Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 7 8 9 10 11 … 15 ▶
Serwus. Krótka notka odnośnie kolejnej aktualizacji pakietu [tt]flashplugin-nonfree[/tt];
[img]http://anonscm.debian.org/viewvc/webwml/newmaint/images/new-big.png?view=co&revision=1.1.1.1[/img] [b]New upstream release [color=green]11.2.202.411[/color][/b]
Myślę również, że warto wspomnieć o kolejnej aktualizacji Debiana [tt]Wheezy/7[/tt] (tzw. [i]point release[/i]) do wesji [tt]7.7[/tt], która odbędzie się w Sobotę, 18.go Października. Ostatnia aktualizacja aktualnego wydania Stabilnego, to [tt]7.6[/tt] — miała ona miejsce 12.go Lipca 2014 roku.
Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio edytowany przez remi (2015-01-18 18:05:58)
Witam serdecznie. Firma Adobe wydała aktualizacje bezpieczeństwa dla programu Adobe Flash Player (pakiet [tt]flashplugin-nonfree[/tt]). Osoba atakująca może wykorzystać znalezione luki np. poprzez utworzenie specjalnie spreparowanego pliku SWF, powodując awarię wtyczki lub - potencjalnie - wykonać dowolny kod, w przypadku otwarcia strony www zawierającej w/w szkodliwy plik etc.
[img]http://anonscm.debian.org/viewvc/webwml/newmaint/images/new-big.png?view=co&revision=1.1.1.1[/img] [b]New upstream release 11.2.202.418[/b]
[color=red][tt]--- 11.2.202.411[/tt][/color]
[color=green][tt]+++ 11.2.202.418[/tt][/color]
Aktualizacja rozwiązuje kilka luk w zabezpieczeniach, które szczegółowo opisano w tzw. biuletynie bezpieczeństwa Adobe: [url=https://helpx.adobe.com/security/products/flash-player/apsb14-24.html][color=blue]APSB14-24 [/color][/url].
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez remi (2015-01-18 18:14:23)
Cześć. Krótka informacja odnośnie nowej wersji wtyczki [tt]flashplugin-nonfree[/tt] (więcej szczegółowych informacji nt. poprawionych błędów etc., można znaleźć w oficjalnym biuletynie bezpieczeństwa Adobe: [url=http://helpx.adobe.com/security/products/flash-player/apsb14-26.html][color=blue]APSB14-26[/color][/url]):
[img]http://anonscm.debian.org/viewvc/webwml/newmaint/images/new-big.png?view=co&revision=1.1.1.1[/img] [b]New upstream release 11.2.202.424[/b]
[color=red][tt]--- 11.2.202.418[/tt][/color]
[color=green][tt]+++ 11.2.202.424[/tt][/color]
Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio edytowany przez remi (2015-01-18 18:08:39)
Witam. Dostępna jest kolejna wersja wtyczki od Adobe — [tt]flashplugin-nonfree[/tt], naprawiająca luki związane z bezpieczeństwem oraz problemy znalezione w poprzednich wersjach. Są, to między innymi tzw. [i]memory corruption[/i], [i]use-after-free vulnerability[/i] oraz [i]stack-based buffer overflow[/i] etc. Oficjalny biuletyn bezpieczeństwa: [url=http://helpx.adobe.com/security/products/flash-player/apsb14-27.html][color=blue]APSB14-27[/color][/url].
