Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pytanie do tych, co mają "klikające" dyski - działają wam ustawienia w hdparm.conf pod jessie? Bo mi nie...
Co więcej, dziwi mnie to, że w pełnej instalacji debiana jessie z gnome nie ma hdparm (na wheezy był z tego co pamiętam), czyżby jakiś inny pakiet go zastąpił?
Wprowadzam dokładnie te same ustawienia i nic, trochę pomaga ustawienie apm w programie "dyski" w gnome, ale klikanie co jakiś czas nadal słychać (dla porównania wcześniej było tylko jedno kliknięcie przy zamykaniu systemu, podobnie w windows + quiethdd).
W przypadku mojego dysku wyłączenie apm nic nie daje, musze mieć ustawione na 254 i wtedy jest git. Ciekaw jestem waszych odpowiedzi, na razie w google znalazlem jakiś wątek ale po niemiecku i nawet translator niewiele pomaga :) O tym wątku mowa - https://debianforum.de/forum/viewtopic.php?f=13&t=151096&sid=d0cdeb2d746713285bf2a6d76552c120
A jaki masz skrypt? Z tego co wyczytałem problem jest w tym, że gnome i xfce korzystają z upower a ten w jessie jest związany z systemd i to powoduje ze ustawienia z hdparm.conf nie działają.
Sprawdź sobie manual [b]hdparm[/b]a przełącznik [b]-b[/b] albo [b]-B[/b], któryś z nich odpowiada za wyłączenie parkowania (254) na danym dysku.
Dodajesz jak normalną usługę systemd i wtedy nie ma opcji, żeby jakieś upowery się rządziły. A jak to się robi, to też nie pamiętam.
[bug]725284[/bug]
Nie ogarniam tego systemd :( Nie wiem co tu zrobić :/ Na Wheezym to było prosto, wklejałem odpowiednie linijki do hdparm.conf a tutaj nadal nie wiem co zrobić :( W tym wątku co podałeś nie widzę rozwiązania albo nic nie rozumiem ehh :/
Ostatnio edytowany przez nmarx (2015-03-28 22:53:52)
[quote=nmarx]Nie ogarniam tego systemd :( Nie wiem co tu zrobić :/ Na Wheezym to było prosto, wklejałem odpowiednie linijki do hdparm.conf a tutaj nadal nie wiem co zrobić :( W tym wątku co podałeś nie widzę rozwiązania albo nic nie rozumiem ehh :/[/quote]
W tym linku ze zgłoszeniem błędu są podane rozwiązania.
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=725284#59
W tym linku jest kilka rozwiązań i cała dyskusja jest jak dla mnie nieczytelna. Rany nie możesz po prostu napisać, co Tobie pomogło? Myślałem, że tylko na forum dystrybucji dla noobów jest takie wywyższanie się. Nie chcesz pomagać to przynajmniej nie denerwuj ludzi !
Dokładnie, powinien od razu zrobić to za Ciebie, a potem jeszcze podziękować. :) Daj spokój, kolega znajduje Ci rozwiązanie, a Ty z pretensjami wyskakujesz…
[quote=ArnVaker]Dokładnie, powinien od razu zrobić to za Ciebie, a potem jeszcze podziękować. :) Daj spokój, kolega znajduje Ci rozwiązanie, a Ty z pretensjami wyskakujesz…[/quote]
Tak? To proszę wskaż mi gdzie to rozwiązanie jest w tym wątku. Wiesz, gdyby to był problem znany to ok poszukałbym sobie gdzie indziej, ale tutaj na google są tylko 2 wątki, w tym jeden po niemiecku.
W tej wiadomości do której podlinkował yossarian. Sam nie mam tego problemu i nie che mi się w to szczegółowo wnikać, także nie napiszę Ci co masz zrobić krok po kroku. Jeśli czegoś z tego nie rozumiesz, to możesz po prostu dopytać zamiast się oburzać, to drugie na pewno w niczym Ci nie pomoże, a tylko zrazisz ludzi do siebie.
