Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Po aktualizacji z Debiana7 do 8 pojawił się problem z pracą Apache i php. Pierwszy polegał na zmianie Document Root w Apache, ostatecznie udało mi się wytropić, gdzie ten wpis umieszczono w wersji 2.4. Poległem na drugim problemie - braku polskich znaków w webowej aplikacji, którą użytkuję na tej maszynie (lokalnie). Serwer wyświetla polskie znaki wyłącznie w plikach z rozszerzeniem .html. W .php widzę krzaczki. Oczywiście przed aktualizacją ten problem nie miał miejsca. Pliki pisane są w Vim-ie, kodowane w iso-8859-2 (co potwierdza komenda file plik.php). Nie mam pomysłu gdzie szukać punktu zaczepienia.
Przed chwilą całkowicie usunąłem pakiety lamp wraz z plikami konfiguracyjnymi. Po ponownej instalacji problem nie ustąpił.
Przed reinstalacją niektóre pliki .php w ogóle się nie wyświetlały, nie działało też przesyłanie metodą POST i GET. Obecnie aplikacja odzyskała funkcjonalność, poza "krzaczkami".
dodanie AddDefaultCharset ISO-8859-2 do /etc/apache2/conf-available/charset.conf nie rozwiązało problemu.
Ciepło, ciepło, coraz cieplej. Problem może dotyczyć kwestii kodowania i vim-a.
Ok, rozwiązane. Zmiana wpisu w .vimrc z
set fenc=ISO-8859-2
na
set fenc=UTF-8
pomogła. Tylko... czy teraz mam zmieniać polskie literki we wszystkich plikach? Krzaczki dla odmiany pokazują się w Vim-ie. :/
To już ostatnia edycja. Powyższe rozwiązanie nie może pozostać, ponieważ częśc plików eksportowana jest na zewnętrzny serwer. A on w pliku z kodowaniem utf-8 pokazuje krzaki. Zatem jak dodać obsługę kodowania iso-8859-2 w maszynie lokalnej? Przypomnę, że pliki .html wyświelają się poprawnie, problem dotyczy wyłącznie plików .php.
pozdrawiam!
Ostatnio edytowany przez piobia (2015-05-03 22:15:56)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00130 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.139.239.157' WHERE u.id=1 |
0.00064 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.139.239.157', 1732494298) |
0.00040 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732493998 |
0.00056 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.144.40.216' |
0.00044 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=286678 |
0.00041 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27358 ORDER BY posted |
0.00066 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27358 AND t.moved_to IS NULL |
0.00013 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00091 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27358 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00070 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27358 |
Total query time: 0.00629 s |