Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2015-04-21 19:46:45

john3211 - Użytkownik

john3211
Użytkownik

nvidia-settings --load-config-only

Witam

W Nvidia X Setting skonfigurowałem ustawienia typu - jasność, gamma, kontrast, itp. i zapisałem tam gdzie jest opcja "Save Current Settings". Wszystko fajnie śmigało do czasu, gdy włączyłem ponownie komputer, bowiem te ustawienia uruchamiły/ją się jako domyślnie tzn. nie uwzgledniając wcześniejszej konfiguracji w nvidia-settings . Więc trochę podrążyłem temat i zastosowałem takie oto ustawienienia dla debiana whezzy ze środowiskiem graficznym XFCE oraz sterownikiem 304.88 Nvidii.

1)
a) Uruchomienie w terminalu jako root Nvidia Settings , ustawienie i zapisanie pliku konfiguracyjnego:

Kod:

.nvidia-settings-sh

na /home/uzytkownik/...
b) Następnie edytowanie w nano pliku:

Kod:

xinitrc

wklejenie polecenia:

Kod:

nvidia-settings --load-config-only

zapisanie i zamknięcie notatnika, pwd:

Kod:

# cd /etc/X11/xinit/*xinitrc

c) Uruchomienie ponownie komputera...ustawienia "domyślne" dalej się uruchamiają.

2)
Utworzenie w "Sesji i uruchomienie" w zakładce "automatyczne uruchamianie" skryptu dla: 

Kod:

/usr/bin/X11/X11/nvidia-settings

Po ponownym uruchomieniu komputera działa program oraz ustawienia wcześniej zapisane, lecz po wyłączeniu programu Nvidia Settings konfiguracja zmienią się na "domyślnie" i obraz jest jaskrawy.

W każdym bądź razie wolałbym by te ustawienia ładowały się z polecenia pliku xintric, co defacto jak w/w nie ładują się wcale, niestety. Natomiast, gdy uruchomie w terminalu jako root nvidie-setting automatycznie ustawienia powracają na takie jakie są zapisane w pliku -sh. Już nie wiem co dalej robić i szukam pomocy na forum, bo co prawda jestem w tej materii nowicjuszem.

Odnośniki:

[url]https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Configure_NVIDIA_%28non-free%29_settings_and_load_them_on_Startup[/url]
1) *Configure X Screen settings (OpenGL Settings, Antialiasing, X Server XVideo)
[url]http://unix.stackexchange.com/questions/46474/how-to-make-changes-in-nvidia-settings-tool-persistent#comment64494_46474[/url]
1) *How to make changes in nvidia-settings tool persistent
[url]https://dug.net.pl/tekst/142/nvidia___zamkniete_sterowniki_w_debianie/[/url]
2) *Panel konfiguracyjny Nvidii

[url]https://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsDrivers#Version_304.125[/url]
** Instalacja sterownika wedle tych wytycznych.

Ostatnio edytowany przez john3211 (2015-04-22 13:47:46)

#2  2015-04-21 22:52:24

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: nvidia-settings --load-config-only

A tak jak w tym poradniku na DUG-u nie działa?

[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]

#3  2015-04-21 23:04:22

john3211 - Użytkownik

john3211
Użytkownik

No działa, tylko problem w tym, że chwilowo tzn. jak się zaloguje do pulpitu, wyświetla sie Nvidia settings i jest obraz - barwa kolorów taka jak w ustawieniach .nvidia-settings-sh ale za chwile zmienia się na tą "domyślną". W ogóle nie rozumie dlaczego nie chce się uruchomić z polecenia w xintric ehh.

#4  2015-04-21 23:12:03

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Tam nie trzeba przy każdym uruchomieniu odpalać nvidia-settings, tylko sam konfig załadować, panel nvidia-settings ma się już potem nie pokazywać przy uruchamianiu. Skąd plik .nvidia-settings-sh? W ogóle to robi się z użytkownika, a nie z roota. Wydaje mi się, że trochę to pomieszałeś po prostu, jeśli możesz to usuń wszystko co do tej pory zrobiłeś i spróbuj jeszcze raz dokładnie według tego poradnika.

[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]

#5  2015-04-21 23:32:28

john3211 - Użytkownik

john3211
Użytkownik

aha, kur.. wiem, wiem już o co kaman - właśnie błądze rzeczywiśćie. także te polecenie na stronie DUKA /usr/bin/nvidia-settings -l mam załadować tam gdzie nvidia-setting bowiem aktualnie ładuje się panel, ten właśnie graficzny. No tak, ale robiłem na samym początku dokładnie tak jak piszesz i się nie ładowały ustawienia automatycznie przy starcie systemu.

#6  2015-04-21 23:36:46

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Może przez to dłubanie z roota. Jak już zapiszesz plik .nvidia-settings-rc (końcówka rc, nie sh), możesz sprawdzić czy po przelogowaniu ładuje te ustawienia wydając w terminalu polecenie:

Kod:

/usr/bin/nvidia-settings -l

Jeśli się załadują, to będzie wiadomo, że z plikiem wszystko w porządku. Zostanie dodanie tego polecenia do autostartu środowiska graficznego. Tu nie wiem jak jest w Xfce, ale podejrzewam, że można po prostu dodać to polecenie tak jak dodałeś automatyczne uruchamianie panelu, ewentualnie dodać jakieś opóźnienie jeśli nie będzie łapał, np.:

Kod:

sleep 2 && /usr/bin/nvidia-settings -l

Jeśli tak nie będzie działać, to zapisać to polecenie w skrypcie i dodać jego uruchamianie przy starcie Xfce.

Wszystko z użytkownika oczywiście. Jeśli coś zostało z tego co robiłeś na roocie, to usuń to.

#7  2015-04-21 23:50:20

john3211 - Użytkownik

john3211
Użytkownik

omg sh....co ja pisze, moja pomyłka oczywiście miałem na myśli RC. teraz zapisuje plik no jest rc, więc miałem wcześniej zapisany rc tylko zamiast polecenia nvidia-settings -l zapisać w automatycznym uruchomianiu panelu, to ja grzebałem z poziomu roota i zapisywałem polecenie nvidia-settings --load-config-only przez nano w xintric...dobra zaraz wypróbuje i napaisze co wyszło z tego

Tak jest, zabrałem się za usunięcie najpeirw starych ustawień - wszystkie usunięte są.

Ostatnio edytowany przez john3211 (2015-04-22 00:21:19)

#8  2015-04-21 23:52:20

john3211 - Użytkownik

john3211
Użytkownik

Tak jest, zabrałem się za usunięcie najpeirw starych ustawień - wszystkie usunięte są.

#9  2015-04-22 00:18:49

john3211 - Użytkownik

john3211
Użytkownik

W ogóle nie łapie polecenia: [Code]/usr/bin/nvidia-settings -l[Code] terminal. uruchamiam graficzny panel z ustawieniami nvidii Programy>System>Nvidia X Server Settings - ustawienia są w mgnieniu oka włączone.

No nie działa ta komenda nic a nic mam dość na dziś eh

Ostatnio edytowany przez john3211 (2015-04-22 00:58:42)

Stopka forum