[img]http://anonscm.debian.org/viewvc/webwml/newmaint/images/new-big.png?view=co&revision=1.1.1.1[/img] [b]New upstream release 11.2.202.425[/b]
[tt][color=red]--- 11.2.202.424[/color][/tt]
[tt][color=green]+++ 11.2.202.425[/color][/tt]
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez remi (2015-01-18 18:03:49)
1314
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:04:09)
Ja mam wrzucone do crona:
01 23 * * * /usr/sbin/update-flashplugin-nonfree --install --quiet
i się z automatu aktualizuje co dzień jeśli coś nowszego wypuszczą. xD
Cześć. Jest dokładnie tak jak napisał [b]morfik[/b]. W systemie Debian, aktualizację flash'a przeprowadza się za pomocą polecenia [tt][color=green]update-flashplugin-nonfree[/color][/tt] wykonując je z konta administratora albo via [tt]sudo(8)[/tt]. (A propos: we wcześniejszych postach, kilkakrotnie, wraz z nowym wpisem dot. pojawienia się kolejnej wersji wtyczki, podawany był sposób w jaki można dokonać uaktualnienia). A to, czy ową komendę będziemy wpisywali za każdym razem w terminalu (można zdefiniować [tt]alias[/tt] np. w pliku [tt]~/.bashrc[/tt], który pozwala użytkownikowi na uruchomienie dowolnego polecenia lub grupy poleceń, wprowadzając jedno absolutnie dowolne słowo etc.), czy dodamy wpis do [tt]cron[/tt]'a bądź dokonamy tego w jakikolwiek inny sposób, zależy już tylko od nas samych. Z drugiej strony [b]mati75[/b] również ma rację :- [i])[/i]
Pozdrawiam serdecznie, miłego dnia.
[color=gray]EDYCJA: [i]poprawki dot. stylistyki etc.[/i][/color]
Ostatnio edytowany przez remi (2014-12-12 19:51:23)
Szlag mnie trafi... Od dziś 12.12.14 nie działa mi flash na Icewassel/Firefox/Seamonkey.... nie interesuje mnie Chromium/Chrome (bo tam z kolei Java nie działa)... co się dzieje z flashem pod linuksem? Aktualizacja apt-get update i apt-get dist upgrade nic nie pomaga. Ciągle wyświetla mi się tekst, że wtyczka flash jest nieaktualna i by ją aktualizować...
Nie działa ani na Wheezy ani na Jessie ani na Sid... czy ktoś mi wyjaśni co panowie z Adobe spaprali? Nie mówcie mi, że przez ten flash będę musiał wracać do głupiego Ubuntu...
Ostatnio edytowany przez neo86 (2014-12-15 20:40:31)
FF-34.0.5?
U mnie też się Flash nie odpala, FF kompilowany ze źródełka.
Na starej Operze-12.x.x chodzi, za to na nowej Operze-27 już chodzi Peeper-flash, ten sam, co na Chrome.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-12-12 21:41:32)
Iceweasel (Firefox) blokuje Flash Player 11.2.202.424
też nie dało się pobrać nowej wersji 11.2.202.425
ale już teraz wróciło do normy,
2014-12-12 22:03:46 (1,83 MB/s) - zapisano `/tmp/flashplugin-nonfree.SO5Mxh5iZv/install_flash_player_11_linux.x86_64.tar.gz' [7241549/7241549][/quote]
# /usr/sbin/update-flashplugin-nonfree --status
Flash Player version installed on this system : 11.2.202.425[/quote]Ostatnio edytowany przez arturek (2014-12-12 22:17:21)
Debian “buster” XfceOffline
1324
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:04:21)
[b]uzytkownikubunt[/b] w stable (wheezy) było podobnie, też sprawdzałem
ale już działa
# /usr/sbin/update-flashplugin-nonfree --install
[quote=uzytkownikubunt]Już widzę, jak dziesiątki tysięcy osób z Debianem Stable myślą, że są bezpieczni, bo to w końcu Linux, a oni mają zaaktualizowane pakiety i nie wiedzą, że flash player jednak się nie aktualizuje automatycznie z pakietami...[/quote]
Pakiety z sekcji contrib/non-free nie są częścią dystrybucji Debiana.
[quote=arturek][b]uzytkownikubunt[/b] w stable (wheezy) było podobnie, też sprawdzałem
ale już działa
# /usr/sbin/update-flashplugin-nonfree --install
[/quote]
Ten chwyt sprawdzałem. Nie działa... niby pobiera, niby się aktualizuje coś tam ale w przeglądarce nadal nie działa. Oby to szybko naprawili bo zaczynam się martwić... Pakiety z sekcji contrib/non-free załączone...