Przecież napisałem wcześniej, że nic nie rozumiem z tego wątku, gdzie jeden koleś poleca jakieś patche z ubuntu a drugi jakiś skrypt i nie wiadomo co w końcu pomaga to yossarian jeszcze raz wkleił ten sam link ;] A rozwiązanie tego problemu wcale nie jest takie proste bo speców od systemd jak narazie niewielu. Ewentualnie wywale po prostu systemd i będzie spokój.
Ostatnio edytowany przez nmarx (2015-03-29 01:43:21)
Gwoli ścisłości – napisałeś wtedy, że nie widzisz rozwiązania albo nic nie rozumiesz. No to dostałeś linka do konkretnej wiadomości z sugerowanymi rozwiązaniami – żebyś zobaczył. No a potem to już podniosłeś larum. :) Wiesz, często wystarcza samo naprowadzenie kogoś na rozwiązanie, nie każdemu trzeba pisać dokładnie co ma po kolei zrobić. A jeśli nie wystarcza, to serio, można kulturalnie zapytać.
Gwoli ścisłości to ten sam link był podawany dwa razy. Kultura została zachowana.
Pierwszy link prowadzi do zgłoszenia błędu 725284 (od początku), drugi jest konkretnie do wiadomości 59 w tym zgłoszeniu. Twojego pojmowania kultury wolę nie komentować. ;)
@nmarx: Podałem link do zgłoszonego błędu wraz z proponowanymi rozwiązaniami. Drugi link to już podane na tacy rozwiązania. Trzeba było napisać konkretniej z czym masz problem.
Nie korzystam z ustawień hdparm i problem mnie nie dotyczy.
Z taką postawą radź sobie sam.
Ok[b] yossarian[/b] wybacz mi moje humory, po prostu się zdenerwowałem wtedy, ale to było głupie.
No nic jakoś sobie poradziłem z tym choć nie wiem czy dobrze, ale jak na razie działa.
Zrobiłem sobie pliczek:
nano /etc/systemd/system/hdparm.service
O treści:
[Unit] Descritpion=Moje usługi After=suspend.target hibernate.target [Service] Type=simple ExecStart=/sbin/hdparm -B254 -S 0 /dev/sda [Install] WantedBy=multi-user.target suspend.target hibernate.target
Później odpowiedni chmod:
chmod 755 hdparm.service
Start usługi:
systemctl enable hdparm.service
Restart kompa i poszło. Jak na razie działa. Zrobiłem to tak jakby łącząc dwa poradniki i dodałem jeszcze argument -S 0, żeby wyłączyć standby. Polecenie
systemctl status hdparm
nie zgłasza żadnych błędów.
W sumie tak jak napisałem, wszystko działa, ale zastanawiam się, czy zamiast angażować w to systemd nie lepiej byłoby użyć to tego cron-a, tyle, że wtedy po uśpieniu czy hibernacji nie trzymałoby ustawień. Na razie zostawię jak jest ;)
Ostatnio edytowany przez nmarx (2015-04-10 13:17:51)
Niestety ten sposób nie działa na długo. Wystarczy na kilka uruchomień i później systemd znów coś chrzani albo z hdparm albo sam ze sobą. Wypróbowałem już kilkanaście skryptów z różnych poradników (min wiki archa i sporo innych rzekomo dobrych tutoriali) i efekt jest ten sam. Jednak ten debian to zdziadział strasznie a odinstalowanie systemd wcale nie jest takie proste bo usuwa mi ważne programy jako zalezności. Zabawa z shim też nie daje rezultatu.
Przechodzę na Kubuntu LTS, przynajmniej do 2019 roku będę miał spokój z systemd ;) Gdyby ktoś z was znalazł rozwiązanie tego konfliku z hdparm, działające dłużej niż kilka dni to proszę napisać.
