Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, niestety nie mam pojęcia gdzie napisać ten temat, miejmy nadzieje że to dobre miejsce. Jeżeli 7-zipem spakuje plik z hasłem o długości 20-znaków (duże i małe litery, znaki specjalne, cyfry) które sam sobie wymyślę, to ile czasu by trwało złamanie go? Słyszałem że to skuteczna metoda, ale wole zapytać fachowców, naprawdę nie ma programów, które by resetowały hasło? Z mojego laptopa korzystają inni domownicy, a chciałbym mieć trochę prywatności dla siebie, zatem kochani, ile by trwało łamanie 20-znakowego, porządnego hasła w 7-zipie?
Ciężko powiedzieć, to zależy od szybkości procesora w kompie, którego używasz do łamania.
W każdym razie 20 liter małych/dużych, cyfr i innych znaków, to w przybliżeniu 70^20 kombinacji, niby dużo, ale procki też na jednym rdzeniu mają teraz ponad 2-3Ghz, a rdzeni przeważnie po kilka.
Poza tym samo hasło bez szyfrowania i tak przed niczym nie zabezpiecza, bo można analizować zawartość pliku, pomimo założenia hasła.
Zainteresuj się lepiej szyfrowaniem gpg, to dużo pewniejsze, niż hasła do zipa.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-04-12 11:56:56)
1842
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:15:46)
Dziękuje kochani za odpowiedzi. Nie mam aż tak ważnych danych, bym chciał tworzyć szyfrowanie z którym nawet superkomputery miałby problem, choć niewątpliwie jest to ogromna ciekawostka dla osób interesujących się szeroko rozumianym szyfrowaniem danych :-) Pamiętam jak w roku bodaj 2004 kolega sobie pakował dane i ustawiał hasło, ale nigdy w życiu nie uważałem że jest to choć trochę bezpieczne, bo byłem pewien że są programy które w moment resetują hasło i są powszechnie dostępne - ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu, nic takiego nie istnieje, totalnie mnie to zaskoczyło, gdy teraz, w tych czasach zacząłem się tym interesować. Aż mnie zamurowało. Myślę że standardowe szyfrowanie 7-zipa mi wystarczy, bo podobno 20-znakowe hasło trzeba by było łamać kilka dni, raczej nikomu z domowników by się nie chciało tak długo czekać :)
PS : Z tego ci piszą na stronie 7-zipa, posiada on szyfrowanie AES-256, jeżeli cokolwiek to komuś mówi, to zna już odpowiedź. Mi to nie mówi nic, z racji mojego braku obeznania się w temacie, nie mniej chętnie się dowiem, czy AES-256 jest spoko, czy nie.
PS2 : Mogę też szyfrować listę plików, także chyba nie jest możliwe to, o czym pisze Jacek.
Ostatnio edytowany przez panpanowski (2015-04-12 12:24:06)
AES-256 to jest mocny szyfr do polączeń SSl/TLS, ale w przypadku plików jego siła zależy od długości i złożoności klucza, którym tutaj jest chyba tylko hasło.
Ja bym na AES liczył tylko wtedy, jak klucz ma np 2048bit lub więcej, czyli znacznie więcej, niż liczy sobie standardowe hasło 20 znakowe.
GPG ma to troszkę solidniej rozwiązane:
http://pl.wikibooks.org/wiki/GnuPG/Szyfrowanie_i_deszyfrowanie_plik%C3%B3w
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-04-12 12:24:22)
1843
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:15:47)
PS.
jakby komp był zbyt wolny do łamania hasła, to zawsze możesz sobie wynająć niezłą chmurkę Amazon EC2 na godziny. :D
[img]http://fotowrzut.pl/tmp/upload/V43QM3CQ0F/1.jpg[/img]
Można jakoś sprawdzić, czy gotowy już plik, ma te szyfrowanie AES-256? Bo to wszystko co mam z ustawień.
Chyba że 7-zip zawsze i w kazdym pliku te szyfrowanie stosuje, wtedy luz :)
Ostatnio edytowany przez panpanowski (2015-04-12 12:41:02)
1844
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:15:49)
[quote=uzytkownikubunt]Na prawdę nie możesz zastosować TrueCrypta w wersji v. 7.1a? Tworzysz w pliku o wielkości np 100 mb kontener i w nim przechowujesz to co chcesz przechować. Nawet hasło możesz skrócić bez problemu (o ile rzeczywiście to nie będą np normalnie zapisane słowa tylko też liczby, znaki specjalne) do 15 znaków, jak się tylko domowników obawiasz.
https://github.com/AuditProject/truecrypt-verified-mirror?files=1[/quote]
Stary, ja bardzo chętnie bym poznał ten program :) Tyle tylko, że jestem na Debianie, bo mój sprzęt jest tak słaby, że nawet XP-ek muli. A tutaj boje się cokolwiek instalować, bo mam zawsze problem. Tak jest i w tym przypadku - chciałem się skusić i to zainstalować, wybrałem z linka który podałeś odpowiedni pakiet i proszę bardzo - już na wstępie komplikacje.
[img]http://fotowrzut.pl/tmp/upload/5RW9UPB55S/1.jpg[/img]
Stąd, chciałem się zadowolić zwykłym 7-zipem, a z testowaniem wszystkiego i "normalnie" funkcjonować, już jakoś w tracie lub pod koniec lata, kiedy to kupie sobie wreszcie nowy sprzęt, działając albo na Ubuntu, albo Windows 10.
Ostatnio edytowany przez panpanowski (2015-04-12 15:32:39)
1845
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:15:50)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00137 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.231.122' WHERE u.id=1 |
0.00111 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.149.231.122', 1732302744) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732302444 |
0.00075 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=285696 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27269 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27269 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00132 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27269 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00088 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27269 |
Total query time: 0.00688 s |