Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Prosto z mostu, to teściu da kasę na otwarcie działalności jak chodzi o finanse, to chce na ten cel przeznaczyć jakieś 150 tyś + dotacje z UE. I tu jest pytanie jaką branżą się zainteresować. Ogólnie to mieszkam na małym zadupiu, ale przeprowadzić się to chyba nie był by problem. Jakie mogli byście podrzucić pomysły?
Cały handel dzisiaj można podzielić na dwie kategorie:
- handel internetowy - to można wszystko dostać, ale konkurencja jest mordercza.
- handel stacjonarny - wszystko często 2 - 3 razy drożej i gorzej, koszty prowadzenia działalności X razy większe, niż handlu internetowego, generalnie handel stacjonarny przeżywa proces schyłkowy (z wyjątkiem art pierwszej potrzeby i żywności, branż kontrolowanych głównie przez duże sieci handlowe).
150 tysi - wbrew pozorom na pręży biznes to wcale nie jest majątek, w usługi czy gastronomię ciężko wejść z taką kasę i spaść na cztery łapy, a w razie plajty kasa może wsiąknąć w nietrafionej inwestycji.
Handel nad usługami i produkcją ma tą przewagę, że gotówka zawsze jest w ruchu, łatwiej wtedy płynnie zmienić branżę czy profil działalności.
I raczej masz albo przeprowadzkę, albo firmę, na jedno i drugie ciężko będzie podzielić kasę, żeby na wszystko starczyło.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-11-03 00:22:31)
Przeprowadzka nie jest w tej kasie :P to jest kasa na działalność. A o jakich usługach mówisz? Przez myśl mi przeleciała jakaś branża informatyczna, ale tego to już trzeba się od podstaw nauczyć.
Ostatnio edytowany przez tajwan (2014-11-03 00:40:41)
[quote=tajwan]Przeprowadzka nie jest w tej kasie :P to jest kasa na działalność. A o jakich usługach mówisz? Przez myśl mi przeleciała jakaś branża informatyczna, ale tego to już trzeba się od podstaw nauczyć.[/quote]
W moim małym zadupiu jest 7 firm o działalności IT. Ogólnie sklep komputerowy + serwis + sprzedaż i serwisowanie kas fiskalnych.
Są też takie które mają "duże" łącze i żyją z dostawy internet + telefon + telewizja. Rozdział sygnału po świetle, kablu i radiowo.
Osobiście uważam jak liczysz na dotację unijną to ta ostatnia branża ma przyszłość.
Za 100 tys. mozna otworzyc Zabke, ktora przynosi okolo 10 t/miesiac, jezeli masz zdrowie do pracy (od 6-tej rano do 23 ale mozna kogos postawic za lada) i okoliczna ludnosc nie jest za biedna. Nic nie wiem o dotacjach z UE.
[quote=Bodzio]Są też takie które mają "duże" łącze i żyją z dostawy internet + telefon + telewizja. Rozdział sygnału po świetle, kablu i radiowo.
Osobiście uważam jak liczysz na dotację unijną to ta ostatnia branża ma przyszłość.[/quote]
I z tym ostatnio też nie ma tak różowo. Co jakiś czas nowe regulacje, sprawozdania, a i konkurencja też dość duża. Wystarczy poczytać na jednym polskim forum dla dostawców i się mniej więcej ma obraz tego wszystkiego.
Wejdź w jakieś e-usługi. Wtedy nie będziesz potrzebował przeprowadzki.
zacznijmy od pytania podstawowego: a na czym się znasz? bo włażenie w branże o których masz słabe pojęcie to niezbyt dobry pomysł (chyba że masz wspólnika co się zna, ale to duże ryzyko).
[quote=ethanak][b]zacznijmy od pytania podstawowego: a na czym się znasz?[/b] bo włażenie w branże o których masz słabe pojęcie to niezbyt dobry pomysł (chyba że masz wspólnika co się zna, ale to duże ryzyko).[/quote]
Sadysta..... :D
Tak na poważnie, to szanse na znalezienie lub wprowadzenie na lokalny rynek jakiejś innowacyjnej technologii szanse są mniej niż małe, żeby natomiast wbić się w jakąś istniejącą branżę, trzeba patrzeć na cykl koniunkturalny, czyli realne możliwości sprzedaży, realną konkurencję i tendencje rozwoju danego rynku.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-11-03 13:20:39)
[quote=Jacekalex][quote=ethanak][b]zacznijmy od pytania podstawowego: a na czym się znasz?[/b] bo włażenie w branże o których masz słabe pojęcie to niezbyt dobry pomysł (chyba że masz wspólnika co się zna, ale to duże ryzyko).[/quote]
Sadysta..... :D
Tak na poważnie, to szanse na znalezienie lub wprowadzenie na lokalny rynek jakiejś innowacyjnej technologii szanse są mniej niż małe, żeby natomiast wbić się w jakąś istniejącą branżę, trzeba patrzeć na cykl koniunkturalny, czyli realne możliwości sprzedaży, realną konkurencję i tendencje rozwoju danego rynku.[/quote]
A przede wszystkim zacząć. ;)
Agencja opiekunek ;) Społeczeństwo się nam starzeje.
