czy tego zintegrowane układy graficzne są na tyle mocne aby wyświetlić film w jakości fullhd bez jakichkolwiek opóźnień na zewnętrznym telewizorze?[/quote]
Tak, współczesne karty zintegrowane wspomagają dekodowanie materiałów wideo (sprzętowo). Do tego współczesne procesory (na pewno od i3 zaczynając) spokojnie fullHD wyświetlają (bez przycinek etc).
Witam,
W tym przypadku stanęło na HP probook 450, pani się wzornictwo podoba i jeżeli dobrze poszukać to można znaleźć wersję w dość dobrej konfiguracji.
Dla kogoś to może będzie punkt startowy w poszukiwaniach nowego sprzętu więc zostawiam informację dla potomności ;-)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00010 | SET NAMES latin2 |
0.00109 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.138.126.124' WHERE u.id=1 |
0.00079 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.138.126.124', 1732217417) |
0.00061 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732217117 |
0.00073 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=277837 |
0.00230 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26554 ORDER BY posted |
0.00100 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26554 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00116 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26554 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00145 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26554 |
Total query time: 0.00945 s |