Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam zgryza.
Zainstalowany i skonfigurowany owncloud client z repo. Można się do danych dostać przez katalog jak i przez przeglądarkę. Obie opcje działają, dobrze działają.
Chodzi o to, że w przeglądarce wyświetlanie jest powiedzmy pod zdechłym azorkiem.
Powinno być tak:
[img]http://46.149.221.143/byleco/zrzut1.jpg[/img]
a po którejś aktualizacji się porobiło i wygląda to tak:
[img]http://46.149.221.143/byleco/zrzut2.jpg[/img]
i nie wiem gdzie grzebnąć aby przywrócić prawidłowe wyświetlanie. Tak wrednie wygląda na każdej przeglądarce. Bardzo trudno jest ustawić udostępnienie pliku bo to wszystko nachodzi na siebie.
Hej, nikt nie wie ? :)
Może nieśmiało zauważę, że nie widać żadnych screenów. (Może tylko u mnie?)
1290
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:03:38)
U mnie też nie widać screenów, a strona nie chce się załadować do końca (przynajmniej na fonie, na kompie nie sprawdzałem)
A teraz nieśmiało zauważę że screeny które dał uzytkownikubunt nie chcą mi się załadować... O co chodzi?
Ostatnio edytowany przez Hepita (2014-12-03 18:35:03)
Na wszystkich przegłądarkach (Firefox, Opera, Opera-developer) wygląda to tak samo?
Dla tych co nie widzą - inny link
[img]https://dl.dropboxusercontent.com/u/109947702/foto/zrzut1.jpg[/img]
[img]https://dl.dropboxusercontent.com/u/109947702/foto/zrzut2.jpg[/img]
[quote=Jacekalex]Na wszystkich przegłądarkach (Firefox, Opera, Opera-developer) wygląda to tak samo?[/quote]
Na wszystkich niestety. I nie wiem czym to ugryźć
Może: https://forum.owncloud.org/viewtopic.php?f=29&t=22708
[quote=jacekz]Może: https://forum.owncloud.org/viewtopic.php?f=29&t=22708[/quote]
Cześć Jacku, jesteś super morda :D
Bardzo Ci dziękuję - zadziałało :)
Przyznam, że w każdym pliku konfiguracyjnym bym szukał, ale na htaccess bym nie wpadł.
Ja na koniec zadam jedno pytanko w stylu OT-LAMA:
Czy jest jakaś korzyść z używania takiej chmurki w porównaniu z tym, co od zawsze jest w Linuxach i BSD, (curlftpfs, sshfs, davfs2, inne mody fuse, Nginx, Lighttpd, Apache, itp ).
Bo ja może za durny jestem, ale przez chmurę rozumiem nie soft, który można odpalić na lokalnym serwerze, tylko np klaster składający się z 7 serwerów na 7 kontynentach, gdzie dane są miedzy serwerami kopiowane lub replikowane, i w razie wyłączenia 5 serwerów wskutek kataru u Putlera czy czegoś podobnego, żaden plik się nie gubi, bo kto by walił atomówkami w Antarktydę. :P
Albo np obliczenia na 2048 prockach umieszczonych w kilku potężnych lodowcach w strefach arktycznych i w Himalajach (najprostsze i najtańsze chłodzenie :D ).
A tu widzę soft, który się pakuje nawet na localhosta, i to ma być chmura?
To tak, jak "chmura" jednej polskiej firmy, gdzie ta "chmura" nagle padła, bo się jednemu dyziowi zdechlo, a to był RAID5, i "fachowcy" nie mieli pojęcia, jak odbudować macierz po zmianie dyzia. xD
Krótko pisząc, w sensie makretoidalno-korpiszonalnym i na fakturach chmura, to fajnie wygląda i kosztuje, ale sens takiego rozwiązania przy stosunkowo niewielkich zasobach jest dość wątpliwy.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-12-04 08:27:28)
OC korzysta z webdav. Jak jest postawiony na 1 serwerku to jedyne co go łączy z chmurą to synchronizacja klient<->serwer po odpaleniu apki. Ale nikt Ci nie broni postawić frontendu na 5 serwerach które będą działać w loadbanalcingu i nikt ci nie broni zamontować katalogu /data/ (domyślny dla OC) jako np glusterfs rozwalony po setce innych serwerów w świecie. - kwestia tylko i wyłącznie zasobów i portfela ;)
Czyli krótko pisząc, na jednym serwerze to i tak nie jest chmura, a problemem nie jest soft tylko kasa i dostępna infrastruktura?
