Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Od xfce wole LXDE.
Lipa. Trzeba się przestawić na coś innego i tyle.
W jaki sposób tego debiana instalujesz?
Z płyty 7.7.0. Potem dodaje repozytoria testinga, aktualizuje, instaluje środowisko, jak działa instaluje sterownik nVidia i na końcu programy.
Mam też starszego laptopa na którym wszystko działa.
[quote=DuchDucha]Z płyty 7.7.0. Potem dodaje repozytoria testinga, aktualizuje, instaluje środowisko...[/quote]
Instalujesz wersję stabilną potem aktualizujesz do wersji testowej , dlaczego ?
W Wheezy jest Mate 1.8 i działa świetnie .
1302
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:03:53)
[quote=Rafcio6179]Instalujesz wersję stabilną potem aktualizujesz do wersji testowej , dlaczego ?
W Wheezy jest Mate 1.8 i działa świetnie .[/quote]
Zawsze tak robiłem i działało.
Mate jest ze stabilnego repo.
To jest taka możliwość instalacji testinga? Nie wiedziałem.
https://dug.net.pl/tekst/200/pobieranie_obrazow_instalacyjnych_debiana/
Po co używasz pakietów z wersji stabilnej w testingu?
Bo Mate jest w backportach, a one mają tylko stabilne repo. No chyba że się zmieniło, a ja to przegapiłem.
Zaraz zaraz.
Ty mate na Jessie instalowałeś z backportów Wheezy ?
Do tej pory nie miałem z tym najmniejszych problemów.
Przecież mate jest w standardowym repo Jessie.
Nie dziwota że takie klocki wychodzą jak mieszasz dystrybucje.
Zaraz zobaczę. Jak wywalić wszystkie zainstalowane pakiety związane ze środowiskiem? Było jakieś polecenie, ale nie pamiętam.
Wywalę wszystko i zainstaluje jeszcze raz.
aptitude purge mate~i aptitude purge ~c
Wywal wszystkie repozytoria Wheezy.
Zrób porządny dist-upgrade do Jessie
Bez zmian.
Sprawdź na sterowniku nouveau czy panele wracają.
Wystarczy zmienić nazwę plikowi /etc/X11/xorg.conf np na /etc/X11/xorg.conf.old i zakomentować w pliku
/etc/nvidia/nvidia-blacklists-nouveau.conf wpis
blacklist nouveau
Potem zrestartować kompa i powinien odpalic na nouveau.
Zmieniłem /etc/X11/xorg.conf, Nie chciał się uruchomić, więc wpisałem polecenie nvidia-xconfig i wygląda tak.
GNU nano 2.2.6 Plik: /etc/X11/xorg.conf # nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig # nvidia-xconfig: version 340.46 (buildd@brahms) Tue Oct 7 08:00:32 UTC 2014 Section "ServerLayout" Identifier "Layout0" Screen 0 "Screen0" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" InputDevice "Mouse0" "CorePointer" EndSection Section "Files" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/psaux" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "Unknown" HorizSync 28.0 - 33.0 VertRefresh 43.0 - 72.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "Device0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Device0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Depth 24 EndSubSection EndSection
Blacklist wygląda tak
GNU nano 2.2.6 Plik: /etc/nvidia/nvidia-blacklists-nouveau.conf # You need to run "update-initramfs -u" after editing this file. # see #580894 blacklist nouveau
Czy to możliwe aby panele w nowej konfiguracji były poza ekranem?
A jak to sprawdzić?
Najwyraźniej panele są poza ekranem.
$ mate-panel Cannot register the panel shell: there is already one running.
Kod:
HorizSync 28.0 - 33.0 VertRefresh 43.0 - 72.0[/quote]
Te dane są prawidłowe?
Pokaż zawartość [i]/var/log/Xorg.0.log[/i] i wynik:Kod:
xrandr
Rozgryzłem sprawę. Wymieniłem kabel VGA na DVI. Nie wiem czemu, ale teraz pokazuje wszystko jak trzeba :D .
Dzięki.
Ostatnio edytowany przez DuchDucha (2014-12-07 19:17:59)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00100 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.146.206.246' WHERE u.id=1 |
0.00192 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.146.206.246', 1732227612) |
0.00068 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732227312 |
0.00054 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=279736 |
0.00133 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26763 ORDER BY posted |
0.00042 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26763 AND t.moved_to IS NULL |
0.00029 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00292 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26763 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00076 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26763 |
Total query time: 0.01004 s |