Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dzisiaj na FB znalazłem informację o mousebox http://mouse-box.com/ co o tym myślicie?
Jak dla mnie bomba, coś jakby Raspberry Pi w myszce. Linuxa można bez problemu zainstalować.
1468
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:07:37)
Sam pomysł zrobienia komputera mieszczącego się w myszce mi się spodobał.
Jest problem z portami, z tego co widziałem ma dwa USB i 1 hdmi ale pomysł jest fajny.
Pomysł pomysłem fajny, ale ładowanie indukcyjne tylko już monitor podłączony przez kabel hdmi, skoro można zrobić bezprzewodowo. Druga sprawa spróbujcie używać myszki z 3 kablami, nie da się. Już lepiej zrobić w klawiaturze jak atari. Gdzie spokojnie x86 się zmieści przykład:
http://pclab.pl/art61484.html
W zegarku można, to do myszki wejdzie.
I nie trzeba trzech kabli, bateria albo akumulator w brzuchu, i bezprzewodowa komunikacja, to już wykonalne, w niektórych smartfonach można już używać np wireless display.
Potrzebny jest tylko do myszki na razie jakiś replikator portów czy stacja bazowa, która jej bezprzewodową (albo jedno-kabelkową) gadkę przetworzy na język usb i hdmi.
W każdym razie wbrew pozorom to nie jest jakaś kosmiczna technologia,
a miejsca na elektroflaki w myszce jest z 5x więcej, niż w Google Glass.
Czy potrzebne takie cudo, nie mnie oceniać, ale dla producenta, dodatkowe hasło na Wikipedii pewnie ma większą wartość, niż koszt skonstruowania takiej myszki.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-01-22 16:05:59)
pomysł może i fajny - ale (jak ktoś już wcześniej zauważył) schowanie kompa pod klawiaturą to baaaaaardzo stary pomysł (spectrum albo wcześniejsze konstrukcje).
takoż po to się robi dziś myszy bezprzewodowe, aby kabla (szczególnie hdmi, który do najcieńszych i najbardziej giętkich nie należy) za gryzoniem nie ciągnąć.
jak dla mnie to po prostu banan umieszczony zgrabnie w obudowie myszki. ciekawe jak tam zasilanie - na ile wystarczy bateria i ile czasu trwa ładowanie? nie wiem jak banan - malinka w tej konfiguracji wymagałaby ok. 5 W mocy...
ergo: ciekawostka dobra na artykuł w dp.
Ja poczekam, aż zrobią jakiś 16 rdzeniowy komp, który będzie wielkości małej pastylki, będzie miał wifi i BT, i będą go mocować pod czaszką i podłączać do odpowiednich nerwów.
To będzie prawdziwy przełom, i przy okazji firmy "antywirusowe" zarobią conieco.
Już widzę tą mobilizację różnych mukhabaratów, kiedy takie nanokomputerki wejdą "pod strzechy". xD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-01-22 18:38:21)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00125 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.224.31.82' WHERE u.id=1 |
0.00155 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.224.31.82', 1732403931) |
0.00026 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732403631 |
0.00090 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=281574 |
0.00052 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26943 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26943 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00079 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26943 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00073 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26943 |
Total query time: 0.00679 s |