Dzięki za proste i skutecznie wyjaśnienie, informuję przy okazji, że może to byłby trochę gimnastyki, ale można taką samą chmurę zakodzić samodzielnie używając powszechnie dostępnych narzędzi, które od lat siedzą w repo Debiana.. xD
Główny problem z chmurami internetowymi mam taki, że słyszę ciągle tylko i wyłącznie marketoidalny bełkot - mam na myśli szczebel krajowy,
Na świecie jest np Google-drive czy Dropbox, ale tam to też jest bardziej kwestia infrastruktury a nie softu, bo ten wcale nie jest jakiś niezwykły.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-12-04 09:00:28)
Nigdy 1 serwer nie będzie chmurą ;) Z definicji potrzebujesz co najmniej dwóch ;) OC to taki prywatny google-drive czy dropbox - dość przyjemny interfejs webowy i klient na windowsa/linuxa/MacOS/Androida/iOS. Do tego "sam" się synchronizuje (w dropboxie, afair, trzeba mu zapuścić synchro).
Pewnie by się dało to zrobić jakimiś rsyncami i innymi duperelami ale OC zbiera to wszystko w jedną, w miarę spójną całość. Do tego na stronie OC jest od groma dodatków (np klient poczty i xmpp także można sobie zrobić "swojego googla") :)
Ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę - na jednym dokumencie może pracować podkreślam - równocześnie nawet 3 czy 4 osoby. W Dropboxie otrzymujesz plik z nazwą: "plik powodujący konflikty.
Mam w pracy sporo takich kobylastych exceli gdzie dziewczyny muszą wypełniać poszczególne pola. Fantastycznie się tak pracuje, bo w jeden dzień można wklepać to co samemu zajęłoby tydzień.
Co do synchro - działa mi to na trzech lokalnych komputerach. Stare tłuki można wreszcie wykorzystać.
Bodzio - dzięki za info o możliwości edycji pliku przez wielu użytkowników :) Nawet nie wiedziałem. Co prawda na razie nie potrzebuję takiego bajeru ale dobrze wiedzieć.
@winnetou a gdzie w definicji chmury masz ilość serwerów? Może się mylę chmura to dostęp z każdego miejsca w świecie o ile masz internet. Można spokojnie to zrobić za pomocą jednego serwera.
Ja OC wykorzystuję jako moje prywatne galerie zdjęć i filmów też bardzo fajnie to działa.
Praca zbiorowa nad dokumentem M$Office, to już było w wersji PRO w 2003, o ile pamiętam, (nawet wcześniej, w przypadku Accesa miałem coś takiego w robocie w roku (o Qooor....., ale ja stary jestem) 1998 na MSO97), tylko nie wiedziałem, że teraz to Cloud Computing nazywa.
W Wordzie w podobnym czasie włączyli pracę grupową nad dokumentem, tylko konfiguracja była dosyć siermiężna.
[quote=djjanek]Praca zbiorowa była już w M$ Office jednak tylko po LAN po WAN nie widziałem rozwiązania.[/quote]
jak zepniesz dwa kawałki LAN przez VPN, to taki LAN może się kończyć choćby i na księżycu. :D
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00097 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.219.209.144' WHERE u.id=1 |
0.00081 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.219.209.144', 1732545368) |
0.00057 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732545068 |
0.00084 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=279451 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26745 ORDER BY posted |
0.00052 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26745 AND t.moved_to IS NULL |
0.00004 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00291 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26745 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.01371 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26745 |
Total query time: 0.02058 s |