Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć! Zainstalowałem Postfixa na swoim Debianie Wheezy według tego poradnika: http://www.xenlens.com/debian-wheezy-mail-...ist-nginx-php5/
Przez roundcube działa wysyłanie i odbieranie e-maili, ustawione DKIM, DMARC, SPF itd. - wszystko działa, wysyłana poczta nie trafia do spamu, ale...
Przy wysyłaniu e-maila przez klienta poczty (Thunderbird) automatycznie wiadomość wysyła się jeszcze raz na adres dmarc-report@mojadomena.pl ponieważ coś nie gra z DMARC (You are not allowed to send a message with this address)
DMARC konfigurowałem według tego: http://blog.schaal-24.de/mail/dmarc-check-...wheezy/?lang=en
Co jest nie tak, że korzystając z Thunderbirda jedną wiadomość wysyła zarówno do nadawcy jak i na adres dmarc-report?
Moj wpis DNS od DMARC'a:
"v=DMARC1; p=reject; rua=mailto:dmarc@mojadomena.pl"
OD SPF:
v=spf1 a mx ip4:x.xxx.xx.xxx ~all
Komunikat ze strony mail-tester.com:
A DMARC policy allows a sender to indicate that their emails are protected by SPF and/or DKIM, and give instruction if neither of those authentication methods passes. Please be sure you have a DKIM and SPF set before using DMARC.
You are not allowed to send a message with this address[/quote]
Zauważyłem, że przez klienta w źródle zamiast nazwy subdomeny w Received jest adres IP komputera, na którym mam odpalonego Thunderbirda. Ktoś wie jak to ustawić, aby działało?
Pozdrawiam!
Klucz DKIM dodane, na serwerze podpisy DKIM są dodawane do maili?
Ten DMARC (dowiedziałem się o nim przed chwilą), bazuje równocześnie na SPF i DKIM, i ustala politykę postępowania przy warunkach, jakie stwarzają te mechanizmy.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-04-20 02:17:50)
tak, DKIM zainstaloweane, DNS ustawiony (tak jak w tym opisie: https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-and-configure-dkim-with-postfix-on-debian-wheezy )
Wysyłając pocztę z roundcube'a wszystko działa świetnie, ale gdy wysyłam z klienta na kompie/telefonie to już coś jest nie tak (gdy IP nadawcy jest inne niż IP serwera).
To pobaw się troszkę Swaksem, obserwując logi serwera, powinno grzecznie pisać, w czy jest problem, zwłaszcza, jak w Posfixie dasz tryb verbose:
[b]smtpd -v[/b] w master.cf.
Rzuć też okiem na to:
http://guillaume.vaillant.me/?p=481
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-04-20 02:58:53)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00122 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.29.213' WHERE u.id=1 |
0.00071 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.29.213', 1732798814) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732798514 |
0.00057 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=286060 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27305 ORDER BY posted |
0.00030 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27305 AND t.moved_to IS NULL |
0.00021 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00074 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27305 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00086 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27305 |
Total query time: 0.00534 s |