Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie warto.
[quote=pawlecki]Witam, jestem początkujący.
Czy gdy mam VPSa i chcę tam hostować stronki, to warto doinstalować środowisko graficzne na tym VPSie? (OVH Cloud 2)
Nie będzie to zamulało stron które tam mają stać?[/quote]
Na każdym VPSie jest GUI, tylko że monochromatyczne, dwukolorowe, obsługiwane z klawiatury. ;)
Przy okazji, jak chcesz się adminki nauczyć, a nie udawać, że się uczysz, to ja radziłbym LInuxa zapakować na kompa w domu a Windowsa z grami umieścić na VPSie.
Jak wytrzymasz bez zaglądania do Windowsa przez trzy lata (mam na myśli rozrywkę i sprawy prywatne, a nie robotę), to będziesz mógł marzyć o profesjonalnej admince na systemach unixo-pokrewnych.
PS:
W sprawie tego awatara:
Żywe panny też istnieją, wystarczy czasem wyłączyć kompa, żeby je zauważyć.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-03-12 17:02:24)
Hmm czyli debian na domowym PC i używanie zamiast windy:)
A mam też pytanie nurtujące mnie od dawna, macosx też ma terminal prawda? Ten system powstał na bazie linuxa? Czy można go używać np, bardziej profesjonalnie niz tylko jak hipsterzy do fb, instagr, słuchania piosenek i strzelania sobie selfie?
PS. słuszna uwaga z tymi pannami:)
1770
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:14:09)
[quote=uzytkownikubunt]OS X brał/bierze sporo kodu od FreeBSD, nie Linuksa. Jeśli chodzi o pomysł na system to zarówno FreeBSD jak i Linux bierze sporo od systemów Unix (*BSD bardziej).[/quote]
OSX bierze z FreeBSD, a FreeBSD większość sterowników i "trochę" programów ciągnie z Linuxa.
Za to Linux conieco wziął z OpenBSD i NetBSD.
Ja od OSXa nie stronię.
Jak kupowałem kompa, to poskładałem sobie całkiem solidnego grata za 3290 (łączny koszt), za podobnej klasy, ale słabszego np Della musiałbym dać co najmniej 4000, a za dużo słabszy Apple tylko coś około 6500.
Dlatego jak widzę, że ktoś kupuje za swoje, zarobione pracą pieniążki Apple,
to żałuję, że nie zostałem psychiatrą. xD
Dodatkowo OSX we wszystkich wersjach jest od strony interfejsu graficznego diabelnie nieergonomiczny, i to w porównaniu nawet z Windows XP, nie wspominając o Linuxie, gdzie odkryłem łatwość tworzenia skryptów, które sporo roboty robią za mnie.
Oczywiście we wszystkich systemach można sobie programować, ale jedynie Linux daje w gotowym systemie wsparcie w dokumentacji i w społeczności.
Na Windows znam ludzi, którzy przez 5 lat nie użyli linii poleceń, a Mac OS (ten z panterą śnieżną) w ogóle nie mogłem znaleźć terminala ani konsoli, a od tego landrynkowego pulpitu po kwadransie chciałem odpocząć. :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-03-30 16:17:38)
Zasadniczo podchodzę do tego jak Jacekalex, ale znam ludzi i to nawet DevOpsów którzy korzystają z MacOS z powodzeniem w pracy, poza tym deweloperzy też często no i graficy / muzycy, ci już w ogóle wierzą w jego magiczne moce (choć fakt, że mają tam chociażby Photoshopa czy Garage Band co może być dość przydatne...), sprzęt bezobsługowy, uznawany za trwały i stabilny... ale dla mnie podobnej klasy Dell z Debianem wychodzi taniej i bardziej mi odpowiada (konfigurowalność, możliwość zbadania działania od podszewki)
Zależy czego szukasz i czego potrzebujesz, na mnie hipsterstwo nie działa ;)
Najlepszy jest najnowszy macbook air. Ma aż 1 USB, do tego w standardzie 3.1 C, które służy do ładowania laptopa. Po podłączeniu ładowania możemy przez przejściówkę podłączyć jakieś urządzenie na USB. Cena laptopa zaczyna się od 7k. I tak znajdą się debile co to kupią.
Jeżeli chodzi o najnowszy macbook to nie jest to Aie a po prostu - MacBook :) czyli w serii macbooków mamy air, pro i ten najnowszy ultrabook (MacBook). Faktycznie jedno złącze USB-C i przejściówka do tego to słabizna, weź tu chodź wszędzie z przejściówką, a ktoś Ci da pen'a to nie wepniesz bez tego. Co do systemu to faktycznie muzycy/graficy uzywająm mac'ów pytanie tylko dlaczego i czy nie ma odpowiedników softów np. dla dj'i na linucha? Kiedyś rozmawiałem z jednym dj to mówił że jak sie zwiesi to zamyka klapę i otwiera i muza gra na imprezie dalej, z windowsem byłoby ciężko. Choć wydaje mi się że to taka ściema bo jabłko się ładnie na sali świeci to i trza mieć mac'a - po drugie dj z nie macbookiem wygląda nieprofesjonalnie, nie sądzicie? :)
[quote=pawlecki]Hmm czyli debian na domowym PC i używanie zamiast windy:)
A mam też pytanie nurtujące mnie od dawna, macosx też ma terminal prawda? Ten system powstał na bazie linuxa? Czy można go używać np, bardziej profesjonalnie niz tylko jak hipsterzy do fb, instagr, słuchania piosenek i strzelania sobie selfie?
PS. słuszna uwaga z tymi pannami:)[/quote]
Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby nawet na Slackware albo Gentoo robić te wszystkie nieprofesjonalne rzeczy jak hipsterzy i do tego na sprzęcie od Apple, wtedy byłbys hipsetem geekiem ;)
MacOS powstał na bazie FreeBSD (w dużym uproszczeniu), ma swoje jądro XNU zbudowane bodaj na kodzie mikrojądra Mach i jądra FreeBSD, co do wykorzystania, to aktualnie w biurze pewnej firmy IT w którym przebywam aktualnie najwięcej jest Delli i i MacBooków właśnie (i korzystają z nich zarówno sysadmini, jak i deweloperzy mobilek i inni) Pomijac, że sporo komercyjnego softu jest na niego (jak np Fotoszopa, czy AutoCAD) więc zasadniczo nadaje się do pracy
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00012 | SET NAMES latin2 |
0.00103 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.14.245' WHERE u.id=1 |
0.00077 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.14.245', 1732797691) |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732797391 |
0.00058 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=284527 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27159 ORDER BY posted |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27159 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00119 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27159 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00117 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27159 |
Total query time: 0.00613 s |