Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
[b]Tytuł:[/b] Interpretowanie głosowych poleceń (Brak nazwy :D)
[b]Gatunek:[/b] Rozpoznawanie mowy
[b]Opis:[/b] Skrypty, które wykorzystuja API Google, do interpretowania mowy ludzkiej, a potem ją zapisują, analizują i wykonują dane polecenia (zawarte w commanderreader.sh). Zasada jest prosta. W porównaniu do poprzedniej wersji - ta wersja służy do interpretowania komend, a nie rejestrowania i konwertowania wypowiedzanych słów
[b]Download:[/b] [url=http://gmclan.org/up6184_3_speech.html]http://gmclan.org/up6184_3_speech.html[/url]
[b]Rozmiar pliku:[/b] 1KB
[b]Autorzy:[/b]
Google API, OpenMoko, Fervi, Społeczność Open Source itd.
Fervi
if cat message.txt | grep web > /dev/null
Mam wrażenie że zaraz pojawi się Pan Minio i zrobi Ci ziazia.
Projekt ma zamknięty kod źródłowy, więc nic mi nie zrobi (Ależ znakomity Joke)
Może zaproponować dobry kod, najlepiej tylko dobry :P
Fervi
if cat message.txt | grep web > /dev/null
if grep -i web message.txt > /dev/null
sam pomysł ciekawy, skoro w message.txt jest nazwa polecenia można wymawiać dokładne nazwy poleceń to nie będzie trzeba grepować - będzie można wywołać każde polecenie (o ile rozpozna).
szkoda, że mi to tak słabo rozpoznaje (chyba mam za słaby mikrofon).
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-08-03 08:09:03)
[quote=dominbik]if grep -i web message.txt > /dev/null[/quote]
raczej: [tt]if grep -q web message.txt[/tt]
Czemu dodałeś -i, skoro w oryginale nie było? Efekt jest diametralnie różny.
Jeśli plik może być duży, warto dodać ograniczenie do pierwszego wystąpienia.
racja. mój błąd
Osobiście problemów nie mam, jednakże w programie masz takie cuśie, co pokazuje natężenie dźwięku, jeśli masz za małe to zamień 1.8% na mniejsze wartości, jeśli za duże, to na większe (commander.sh). U mnie podczas wypowiadania poleceń jest "overscale". Ogólnie w tym pliku masz napisane jakie komendy wypowiadać (np. katalog domowy). Tray Icon działa jak coś :D
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2012-08-03 11:33:11)
Próbowałeś [url=http://perlbox.sourceforge.net/pbtk/]perlbox-voice[/url]?
Próbowałem, ale za cholerę nie chciał działać.
Fervi
No chyba idzie to do przodu - wszedłem dzisiaj na alledrogo przy polu wyszukiwania jest taki mikforonik - kliknąłem wyskoczyło mi takie coś "Mów teraz" i normalnie powiedziałem asus k75vj a to dosłownie od razu wpisało o.0
[quote=dominbik]No chyba idzie to do przodu - wszedłem dzisiaj na alledrogo przy polu wyszukiwania jest taki mikforonik - kliknąłem wyskoczyło mi takie coś "Mów teraz" i normalnie powiedziałem asus k75vj a to dosłownie od razu wpisało o.0[/quote]
No działa to świetnie, jedynie nie rozpoznaje np. słowa "nexus" ale się nie dziwie, i tak rozpoznaje bardzo fajnie :- )
[quote=dominbik]No chyba idzie to do przodu - wszedłem dzisiaj na alledrogo przy polu wyszukiwania jest taki mikforonik - kliknąłem wyskoczyło mi takie coś "Mów teraz" i normalnie powiedziałem asus k75vj a to dosłownie od razu wpisało o.0[/quote]
Silnik Gugla, wykorzystywany w moim SRC (Simple Recognition Commander), ostatnio myślałem nad SRT (Simple Recognition Translator), ale to może później
Fervi
Witam. Chciałbym odświeżyć temat bo chciałęm uruchomić aplikację dodaną przez fervi ale przez ten czas co nieco się zmieniło i z automatu nie działa :( Mam problem z tym fragmentem pliku:
wget -q -U "Mozilla/5.0" --post-file recording.flac --header="Content-Type: audio/x-flac; rate=16000" -O - "http://www.google.com/speech-api/v1/recognize?lang=pl-pl&client=chromium" > message.ret
Przede wszystkim strona uległą zmianie na: https://www.google.com/intl/pl/chrome/demos/speech.html
co więcej nie mogę albo nie potrafię przesłać pliku :( Konsola nie wyświetla błędu ale czy plik się wysyła? tego nie wiem. Drugi problem to nie wiem jak było wcześniej ale teraz należy kliknąć w ikonkę mikrofonu na stronie aby zacząć mówić, to też pewnie może być problemem? Jeśli jest ktoś kto potrafi to rozgryźć byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :)
Nie strona uległa zmianie - po prostu gógiel zamknął dostęp do speech-api w wersji v1. Nie dziwię się, bo serwis był ostro nadużywany...
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00010 | SET NAMES latin2 |
0.00128 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.12.7' WHERE u.id=1 |
0.00083 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.116.12.7', 1732230017) |
0.00085 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732229717 |
0.00091 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=277854 |
0.00563 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21734 ORDER BY posted |
0.00093 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21734 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00153 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21734 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00114 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21734 |
Total query time: 0.01345 s |