Ostatnio edytowany przez neo86 (2014-12-12 22:44:51)
[b]neo86[/b] w pasku adresu wpisz
about:plugins
sprawdź Shockwave Flash, czy wersja 11.2.202.425
Ostatnio edytowany przez arturek (2014-12-12 22:50:45)
1325
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:04:22)
@uzytkownikubunt:
Ale to nadal nie ma nic wspólnego z Linuksem, Debianem Stable i jego aktualizacjami.
Wtyczka Flash to są takie „drzwi dla złośliwego oprogramowania” niezależnie od zainstalowanej jej wersji. Za kilka dni okaże się że w tej aktualnej dziś wersji są następne luki i tak w kółko.
To jedna wielka dziura. Wystarczy prześledzić wpisy w tym wątku.
[quote=uzytkownikubunt]@neo86 Próbowałeś restartować przeglądarkę ;) Podpowiem: w oknie przeglądarki klawisze Shift F2 w polu które się pokaże wpisz restart.[/quote]
Jestem blondynem ale bez przesady... nawet uruchomiłem ponownie system :] I nic... poczekam może jakąś łatkę zrobią na ten błąd... jak po tygodniu będzie lipa to będę gryzł :/
Ostatnio edytowany przez neo86 (2014-12-12 23:10:23)
[quote=neo86][quote=uzytkownikubunt]@neo86 Próbowałeś restartować przeglądarkę ;) Podpowiem: w oknie przeglądarki klawisze Shift F2 w polu które się pokaże wpisz restart.[/quote]
Jestem blondynem ale bez przesady... nawet uruchomiłem ponownie system :] I nic... poczekam może jakąś łatkę zrobią na ten błąd... jak po tygodniu będzie lipa to będę gryzł :/[/quote]
Też masz problemy ;)
Ja tam już robiłem pobieżne "odflashowywanie systemu" i nie od razu zauważyłem, że w ogóle nie działa.
Gdyby to Vlc albo Minitube nie chodziły, to bym prędzej zauważył. :P
1326
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:04:24)
Dziś rano przed pracą sprawdziłem i jakimś dziwnym cudem flash zadziałał... ale za to Skype przestał działać. A najnowszej wersji nie da się zainstalować na Debian Jessie 8 ale to napiszę w domu jeśli tego nie rozgryzę bo to nie temat o Skype... sam nie wiem co się dzieje... dziwne cudawianki. Tyle, że brak czasu na poprawki (a sprawny system potrzebuję) w systemie więc chyba będę musiał sięgnąć po złego linuksa (Debian Mint lub najgorsze zuo czyli Ubuntu Mate) na czas kilku miesięcy :/ Nie będę Wam marudził...
Ostatnio edytowany przez neo86 (2014-12-13 09:31:59)
[quote=neo86]Tyle, że brak czasu na poprawki (a sprawny system potrzebuję) w systemie więc chyba będę musiał sięgnąć po złego linuksa (Debian Mint lub najgorsze zuo czyli Ubuntu Mate) na czas kilku miesięcy[/quote]
[i]"Nie miała baba kłopotu kupiła sobie prosię."[/i]
Jak się nie ma czasu na poprawki to się instaluje stable a nie Sida.
[quote=ilin][quote=neo86]Tyle, że brak czasu na poprawki (a sprawny system potrzebuję) w systemie więc chyba będę musiał sięgnąć po złego linuksa (Debian Mint lub najgorsze zuo czyli Ubuntu Mate) na czas kilku miesięcy[/quote]
[i]"Nie miała baba kłopotu kupiła sobie prosię."[/i]
Jak się nie ma czasu na poprawki to się instaluje stable a nie Sida.[/quote]
Ja to hasło o prosiaku znam w dłuższej wersji pod tytułem "Koza Rabina". ;)
Strony: ◀ 1 … 7 8 9 10 11 … 15 ▶
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00154 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.91.223' WHERE u.id=1 |
0.00105 | UPDATE punbb_online SET logged=1732303580 WHERE ident='18.188.91.223' |
0.00092 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732303280 |
0.00125 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=280007 |
0.00018 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21755 ORDER BY posted |
0.00083 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21755 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.02495 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21755 ORDER BY p.id LIMIT 200,25 |
0.00114 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21755 |
Total query time: 0.03216 s |