W naszym kraju jest ciężko otworzyć jakiś interes który przyniósł by ciekawy zysk przy nie wielkim wkładzie - chociaż przy kwocie 1000000 można coś zrobić. Kiedyś miałem knajpę ale to był koniec lat 90-tych gdzie był wolna amerykanka. Obecnie również jestem ciągle bombardowany myślami co otworzyć by nie stracić. Może to dziwnie zabrzmi ale na sam początek polecam ci przeczytać lekturę "Bogaty Ojciec - biedny ojciec" oraz "Kwadrant przepływu pieniądza" Te dwie książki dają jasność umysłu - hamulec by nie robić nic pochopnie. Obecnie bez pieniędzy otworzyłem sklep internetowy i nie powiem bym dokładał ale w porównaniu do końca lat 90-tych jest to zupełnie inny świat jeśli chodzi o własny interes. I tu jak już się na coś zdecydujesz zapamiętaj ze nasze państwo nie jest przychylnie nastawione dla działalności gospodarczych, w każdym podmiocie widzi przysłowiowego kanciarza - oszusta. A 99,99% sukcesu to pomysł.
Ostatnio edytowany przez guzzi (2014-11-03 19:17:22)
Myślę jeszcze na tymi e-usługami np. wirtualne biuro, cos jak e-dysk, albo udostępniać serwery konta ftp.
[quote=Trin]Agencja opiekunek ;) Społeczeństwo się nam starzeje.[/quote]
Moja księgowa cały czas mnie namawia aby założyć zakład pogrzebowy. Jeszcze teraz ruscy szaleją, więc perspektywa jest...
[quote=Trin]Agencja opiekunek ;) Społeczeństwo się nam starzeje.[/quote]
Chyba bezpłatnych opiekunek. ;P
Pewne niezwykle mądre osoby przygotowały dla Rządu raport o stanie finansów Funduszu Usług Satyrycznych (FUS) i Zakładu Usług Satyrycznych(....).
Miłościwie panująca nam Pani kazała raport utajnić i zatopić w betonowym sarkofagu na dnie Bałtyku.
Jak M$ lub Kaspersky ujawnią ten raport złapany do kwarantanny antywirusowej w trakcie drukowania, albo ktoś go wytarga z bufora drukarki sieciowej, to Aniołek zostanie oficjalnie powiadomiony, i zrozumie, powód utajnienia, a także konieczność zapewnienia darmowych opiekunek i codziennie miseczki ryżu dla każdego emeryta. ;P
Ale dosyć już tej polityki ;P
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-11-04 08:15:55)
Tak ale te same opiekunki w PCK zarabiają grosze i dorabiają prywatnie bądź w prywatnych firmach gdzie bądź co bądź mają tą umowę zlecenie, kilka stałych osób i dostają więcej niż 6 pln na godzinę, wymiar obowiązków w tym przypadku jest do uzgodnienia (w zależności od wynagrodzenia, bo w PCK w standardzie nie mają np. mycia okien, sprzątania, tylko zakupy/gotowanie/pomóc w myciu się/zaprowadzić do lekarza itp). A nieraz emeryt ma kaprys żeby okna umyć przed świętami i wtedy trzeba się dogadać co do ceny.
Aniołek swój rozum ma.
[quote=Trin]...
Aniołek swój rozum ma.[/quote]
Wiem, i to mnie cieszy. :)
Pisałem jednak nie o tym, co mieliśmy lub mamy w tej chwili, tylko o tym,
co jest takiego tajnego czy poufnego w raporcie dotyczącym Zakładu i Funduszu Usług Satyrycznych.
Jest to dla mnie o tyle ciekawe, że w zeszłorocznym raporcie NIK oszacowali, że bankructwo FUS/ZUS jest pewne, nastąpi w okolicach pomiędzy 2018 a 2020. W tamtym raporcie to wyliczyli posługując się taką wiedzą tajemną, zwaną kiedyś matematyką. ;P
Pozdro
;-)
Możesz np wynając od kogoś pensionat na wakację - poczym sam wynajmować jeszcze drożej. Moi znajomi tak zrobili.. Wynajeli od niemca cały pensionat od niemca na 6 miesięcy poczym sami reklamowali go i wynajmowali klientom pokoje w miejscowości Łeba. Fajnym pomysłem na sylwestra jest np w jakieś domki w wieżycy, domki łeba czy jastarnia to dobry punkt na zarobek nawet zwykłego capingu burgerów. Czasami warto też zmienić klimat i wybrać się w góry gdzie sprzyja nam przyroda. Zapraszam do zakupu jagody kamczastej oraz bardzo dobrym rozwiązaniem jest [url=http://spirulina.pl/]spirulina[/url] !
Ostatnio edytowany przez bojo (2016-02-17 12:32:24)
mówisz więc, że specjalnie się tu zapisałeś aby pospamować? to raczej nie wyjdzie...
Czemu tak od razu podchodzisz krytycznie do nowych użytkowników?:)
Postaram się następne posty pisać lepiej. Generalnie chciałbym polecić wszystkim użytkowniką dobrą stronę wpiszcie sobie w google : http://sklep.fizjoterapeuty.pl/suplementy-naturalne/109-spirulina-w-proszku.html i chyba tam 3 czy 4 stronka od góry to będzie ta:)
Ostatnio edytowany przez bojo (2015-10-12 19:12:57)
czemu? bo jak widzę nowego użytkownika ściśle tematycznego forum, który swój pierwszy post zamieszcza w dziale z tematyką niezwiązanym, a do posta wrzuca komplet słów kluczowych dotyczących pewnej szlachetnej działalności gospodarczej - to mi się od razu czerwona lampka zapala...
ot, takie zboczenie zawodowe starego pozycjonera ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.103.20' WHERE u.id=1 |
0.00193 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.103.20', 1732218323) |
0.00208 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732218023 |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=279393 |
0.00116 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26645 ORDER BY posted |
0.00030 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26645 AND t.moved_to IS NULL |
0.00031 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00075 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26645 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26645 |
Total query time: 0.00898 s |