Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Posiadam płytkę Intel Galileo z wgranym Debianem.
Od dłuższego czasu borykam się z problemem uruchomienia karty podanej w temacie. Sprzętowo jest wykrywana, zainstalowałem sterowniki, które są, ale ich nie ma, tzn. jest firmware-iwlwifi, ale nie ma iw4965, które powinny być wewnątrz.
Przejrzałem blacklist - nie ma jej tam, dopisałem iwlwifi do autostartu - uruchamia się.
Załączam wybrane kody:
root@galileo:~# uname -a Linux galileo 3.8.7 #1 Sun Nov 30 02:22:17 UTC 2014 i586 GNU/Linux
root@galileo:~# dpkg --print-architecture i386
root@galileo:~# lspci -k [...] 01:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 4965 AG or AGN [Kedron] Network Connection (rev 61) Subsystem: Intel Corporation Lenovo ThinkPad T51
root@galileo:~# iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions.
root@galileo:~# cat /etc/network/interfaces # interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8) auto lo iface lo inet loopback auto eth0 iface eth0 inet dhcp auto wlan0 iface wlan0 inet dhcp wireless_mode managed wireless_essid any wpa-driver wext wpa-conf /etc/wpa_supplicant.conf
Proszę o pomoc w uruchomieniu.
Sterowniki są w jądrze, tzn. są w dystrybucyjnym. Ty masz jakieś niestandardowe, także może nie zostały wkompilowane.
modinfo iwl4965
[quote=RC92U]Sprzętowo jest wykrywana, zainstalowałem sterowniki, które są, ale ich nie ma, tzn. jest firmware-iwlwifi, ale nie ma iw4965, które powinny być wewnątrz.[/quote]
Nie iw4965, a iwl4965.
Ale to, jak już napisał ArnVaker, zależy czy w ogóle w twoim są one dostępne.
https://wiki.debian.org/iwlegacy
Dziękuję za odpowiedzi.
[b]ArnVaker[/b], odpowiedź na polecenie:
root@galileo:~# modinfo iwl4965 ERROR: Module iwl4965 not found.
[b]yossarian[/b], gdzieś znalazłem informację, że jest to iw4965 i tak napisałem. Firmware-iwlwifi instalowałem posługując się właśnie podaną stroną i nic to nie dało. Bezpośrednio po instalacji i podejściu do następnego kroku otrzymuję:
root@galileo:~# modprobe -r iwl3945 iwl4965 FATAL: Module iwl3945 not found.
Dla pojedynczego sterownika:
root@galileo:~# modprobe -r iwl4965 FATAL: Module iwl4965 not found.
Kolejny krok:
root@galileo:~# modprobe iwl3945 ; modprobe iwl4965 FATAL: Module iwl3945 not found. FATAL: Module iwl4965 not found.
Dla spokoju jeszcze po restarcie:
root@galileo:~# modprobe -r iwl3945 iwl4965 FATAL: Module iwl3945 not found. root@galileo:~# modprobe -r iwl4965 FATAL: Module iwl4965 not found. root@galileo:~# modprobe iwl3945 ; modprobe iwl4965 FATAL: Module iwl3945 not found. FATAL: Module iwl4965 not found.
Moduł iwlwifi wystartował razem z systemem uruchamiając przy okazji cfg80211.
Ostatnio edytowany przez RC92U (2015-03-30 01:39:55)
Masz tam jakieś inne jądro zainstalowane? Jeśli nie masz, możesz zainstalować?
[b]EDIT:[/b] Z [url]http://sourceforge.net/p/galileodebian/code/ci/master/tree/linux-3.8.7/debian/galileo_config[/url]:
# CONFIG_IWL4965 is not set
Czyli nie ma odpowiedniego sterownika w tym jądrze.
Aktualnie zainstalowane jest najnowsze dostępne pod płytkę, pod i386 nie widzę źadnego przy użyciu apt-cache.
Ostatnie, a właściwie wszystkie, próby skompilowania kernela na czysto, bez modyfikacji, zawsze wysypywały się na różnych etapach. Spróbuję jeszcze na Debileo, ale na tym procku będzie to trwać wieki.
