Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dzis linux mnie bardzo zawiodl. Mój debian testing pierwszy raz sie sypnal po aktualizacji.
Z tego co sie dowiedzialem nie działa mi mesa
Po aktualizacji system mi strasznie szybko. Dawno tak sie szybko programy nie odpalaly. Nie wiem czy to nie jest wina tego ze sie mesa wywalila.
Nie działa mi np kadu, synaptic a zapetla sie logowania (staje badz) w trakcie odpalania.
Musze odpalac skrotem konsole potem wpisywac login i haslo i "startx". Po odpaleniu nie działa mi wlasnie mesa i przy tym network-manager (nm-applet)
Nie wiem juz co mam robic ;/
2084
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:21:01)
Łaskawie sprawdź i podaj na forum co się aktualizowało.
PS Następnym razem przeczytaj to co napisałeś bo z tego bełkotu ciężko coś zrozumieć.
Zamiast biadolić i pisać bez najmniejszego ładu i składu, pokaż:
cat /var/log/apt/term.log
Oczywiście, podaj tylko te z ostatniej aktualizacji. To sporo ułatwi.
Logi ze startu aplikacji też są mile widziane - a w zasadzie, są konieczne, bo bez tego wszystko przypomina wróżenie z fusów.
Juz sobie poradziłem pomógł mi wyklęty przez was "fervi" ;) Bez logów . Bardzo rozumny jest dla niego mój bełkot.
Postanowiłem iż opuszczam ten serwis. Z większością radzę sobie sam albo na innych forach. Tu się zrobił drugi debian.pl/forum . Kiedyś mi przyjazne forum duga w przeciwienstwie do wymienionego. Teraz zero pomocy. Pytanie o durne rzeczy niepotrzebne. Jeżeli interesuję was co jem na sniadanie to prosze pytac. Nie wiem czy bedzie miało to zwiazek.
Bądź co bądź swego czasu była bardzo miła amosfera i to miło wspominam ;)
A więc bez spiny życzę wam sukcesów it ;);)
Ostatnio edytowany przez alex011 (2015-07-21 22:05:50)
[quote=alex011]Juz sobie poradziłem pomógł mi wyklęty przez was "fervi" ;) Bez logów . Bardzo rozumny jest dla niego mój bełkot.
Postanowiłem iż opuszczam ten serwis. Z większością radzę sobie sam albo na innych forach. Tu się zrobił drugi debian.pl/forum . Kiedyś mi przyjazne forum duga w przeciwienstwie do wymienionego. Teraz zero pomocy. Pytanie o durne rzeczy niepotrzebne. Jeżeli interesuję was co jem na sniadanie to prosze pytac. Nie wiem czy bedzie miało to zwiazek.
Bądź co bądź swego czasu była bardzo miła amosfera i to miło wspominam ;)
A więc bez spiny życzę wam sukcesów it ;);)[/quote]
Gdybyś popatrzył na godziny, to wychodzi, że aż trzech kolegów prawie w jednym czasie chciało Co pomóc. Pytali o rzeczy potrzebne.
A zdanie typu:
Po aktualizacji system mi strasznie szybko.
co ? ... wstaje, staje, leży, chodzi...
I nie traktuj tego jak szyderę, oni chcieli dobrze, Ty im "podziękowałeś"
...
a ferviemu - no cóż, nie wiemy czy mu nie podałeś danych o które chłopcy prosili.
I na koniec - przynależność do forum nie jest obowiązkowa. Pamiętaj jednak stare powiedzenie: "przyjdzie koza do woza" :)
Abstrahując od całej sytuacji powyżej potwierdzę tylko że dzisiejsza aktualizacja w Stretchu z KDE nieco namieszała, ponieważ aktualnie Stretch wydaje się być w połowie drogi między KDE4 a KDE5.
Z MESA problemów nie miałem, sypnęło się za to parę innych drobnostek + applet network managera się sypnął ponieważ:
:~% apt-cache policy plasma-desktop plasma-desktop: Zainstalowana: 4:4.11.13-2 Kandydująca: 4:4.11.13-2 Tabela wersji: 4:5.3.2-1 0 500 http://ftp.pl.debian.org/debian/ unstable/main amd64 Packages *** 4:4.11.13-2 0 700 http://ftp.pl.debian.org/debian/ stretch/main amd64 Packages 100 /var/lib/dpkg/status :~% apt-cache policy plasma-nm plasma-nm: Zainstalowana: 4:5.3.2-1 Kandydująca: 4:5.3.2-1 Tabela wersji: *** 4:5.3.2-1 0 700 http://ftp.pl.debian.org/debian/ stretch/main amd64 Packages 500 http://ftp.pl.debian.org/debian/ unstable/main amd64 Packages 100 /var/lib/dpkg/status
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=790720
Czyli w skrócie trzeba przetrwać aż plasma-desktop i reszta w wersji 5 nie wejdą.
A jak ktoś pilnie potrzebuje się dostać do ustawień NM to można z konsoli wywołać kde5-nm-connection-editor
(jakby się pluło o brak ksyscoca5 to zainstalować libkf5service-bin)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00095 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.211.71' WHERE u.id=1 |
0.00087 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.211.71', 1732506382) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732506082 |
0.00051 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=289083 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27578 ORDER BY posted |
0.00059 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27578 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00095 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27578 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00278 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27578 |
Total query time: 0.0073 s |