Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam wszystkich, to mój drugi temat więc proszę o wyrozumiałość.
Mój problem polega na tym, że mimo zainstalowania zamkniętych sterowników Fglrx na obu moich komputerach
1.Lenovo R500 DDR3 3GB Ram C2D T5870 @ 2.00GHz Grafika Radeon HD3470
2.Składak Płyta Gigabyte Athlon 64 X2 4200+ 2GB Ram DDR2 667 Mhz Grafika Radeon HD6670
Mam problem pomimo wyłączenia Vsync w sterownikach i uruchamianiu gry w ten sposób:
vblank_mode=0 ./ioUrbanTerror.i386
Z synchronizacją obrazu do ruchu myszki. Jak spadają fps'y w grze to gra nie obcina mi klatek tylko próbuje płynnie po chwili przesunąć obraz tam gdzie celuję po moim ruchu myszki, co przy szybkich ruchach myszką strasznie przeszkadza.
Dodam, że na składaku mam jeszcze jedną kartę która teraz leży w szufladzie Geforce GT210, ale jak ją zainstaluję ją na zamkniętych sterownikach Nvidii to tego problemu nie ma i gra renderuje cały czas tam gdzie obracam się myszką i wtedy jak spadają fps'y to zwyczajnie skokowo renderuje bez lagowania między myszką a obrazem, nawet przy dużych spadkach fps'ów cały czas renderuje dokładnie tam gdzie celuję bez opóźnień.
I jeszcze dla dodania dziwne jest też to, że jak instaluję sterowniki "radeon" (na obu komputerach) po których mam oczywiście niższą wydajność i mniej klatek w grze Urban Terror to problem znika i nie ma opóźnienia między moim ruchu myszką a renderowanym obrazem. Jednak nie da się grać przy większej ilości osób bo wydajność spada za dużo i gra przestaje być grywalna.
Bardzo bym chciał rozwiązać ten problem, bo karta Radeon HD 6670 jest sporo wydajniejsza niż GF GT210.
Instalowałem różne sterowniki i jak można się domyślić na laptopie R500 na Debianie Squeeze są bardzo stare a na składaku na Linux Mint są najnowsze i wciąż występuje ten sam problem.
Próbowałem kombinować i szukać odpowiedzi przez 2 lata na laptopie i myślałem, że w końcu sobie kupię lepszą kartę do składaka i problem zniknie, jednak okazało się, że muszę się poddać bo nic co robię i szukam nie skutkuje i jedynym rozwiązaniem jest grać na karcie Nvidia, czego nie chcę.
Mam nadzieję, że ktoś kto się zna i rozwiązał problem pomoże mi i ludziom którzy grają i mają ten sam problem z lagowaniem wyświetlanych klatek o co bardzo proszę bo w ostateczności zostaje mi napisać maila do AMD.
Dzięki!
P.S.
Nie mam problemu z grzaniem się ani laptopa ani składaka dodatkowo wymieniałem pasty i oba komputery są przeczyszczone i w miarę chłodne.
Nie ma też działającego Vsync dlatego, że w grze fps'y wahają się od 125 do 60 a w glxgears mam powyżej 3000 FPS na obu komputerach.
Ostatnio edytowany przez debianlove (2014-12-30 00:45:01)
Dzięki za podpowiedź. Też miałem taki zamiar użycia nowszych sterowników otwartych, ale nie wiedziałem, że można z sida (w każdym razie jak coś mi się nie uda to napiszę tutaj). Pytanie jak będzie z wydajnością, ale to napiszę co i jak.
Przegrzewania raczej nie ma. W laptopie jest stała temperatura i jak robię
watch -n 1 lscpu
Na drugim monitorze to pokazuje cały czas prędkość 2 GHz więc jakby było mu za gorąco to by obniżał temperaturę do 1600 MHz, 1200 MHz i 800 MHz, ale tego nie robi.
Podobnie jest ze składakiem. Temperatura w stresie 35 stopni (pasta MX-2) a karta ledwo co ciepła (wiatraczek cichy. Jakby mu było za gorąco to by przyśpieszył)
Jakby to była sprawa temperatury to karta Nvidia GT210 by się grzała, bo ona nie ma wiatraczka, ma chłodzenie pasywne a pozostałe karty Ati mają chłodzenie wiatrakowe i to one zwalniają w renderowaniu.