Do tej płyty potrzeba jakichś szczególnych łat na jądro? Nie można odpalić standardowego jądra z Debiana? Co to jest Debileo?
Ja tam nie wiem, początkująco-raczkujący jestem :) Debileo to Debian na Galileo w skróconej wersji. Pasuje, bo oryginalnie Galileo było przeznaczone do emulowania 8-bitowej ATmegi z Arduino.
To zainstaluj standardowe jądro z repozytorium i sprawdź czy odpali. Jak nie to trudno, nic nie tracisz.
1812
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:15:05)
Od ostatniego posta starałem się skompilować jądro używając configa stworzonego pod Debileo. Raz nawet się udało, zajęło to łącznie ok. 5 godzin, później wyskakiwały komunikaty o braku możliwości alokacji pamięci (no ba, w końcu ma ten potwór 256 MB RAMu) nawet po okrojeniu i w miarę świeżej instalacji. Przez ostatni tydzień próbowałem cross-compiling-u, jednak bez większego skutku, jak skompilowanie pod Intel X1000 jądra x86 oznaczonego jako amd64, co uniemożliwiło instalację.
Co do pamięci, mógłbym użyć swapa, ale ... nie ma go w kernelu, a poza tym ubiłby kartę uSD w dość szybkim tempie przy tych kilku próbach kompilacji.
Po pobraniu i instalacji kernela 3.8.7 (jak wcześniej wgrany) system już nie wstał.
1850
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:15:56)
Z tego, co znalazłem, na karcie nie ma żadnego pliku RMU.bin w czystej postaci, natomiast w paczce BSP istnieje takowy w katalogu: [b]Quark_EDKII_v1.1.0/QuarkSocPkg/QuarkNorthCluster/Binary/QuarkMicrocode[/b] oraz [b]Quark_EDKII_v1.1.0/QuarkSocPkg/QuarkNorthCluster/Binary/Quark2Microcode[/b].
Używany przeze mnie obraz używa GRUBa.
Od wczoraj, po wydaniu kernela 4.0 istnieje w nim wsparcie dla Intel Quark, zastanawiające jest jednak, czy kompilacja takowego da coś pożądanego.
1854
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:16:01)
Na razie skompilowałem kernela 4.0 z obsługą Quarka, nie mogę jednak tak edytować GRUBa, żeby wystartował z tym, a nie poprzednim jądrem mimo jego obecności na pozycji 0 i domyślnym wyborze tejże. Nie mam jeszcze UARTa. nie mogę kupić scalaka, żeby go zrobić.
Ta mala karta Intela ma byc konkurencja dla Raspberry Pi. Wystartuj z tej strony => http://www.intel.com/content/www/us/en/do-it-yourself/galileo-maker-quark-board.html i dojdziesz tu => https://software.intel.com/en-us/node/519951
To jest Galileo Gen II. Ja mam Gen I. Poza tym w pociętej przez Intela dystrybucji Linuxa na Gen I podobno obsługiwane są dwie karty, z których żadnej nie mam.
Aktualny problem to zwyczajne wybranie kernela bez podpięcia się z pełną kontrolą od momentu włączenia płytki do prądu.
http://alextgalileo.altervista.org/blog/reconfiguring-linux-kernel-adding-drivers-galileos-linux-image/
To próbowałeś?
A moze do jedynki trzeba to => https://wireless.wiki.kernel.org/en/users/drivers/iwlegacy
http://www.intel.fr/content/www/fr/fr/embedded/products/galileo/galileo-g1-product-brief.html
[quote=darius]A moze do jedynki trzeba to => https://wireless.wiki.kernel.org/en/users/drivers/iwlegacy[/quote]
Na pewno trzeba, od początku w tym wątku o to chodzi.
Trzeba skompilować kernel z włączonym tym modułem.
Z dystrybucją Yocto miałem do czynienia, jest mocno okrojona, nigdy nie udało mi się skompilować jądra mimo wielu prób. Aktualnie wgrany jest Debian z przeróbkami pod płytkę, skompilowałem kernela 4.0 z włączoną obsługą Quarka i iwlegacy.
