Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Siema, jestem nowym użytkownikiem Debiana. Liczę na proste wskazówki z Waszej strony.
Mam problem z instalacją sterowników graficznych. Mój laptop posiada dwie karty.
lspci -nn | grep VGA 00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0116] (rev 09) 01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GF108M [GeForce GT 540M] [10de:0df4] (rev ff)
Czytałem o projekcie Bumblebee, czytałem też wiele innych instrukcji instalacji sterowników od NVIDIA ale każda próba kończyła się czarnym ekranem po restarcie systemu.
Dodam jeszcze, że na Ubuntu (14.04) wszystko wydaje się działać poprawnie za sprawą prostej "instalacji" poprzez "Dodatkowe sterowniki". Tam korzystam ze sterownika "NVIDIA binary driver - version 331.113 form nvidia-331 (proprietary, tested)".
Pozostaje mi otwarcie zapytać. Jak poprawnie zainstalować sterowniki graficzne na moim sprzęcie?
1893
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:16:54)
[quote=oiai]Tam korzystam ze sterownika "NVIDIA binary driver - version 331.113 form nvidia-331 (proprietary, tested)".[/quote]
Zainstaluj ten sam sterownik na Debianie. [tą samą wersję, sprawdź repozytoria i stronę producenta]
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2015-04-27 14:22:46)
https://packages.debian.org/search?keywords=bumblebee&searchon=names&suite=all§ion=all&sourceid=mozilla-search + https://wiki.debian.org/Bumblebee
Moze nomodest ? https://dug.net.pl/tekst/191/wylaczenie_kms_%28kernel_mode_setting%29/
Ostatnio edytowany przez darius (2015-04-27 16:44:09)
[quote=Pavlo950][quote=oiai]Tam korzystam ze sterownika "NVIDIA binary driver - version 331.113 form nvidia-331 (proprietary, tested)".[/quote]
Zainstaluj ten sam sterownik na Debianie. [tą samą wersję, sprawdź repozytoria i stronę producenta][/quote]
Przecież tam jest Optimus i taka instalacja sterownika nie zadziała.
Dzięki [b]darius[/b] za linki.
Zastosowałem się do instrukcji na podanej stronie [url=https://wiki.debian.org/Bumblebee]https://wiki.debian.org/Bumblebee[/url]. Wybrałem sterowniki własnościowe NVIDIA. Cały proces instalacji przebiegł poprawnie. Na końcu pojawiły się dwa komunikaty do zaakceptowania.
┌──────┤ Konfiguracja pakietu libgl1-nvidia-glx:amd64 ├──────┐ │ │ │ Załadowano kolidujący moduł jądra nouveau. │ │ │ │ Załadowany jest obecnie wolny moduł jądra nouveau, który │ │ jest w konflikcie z niewolnym modułem jądra nvidia. │ │ │ │ Najprostszym sposobem rozwiązania tego problemu jest │ │ ponowne uruchomienie systemu po zakończeniu instalacji. │
┌─────┤ Konfiguracja pakietu xserver-xorg-video-nvidia ├─────┐ │ │ │ W celu włączenia sterownika NVIDIA konieczna jest ręczna │ │ konfiguracja │ │ │ │ Sterownik NVIDIA nie został jeszcze skonfigurowany; musi │ │ zostać włączony w xorg.conf, zanim będzie mógł być użyty. │ │ │ │ Proszę zapoznać się z dokumentacją pakietu, aby uzyskać │ │ szczegółowy opis.
Sytuacja po instalacji wygląda następująco.
optirun glxgears -info [ 1395.055120] [ERROR]Error running "glxgears": No such file or directory
W menu pojawiła się ikona "NVIDIA X Server Settings" ale po uruchomieniu zwraca "[i]You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server.[/i]"
[b]Jak poprawnie skonfigurować xorg w tej sytuacji?[/b]
Ostatnio edytowany przez oiai (2015-04-27 22:16:26)
Wpisz do /etc/X11/xorg.conf
Section "Device" Identifier "Video Card" Driver "nvidia" EndSection
[b]reboot[/b]
1896
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:16:58)
[quote=darius]Wpisz do /etc/X11/xorg.conf
Section "Device" Identifier "Video Card" Driver "nvidia" EndSection
[b]reboot[/b][/quote]
Może byś najpierw zajrzał do podawanych przez siebie linków?
Warning: If you choose to install bumblebee-nvidia and the dependent nvidia driver packages, during postinst, you will see a debconf prompt warning you that you need to create a xorg.conf file in order to use the proprietary nvidia driver. This prompt only applies to non-Optimus users, i.e. single Nvidia GPU systems. [b]Do NOT allow debconf to create a xorg.conf file, and do NOT run nvidia-xconfig![/b] (This prompt always appears when you install nvidia packages through the repositories, and it currently does not detect Optimus/bumblebee users. See 735049 for a brief explanation.)[/quote]
https://wiki.debian.org/Bumblebee#Post-installation
@oiai:
Nie twórz pliku xorg.conf
Dzięki [b]uzytkownikubunt[/b]. Instalacja mesa-utils pomogła.
Nie rozumiem co dalej. To znaczy, że sterowniki zostały poprawnie zainstalowane?
Btw jakim poleceniem mogę sprawdzić jakich sterowników używa system?
Ostatnio edytowany przez oiai (2015-04-27 22:32:21)
1897
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:16:59)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00133 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.133.210' WHERE u.id=1 |
0.00116 | UPDATE punbb_online SET logged=1732553282 WHERE ident='3.142.133.210' |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732552982 |
0.00045 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=286389 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27334 ORDER BY posted |
0.00059 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27334 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00094 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27334 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00091 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27334 |
Total query time: 0.00625 s |