Zabieram się do testów.
1379
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:05:41)
[b]
Package xserver-xorg-video-radeon[/b]
jessie (testing) (x11): X.Org X server -- AMD/ATI Radeon display driver 1:7.5.0-1: amd64 arm64 armel armhf i386 kfreebsd-amd64 kfreebsd-i386 mips mipsel powerpc ppc64el sid (unstable) (x11): X.Org X server -- AMD/ATI Radeon display driver 1:7.5.0-1: alpha amd64 arm64 armel armhf hppa i386 kfreebsd-amd64 kfreebsd-i386 mips mipsel powerpc powerpcspe ppc64 ppc64el sh4 sparc x32
Testowałem już wcześniej na Debianie Squeeze i na LMDE który jest na Debianie testing który ma takie same jak widać sterowniki do radeona co Sid. Jeśli się mylę, to proszę o korektę.
Linux m 3.11-2-amd64 #1 SMP Debian 3.11.8-1 (2013-11-13) x86_64 GNU/Linux
Drugi Squeeze ma jądro 2.6.32, wszystkie są 64 bitowe.
___
Z tego co czytałem i czego nie rozumiałem, to podobno na sterownikach zamkniętych są te lagi dlatego, że karta podobno czeka na procesor czy jakoś tak. Jak mówiłem nie rozumiem tego i na postach które wyczytałem na angielskojęzycznych stronach ludzie też opisywali ten problem, ale nikt nie podał specyficznie dobrego rozwiązania.
Powtórzę jeszcze raz. Na sterownikach otwartych (w xorg.conf "radeon") problemu lagów synchronizacji myszki do renderowania nie ma, jest co prawda mniej klatek, ale jak obracam szybko myszką o 180 stopni to jest natychmiast 180 stopni, przy mniejszej ilości klatek a na zamkniętych jak obracam 180 stopni to jest opóźnienie zanim obraz zareaguje czasem nawet 150 milisekund tak jakby się kleił do czegoś i zanim się oderwie to dopiero po jakimś czasie mam wskazywanie tam gdzie chcę i to cały czas istnieje jak jest więcej ludzi na serwerze i klatki spadają. Generalnie da się tylko grać jak jest mało ludzi na serwerze, bo wtedy ograniczam ilość klatek do 85 (tyle co mam monitor ustawiony CRT) i wtedy jak nie spadnie do tego poziomu to nie ma problemu z lagowaniem.
Ostatnio edytowany przez debianlove (2014-12-30 19:16:43)
Masz pakiet [b]firmware-linux-nonfree[/b]? do otwartych sterów.
Nie wiem czy do tej karty jest potrzebny ale nie zaszkodzi mieć w przypadku radeona.
[quote=ilin]Masz pakiet [b]firmware-linux-nonfree[/b]? do otwartych sterów.
Nie wiem czy do tej karty jest potrzebny ale nie zaszkodzi mieć w przypadku radeona.[/quote]
Tak mam.
dpkg -l |grep firmware-linux-nonfree ii firmware-linux-nonfree 0.40 all Binary firmware for various drivers in the Linux kernel
Używanie starszych wydań ze sterownikami otwartymi nie ma tu sensu.
1381
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:05:44)
[quote=uzytkownikubunt]Jak chcesz otwarte sterowniki i dosyć stabilny system to bierz wydanie Jessie.
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/i386/iso-cd/
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/amd64/iso-cd/[/quote]
Tyle, że ja mam Jessie w postaci LMDE Linux Mint Debian Edition i aktualny taki jaki ja mam jest właśnie na wydaniu Debiana Jessie. Jak się mylę, to proszę o poprawę.
Już sama wersja jądra (a tym bardziej data) daje do myślenia ;)
Linux m 3.11-2-amd64 #1 SMP Debian 3.11.8-1 ([b]2013-11-13[/b]) x86_64 GNU/Linux[/quote]
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00164 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.81.46' WHERE u.id=1 |
0.00074 | UPDATE punbb_online SET logged=1732341014 WHERE ident='18.191.81.46' |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732340714 |
0.00066 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.188.68.115' |
0.00065 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.128.171.192' |
0.00060 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.198' |
0.00035 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=280655 |
0.00029 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26855 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26855 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00105 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26855 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00070 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26855 |
Total query time: 0.00788 s |