Kernel widoczny jest w grub.cfg, jest na pozycji 0 i domyślny kernel to 0. Niestety cały czas odpala się oryginalny 3.8.7, nawet po ręcznym wywaleniu go z grub.cfg (o ile to coś daje). Jak będę miał wtyczkę RS232, podepnę się pod kompa i zobaczę po comie co tam się dzieje.
W tym momencie chciałbym chociaż testowo uruchomić 4.0 i zobaczyć, czy działa jak należy.
Wielka aktualizacja !
Zmajstrowałem przejściówkę RS232 - UART (trudne przylutowanie 3 przewodów, zwarcie pinów DTR - DSR, RTS - CTS) według schematu:
[img]https://communities.intel.com/servlet/JiveServlet/downloadImage/2-219717-234837/serial-cable-galileo.png[/img]
Korzystałem jeszcze z innego schematu i wyszło na to, że jeden z nich miał odwrócone RxD i TxD, przez co na ekranie nic nie było widać. Dodatkowo wypadało zaktualizować PuTTY, bo 0.63 nie potrafiło wykorzystać mojej klawiatury, zostałem więc bez żadnej możliwości manipulacji.
Do tego GRUB koniec końców nie chciał znaleźć kernela 4.0, więc pomogłem mu edytując /boot/grub/grub.conf ręcznie i wstawiając tam nazwy odpowiednich plików widocznych piętro wyżej.
Przede wszystkim nie trzeba było nic dokładać do jądra oprócz obsługi Quarka.
Efekt końcowy:
[img]http://s23.postimg.org/fv8i65nln/aaa.png[/img]
Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i poświęcony czas.
Jakby to było, gdyby wszystko działało poprawnie ...
Niestety od momentu zmiany kernela i możliwości obsługi karty nie jestem w stanie połączyć się z siecią na stałe za wyjątkiem ethernetu.
Największe postępy poczyniłem przy iw, wpa_supplicant itd., jednak odpięcie ethernetu powoduje brak możliwości kontaktu ze światem zewnętrznym mimo widocznego w iwconfig połączenia. Próbowałem również wicd, który jako daemon startował, ale nie dało się skonfigurować niczego, bo python odmawiał współpracy i wicd-curses nie widział daemona. Ostatnim krokiem był Getwifi, który w ogóle nie zadziałał mimo "instalacji" według kroków podanych przez autora. Błąd to Illegal option -o posix.
Czy są jakieś inne managery terminalowej obsługi wifi, czy może uda się jakoś wspólnymi siłami doprowadzić iw do porządku i prawidłowego działania ?
Edycja:
jadąc według poradnika: [url]http://www.blackmoreops.com/2014/09/18/connect-to-wifi-network-from-command-line-in-linux/[/url]
otrzymuję przy kroku 3:
root@ubilinux:~# ip link set wlan0 up root@ubilinux:~# ip link show wlan0 3: wlan0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc mq state DOWN mode DEFAULT qlen 1000 link/ether 00:1d:e0:54:e6:2f brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
kiedy state powinien być UP.
Ostatnio edytowany przez RC92U (2015-09-27 18:34:22)
Karty wifi intela wymagają firmware.
Z resztą sam zobacz:
dmesg | grep -i firmware
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-09-27 20:15:00)
Co prawda karta jest 4965, a firmware przynajmniej według opisu jest do 3945 i kart 802.11n, ale pozwala na wykrycie i jako takie połączenie.
root@ubilinux:~# dmesg | grep -i firmware [ 0.578155] [Firmware Bug]: ACPI: BIOS _OSI(Linux) query ignored [ 0.954534] Intel Quark Board Galileo Firmware Version 0x01000200 [ 12.121370] iwl4965 0000:01:00.0: loaded firmware version 228.61.2.24 root@ubilinux:~# dpkg -l [...] ii firmware-iwlwifi 0.36+wheezy.1 all Binary firmware for Intel PRO/Wireless 3945 and 802.11n cards [...]
Ostatnio edytowany przez RC92U (2015-09-28 15:45:26)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00100 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.252.58' WHERE u.id=1 |
0.00093 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.252.58', 1732555875) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732555575 |
0.00049 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=285293 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27232 ORDER BY posted |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27232 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00113 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27232 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00093 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27232 |
Total query time: 0.00582 s |