Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam, mam dziwny problem. Dopkóki miałem jeden system na dysku (albo linux albo windows) to nie było problemu. Odkąd robie dualboot lub co raz zmieniam systemy win/lin to przestawia mi się godzina, zarówno w win jak i lin. Co ciekawe niedawno mialem na dysku tylko windows i odpaliłem jedynie płytkę live cd centosa, po czym zrestartowałem kompa i już bez płytki, przy normalnie zbootowanym windowsie godzina byla przestawiona.
Raczej nie jest to kwestia bateri bios bo problem powstaje tylko wtedy jak coś zmieniam. Jak mam jeden system na dysku to wszystko jest ok. Spotkaliscie sie z czymś takim?
EDIT: Ok chyba wystarczy w linuksie ustawić by używał czasu lokalnego.
Ostatnio edytowany przez nmarx (2015-02-18 00:57:03)
Przestaw sobie windowsa by korzystał z utc -- https://wiki.archlinux.org/index.php/Time#UTC_in_Windows
Ostatnio edytowany przez morfik (2015-02-18 06:50:09)
Ok zapytam jeszcze w tym temacie - dlaczego według tego poradnika zaleca się bardziej ustawienie utc w windows niż localtime w linuksie? Przecież w linuksie jest łatwiej, wystaczy zmienić tylko jedną linijkę. Mogą pojawić się jakieś problemy z racji braku utc?
[quote=nmarx]Ok zapytam jeszcze w tym temacie - dlaczego według tego poradnika zaleca się bardziej ustawienie utc w windows niż localtime w linuksie? Przecież w linuksie jest łatwiej, wystaczy zmienić tylko jedną linijkę. Mogą pojawić się jakieś problemy z racji braku utc?[/quote]
Raczej się nie pojawią, ale czas UTC zawsze będzie dokładniejszy, niż lokalny zeragek w procku.
Do tego ustaw sobie jakiś serwer czasu, z którym systemy się będą synchronizowały, i gotowe.
[quote=Jacekalex]Raczej się nie pojawią, ale czas UTC zawsze będzie dokładniejszy, niż lokalny zeragek w procku.
Do tego ustaw sobie jakiś serwer czasu, z którym systemy się będą synchronizowały, i gotowe.[/quote]
Tzn jak to zrobić? Według tego poradnika z archlinux trzeba dodać zmienną dword w rejestrze (nic to nie daje u mnie - windows 7 64bit), a nie jest przypadkiem tak ze mój windows korzysta domyślnie z utc? Przecież w ustawieniach daty i godziny jest : (UTC+01:00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb...
To może wystarczy tylko wyłączyć synchronizację z internetem?
Kurcze nie wiem jak to najlepiej poustawiać :/
Ostatnio edytowany przez nmarx (2015-03-19 00:16:33)
[quote=nmarx]Przecież w ustawieniach daty i godziny jest : (UTC+01:00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb...[/quote]
Ustawia czas lokalny jako czas UTC w BIOSie (OSy niestety mogą to zrobić). Zawsze miałem z tym problem i po prostu zostawiłem godzinę w plecy na Windowsie, gdzie tylko grałem.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00109 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.144.199' WHERE u.id=1 |
0.00094 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.144.199', 1732276465) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732276165 |
0.00082 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.119.143.45' |
0.00075 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=283189 |
0.00104 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27049 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27049 AND t.moved_to IS NULL |
0.00019 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00081 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27049 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00175 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27049 |
Total query time: 0.00861 s |