Ostatnio edytowany przez nmarx (2015-04-13 17:23:58)
[quote=nmarx]Przechodzę na Kubuntu LTS, przynajmniej do 2019 roku będę miał spokój z systemd ;) Gdyby ktoś z was znalazł rozwiązanie tego konfliku z hdparm, działające dłużej niż kilka dni to proszę napisać.[/quote]
SOA#1, mam tak samo zrobione. O ile nie zaktualizujesz do 16.04, to rzeczywiście, będziesz miał spokój XD
To taki pozorny spokój, bo system będzie stał w miejscu, a przecie życie idzie naprzód. Mi trudno jest sobie wyobrazić by mój system mógłby tak stać przez parę lat prawie nieruszony, 0 zmian, 0 ulepszeń, 0 nowych rozwiązań, miljart aplikacji już nierozwijanych i nieprzystosowanych do obowiązujących od paru lat standardów, nic tylko się tkwi ciągle w tym samym miejscu i ma nadzieję, że może nie będzie potrzeby migrować bo III wojna wybuchnie i unicestwi ludzkość, albo przynajmniej tylko komputery. xD Poza tym, lepiej jest się uczyć nowych rzecz wraz z ich rozwojem, a nie obudzić się za parę lat i stwierdzić, że świat się zmienił i że teraz wszystko (a nie część) się inaczej robi i nie wiadomo w co łapy wsadzić by spróbować to wszystko ogarnąć i się tego nauczyć. xD Takie 5 lat stania w miejscu to całe moje życie linuxowe i jak sobie pomyślę o cofnięciu 5 lat wstecz i przeskoku do tego co mam obecnie, to chyba bym windowsa zainstalował, bo nie miałbym nerw do ponownej nauki linuxa mimo, że cały czas go przecie "używałem". xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2015-04-13 14:55:43)
Wersje LTS w Ubuntu już nie stoją w miejscu, co kilka msc są nowe paczki np. jądro, mesa itp. Upstart jest nieporównywalnie lepszym rozwiązaniem niż systemd. Pewnie ktoś, komu systemd działa i nie ma problemów z głowicą hdd powie, że jest w porządku, ale niech coś zacznie się psuć to zobaczy co to za wynalazek xD. Być może w przyszłości jakaś aktualizacja to naprawi ale na razie jest straszna lipa z tym i to nie tylko u mnie.
http://www.bash.org/?940365 :)
Upstart jest nieporównywalnie lepszym rozwiązaniem niż systemd.[/quote]
Mógłbyś rozwinąć te kwestię i uzasadnić jakoś? Z tego co jak tam nasłuchałem się na konferencjach dotyczących systemd, to ubuntu ma/miał (nie wiem czy to się dokonało) zrezygnować z tego swojego upstarta na rzecz systemd. Także nawet devy ubuntu uważają, że systemd jest lepszy. xDale niech coś zacznie się psuć to zobaczy co to za wynalazek[/quote]
No mi się popsuło sporo rzeczy ale od czasu jak zacząłem czytać dokumentację, większość z tego co się popsuło, udało mi się naprawić samemu. Ostatnio nawet znalazłem buga w systemd-resolved. Najśmieszniejsze było to, że to przez przypadek wyszło, bo ja szukałem info na trochę inny temat (powiązany z resolverem) i miałem problemy ze zrozumieniem tam pewnych rzeczy. Później wszystko się wyjaśniło, a sam błąd już został poprawiony, no i teraz przynajmniej wiem dokładnie jak to działa i to jest cała istota oprogramowania (nie tylko systemd) — zrozumieć jak coś działa i od razu 99% problemów przestaje z miejsca istnieć. xDOffline
Time (s) | Query |
---|---|
0.00007 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00048 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.89.89' WHERE u.id=1 |
0.00073 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.89.89', 1732277788) |
0.00026 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732277488 |
0.00043 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=285113 |
0.00024 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27193 ORDER BY posted |
0.00038 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27193 AND t.moved_to IS NULL |
0.00033 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00216 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27193 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00059 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27193 |
Total query time: 0.00571 s |