Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ano siedzę na unstable i się zastanawiam na d upgradem. Ale czytam posty i się zastanawiam, czy możliwa jest aktualizacja nbez problemów. Podobno x.org wyemigrował z /usr/X11R6 do /usr/xorg, to jak jest ze starymi programami, przecież na zdrowy rozum, to powinno je odinstalować? Czy to jest inaczej i robić upgrade bez lęku?
Zadnych problemow. Ja aktualizuje system codziennie i poszlo bez wiekszych problemow (wszystkie pomniejsze sa juz naprawione). Nie ma sie czego bac. Poza tym jak mozna zyc z nieaktulanym systemem?
ja już opisałem moje przeżycia...
efekt jest taki, że mam cały system z unstable'a. a x-y instalowałęm teraz z testing.. i chodzi. Za kilka tygodnie jak już się sytuacja ustabilizuje, walnę dist-upgrade na xorg 7.0...
Poza tym jak mozna zyc z nieaktulanym systemem?[/quote]
Bo się troszkę przestraszyłem, że mi szlag system trafi. Kiedyś, przed czasami stałołączowymi, zainstalowałem sobie biblioteki do nowego fam-a. I nagle się okazało, że mam wolnego na dysku 2-mega ( a było wolne 7 giga). Męczyłem się, zanim nie wpadłem, że trza zainstalować samego fama. Dlatego pytam się , czy nie będzie problemów, bo jak coś skaszanię, to będą problemy.
born to be root
linux register user #362473
[url=http://lists.debian.org/debian-devel-announce/2006/04/msg00010.html]Tutaj[/url] sa omówione problemy związane z przejściem na X117.0, doytczą głównie developerów ale mogą się również przydać ZU.
Można sobie także prześledzić cały [url=http://lists.debian.org/debian-devel/2006/04/msg00484.html]wątek[/url] dot. tego tematu, ale większość z tych problemów to już przeszłość. Moim zdaniem można spokojnie robić dist-upgrade do X117.0.
Stery nvidii można sobie z pakietów, działają dobrze.
nvidia-kernel-2.6.16-1-* tu odpowiednio do architektury jądra i nvidia-glx.
A nie lepiej uzyc nvidia-kernel-source i zbudowac sobie nvidia-kernel za pomoca m-a? Wydaje sie to byc bardziej praktycznym i bardziej eleganckim rozwiazaniem.
ino mi zawsze błędy wyskakują przy budowie tego pakietu.[/quote]
Dziwne. A mozna wiedziec jakie?
Linux registered user #346191
Powered by [color=red]Debian GNU/Linux[/color] [color=green]amd64 Sid[/color] @ ASUS A6Km-Q015: AMD Turion 64 1.8Ghz, 1Gb RAM, GeForceGo 7300TC, 80Gb HDD, WXGA 15.4"
A nie lepiej uzyc nvidia-kernel-source i zbudowac sobie nvidia-kernel za pomoca m-a? Wydaje sie to byc bardziej praktycznym i bardziej eleganckim rozwiazaniem.[/quote]
Jak się ma własny kernel to owszem, przy firmowym nie ma potrzeby.
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
Dziwne. A mozna wiedziec jakie?[/quote]
Niestety próbowałem kilka razy w październiku, ale teraz maj i już nie pamiętam. Robiłem to według FAQ na dugu.
born to be root
linux register user #362473
No coz... To ja radze to robic wedlug zdrowego, logicznego myslenia, a nie FAQu dugu:
# apt-get install nvidia-kernel-source # m-a
Wybrac modul nvidia, zbudowac i zainstalowac. Doinstalowac opcjonalnie nvidia-settings po czym ewentualnie mozna dac
# dpkg-reconfigure xserver-xorg
ale o tym chyba nie musialem pisac. Przed ewentulana ponowna proba radze zrobic jeszcze cos takiego:
# apt-get remove nvidia*
No i zrobiłem sobie upgrade do 7.0 i piszę tego posta z Windowsa, bo mi iksy padły.
Takie komunikaty mam :
[EE] Unable to find a valid framebuffer device [EE] NV(0): failed to open framebuffer device, [EE]Screen(s) found, but none have a usable configuration Fatal server error no screens found XIO: fatal IO error 104 ( Connecting reset by peer) on X server ":0.0" after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaining
kumam tylko, ze nie mam framebuffera, kernel mam 2.6.16-1-k7 z repo . Jak włączyć framebuffer lub, żeby xorg go nie wymagał.
EDIT
Po zmianie z NV na vesa iksy się odpaliły.
Zainstalowałem stery nvidii na nowo, zmieniłem kernela na najnowszy i teraz pisze, ze nie znalazł nvidia device.[/quote]
A która wersja sterowników?
W takim razie jeżeli masz karte przynajmniej gf4 to nie powinno być problemów przy budowie modułów.
Odinstaluj poprzednie sterowniki oraz paczki nvidia-blabla.
Zainstaluj nagłówki kernela i zbuduj moduły ze sterowników nvidia-*.run. Przy czym nie obędzie się bez prznoszenia libsów.
zrób tak:
./NVIDIA-INSTALLER-<twoja_wersja>.pkg.run --x-prefix=/usr/lib/xorg/
Biblioteki dla xów będą się znajdować /usr/lib/xorg/lib/ i należy teraz je pokopiowac do /usr/lib/xorg/modules (to co jest w ../xorg/lib/modules/drivers do ./xorg/modules/drivers , etc)
Przy czym dobrym pomysłem jest zrobienie kopii zapasowej /usr/lib/xorg/modules/extensions/libGlx.so
P.S. Piszę z głowy i moge się wszczegółach mylić - kompa z nvidią musiałem sprzedać przez długi :-(
Dzięki wielkie. Iksy się odpaliły. Ino teraz mam problem następujący: obraz jest mniejszy niż ekran, czyli mam czarne paski po bokach.
Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen "Default Screen" 0 0 InputDevice "Generic Keyboard" InputDevice "Configured Mouse" EndSection Section "Files" # path to defoma fonts FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc" FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic" FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1" FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi" FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi" FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType" EndSection Section "Module" Load "bitmap" Load "dbe" Load "ddc" Load "extmod" Load "freetype" Load "glx" Load "int10" Load "record" Load "type1" Load "v4l" Load "vbe" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "CoreKeyboard" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "ExplorerPS/2" Option "Emulate3Buttons" "true" EndSection Section "Monitor" Identifier "Liteon" HorizSync 28.0 - 49.0 VertRefresh 43.0 - 72.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "NVIDIA Corporation NV11 [GeForce2 MX/MX 400]" Driver "nvidia" EndSection Section "Screen" Identifier "Default Screen" Device "NVIDIA Corporation NV11 [GeForce2 MX/MX 400]" Monitor "Liteon" DefaultDepth 24 Option "UseFBDev" "false" SubSection "Display" Depth 1 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Depth 4 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Depth 8 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Depth 15 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Depth 16 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection
Było w Device Option "UseEDID" "false" ale iksy nie odpalały.
Co jest źle?
EDIT
wpisałem UsEDID nie UseEDID. To wywalało. Niech żyje analfabetyzm.
Teraz juz dziala?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00045 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.162.8' WHERE u.id=1 |
0.00084 | UPDATE punbb_online SET logged=1732729278 WHERE ident='18.118.162.8' |
0.00029 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732728978 |
0.00037 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=27991 |
0.00024 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3582 ORDER BY posted |
0.00035 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3582 AND t.moved_to IS NULL |
0.00024 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00084 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3582 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00136 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3582 |
Total query time: 0.00511 s |