Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zostawiłem włączony komputer firmowy który działał do tej pory jak należy, po przyjściu do biura po ok 2 godzinach nie mogłem zapisać nic na dysku bo ten jest kompletnie zawalony, nie ma ani megabajta wolnego miejsca, do tego stopnia że nie mogę uruchomić nawet przeglądarki chrome. Dwie godziny wcześniej miałem wolne około 80 giga. Jak to możliwe?
1991
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:19:00)
Ja Xfce nie odpalę, mam tylko konsole i nic nawet doinstalować nie moge bo nie mam ani grama miejsca. Moze to jakis wirus? U mnie to /var/log ma najwiecej giga. Tylko co mi tak logi zapisuje?
Ostatnio edytowany przez milik (2015-06-12 15:34:25)
1992
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:19:01)
Ok, wywaliłem katalog z logami i system wstał, tylko jak sprawdzić co mi tak zapychało dysk logami?
root@lumitex:/home/lumitex# uname -a Linux lumitex 3.2.0-4-686-pae #1 SMP Debian 3.2.63-2+deb7u1 i686 GNU/Linux root@lumitex:/home/lumitex#
Taaak .... trzeba było sprawdzić w logach. Z fusów się nie wróży skąd nagle logi zaczęły rosnąć.
Co za pokolenie że bez GNOME nie znają głupiego [i]du[/i].
A nie prościej odkryć zaletę tablicy GPT, i ustawić osobną partycję na logi?
W razie czego, jak się zapcha, to nie wykończy systemu.
[quote=Jacekalex]A nie prościej odkryć zaletę tablicy GPT, i ustawić osobną partycję na logi?
W razie czego, jak się zapcha, to nie wykończy systemu.[/quote]
LVM pomaga i to bardzo tylko większość jak go ustawia to odrazę rozdysponuje całą przestrzeń. Ale podpisuje się ze na logi warto mieć osobna partycja bo jak nowy sterownik zacznie siać logami to potem tak się dzieje. :-)
Ja nie wiem jak te logi mogły zapełnić cały dysk.
systemd-journal[277]: Permanent journal is using 290.0M (max allowed 300.0M, trying to leave 1.7G free of 4.0G available → current limit 300.0M).
Logi zaczynają się 11 kwietnia. Może najwyższy czas ustawić sobie limity? xD
A ja zawsze powtarzam - najlepiej logi trzymać w ramie! oczywiście z limitem. Po co ci logi skoro nie wiesz jak ich używać, w zupełności wystarczą z bieżącej sesji, w razie czego ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00128 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.250.86' WHERE u.id=1 |
0.00065 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.142.250.86', 1732848452) |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732848152 |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=288023 |
0.00087 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27480 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27480 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00094 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27480 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00073 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27480 |
Total query time: 0.00625 s |