Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
W Nvidia X Setting skonfigurowałem ustawienia typu - jasność, gamma, kontrast, itp. i zapisałem tam gdzie jest opcja "Save Current Settings". Wszystko fajnie śmigało do czasu, gdy włączyłem ponownie komputer, bowiem te ustawienia uruchamiły/ją się jako domyślnie tzn. nie uwzgledniając wcześniejszej konfiguracji w nvidia-settings . Więc trochę podrążyłem temat i zastosowałem takie oto ustawienienia dla debiana whezzy ze środowiskiem graficznym XFCE oraz sterownikiem 304.88 Nvidii.
1)
a) Uruchomienie w terminalu jako root Nvidia Settings , ustawienie i zapisanie pliku konfiguracyjnego:
.nvidia-settings-sh
na /home/uzytkownik/...
b) Następnie edytowanie w nano pliku:
xinitrc
wklejenie polecenia:
nvidia-settings --load-config-only
zapisanie i zamknięcie notatnika, pwd:
# cd /etc/X11/xinit/*xinitrc
c) Uruchomienie ponownie komputera...ustawienia "domyślne" dalej się uruchamiają.
2)
Utworzenie w "Sesji i uruchomienie" w zakładce "automatyczne uruchamianie" skryptu dla:
/usr/bin/X11/X11/nvidia-settings
Po ponownym uruchomieniu komputera działa program oraz ustawienia wcześniej zapisane, lecz po wyłączeniu programu Nvidia Settings konfiguracja zmienią się na "domyślnie" i obraz jest jaskrawy.
W każdym bądź razie wolałbym by te ustawienia ładowały się z polecenia pliku xintric, co defacto jak w/w nie ładują się wcale, niestety. Natomiast, gdy uruchomie w terminalu jako root nvidie-setting automatycznie ustawienia powracają na takie jakie są zapisane w pliku -sh. Już nie wiem co dalej robić i szukam pomocy na forum, bo co prawda jestem w tej materii nowicjuszem.
Odnośniki:
[url]https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Configure_NVIDIA_%28non-free%29_settings_and_load_them_on_Startup[/url]
1) *Configure X Screen settings (OpenGL Settings, Antialiasing, X Server XVideo)
[url]http://unix.stackexchange.com/questions/46474/how-to-make-changes-in-nvidia-settings-tool-persistent#comment64494_46474[/url]
1) *How to make changes in nvidia-settings tool persistent
[url]https://dug.net.pl/tekst/142/nvidia___zamkniete_sterowniki_w_debianie/[/url]
2) *Panel konfiguracyjny Nvidii
[url]https://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsDrivers#Version_304.125[/url]
** Instalacja sterownika wedle tych wytycznych.
Ostatnio edytowany przez john3211 (2015-04-22 13:47:46)
A tak jak w tym poradniku na DUG-u nie działa?
No działa, tylko problem w tym, że chwilowo tzn. jak się zaloguje do pulpitu, wyświetla sie Nvidia settings i jest obraz - barwa kolorów taka jak w ustawieniach .nvidia-settings-sh ale za chwile zmienia się na tą "domyślną". W ogóle nie rozumie dlaczego nie chce się uruchomić z polecenia w xintric ehh.
Tam nie trzeba przy każdym uruchomieniu odpalać nvidia-settings, tylko sam konfig załadować, panel nvidia-settings ma się już potem nie pokazywać przy uruchamianiu. Skąd plik .nvidia-settings-sh? W ogóle to robi się z użytkownika, a nie z roota. Wydaje mi się, że trochę to pomieszałeś po prostu, jeśli możesz to usuń wszystko co do tej pory zrobiłeś i spróbuj jeszcze raz dokładnie według tego poradnika.
aha, kur.. wiem, wiem już o co kaman - właśnie błądze rzeczywiśćie. także te polecenie na stronie DUKA /usr/bin/nvidia-settings -l mam załadować tam gdzie nvidia-setting bowiem aktualnie ładuje się panel, ten właśnie graficzny. No tak, ale robiłem na samym początku dokładnie tak jak piszesz i się nie ładowały ustawienia automatycznie przy starcie systemu.
Może przez to dłubanie z roota. Jak już zapiszesz plik .nvidia-settings-rc (końcówka rc, nie sh), możesz sprawdzić czy po przelogowaniu ładuje te ustawienia wydając w terminalu polecenie:
/usr/bin/nvidia-settings -l
Jeśli się załadują, to będzie wiadomo, że z plikiem wszystko w porządku. Zostanie dodanie tego polecenia do autostartu środowiska graficznego. Tu nie wiem jak jest w Xfce, ale podejrzewam, że można po prostu dodać to polecenie tak jak dodałeś automatyczne uruchamianie panelu, ewentualnie dodać jakieś opóźnienie jeśli nie będzie łapał, np.:
sleep 2 && /usr/bin/nvidia-settings -l
Jeśli tak nie będzie działać, to zapisać to polecenie w skrypcie i dodać jego uruchamianie przy starcie Xfce.
Wszystko z użytkownika oczywiście. Jeśli coś zostało z tego co robiłeś na roocie, to usuń to.
omg sh....co ja pisze, moja pomyłka oczywiście miałem na myśli RC. teraz zapisuje plik no jest rc, więc miałem wcześniej zapisany rc tylko zamiast polecenia nvidia-settings -l zapisać w automatycznym uruchomianiu panelu, to ja grzebałem z poziomu roota i zapisywałem polecenie nvidia-settings --load-config-only przez nano w xintric...dobra zaraz wypróbuje i napaisze co wyszło z tego
Tak jest, zabrałem się za usunięcie najpeirw starych ustawień - wszystkie usunięte są.
Ostatnio edytowany przez john3211 (2015-04-22 00:21:19)
Tak jest, zabrałem się za usunięcie najpeirw starych ustawień - wszystkie usunięte są.
W ogóle nie łapie polecenia: [Code]/usr/bin/nvidia-settings -l[Code] terminal. uruchamiam graficzny panel z ustawieniami nvidii Programy>System>Nvidia X Server Settings - ustawienia są w mgnieniu oka włączone.
No nie działa ta komenda nic a nic mam dość na dziś eh
Ostatnio edytowany przez john3211 (2015-04-22 00:58:42)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00140 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.89.8' WHERE u.id=1 |
0.00072 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.116.89.8', 1732221615) |
0.00072 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732221315 |
0.00090 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.133.109.58' |
0.00074 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=286144 |
0.00110 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27316 ORDER BY posted |
0.00071 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27316 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00101 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27316 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27316 |
Total query time: 0.00841 s |