Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
szukam jakiegoś programu, który spowodowałby rozkęcenie wszystkich wiatraków w laptopie na maksa. Oczywiście wiem jak się konfiguruje wiatraki w zależności od temperatury, ale nie o to mi chodzi — generalnie jestem zadowolony z mojej konfiguracji, ale przy obecnych upałach nawet lekko ciepły komputer to dużo za dużo gdy się go weźmie na kolana.
Chciałbym bez rekonfiguracji systemu po prostu wpisać w konsoli:
wiatraki --dawać --czadu
i te kręciłyby się na 100% do czasu przerwania. Coś jak cpuburn, tylko w drugą stronę. ;)
Ew. może być jakieś proste GUI, ale wiadomo, że co konsola, to konsola. :)
Zna ktoś coś takiego?
Ostatnio edytowany przez azhag (2015-08-04 18:41:43)
Zazwyczaj wiatraki dają czadu, jak ACPI ich nie nie rozpoznaje i nimi nie steruje ani ACPi ani BIOS.
Wtedy "dają czadu" na wszelki wypadek...
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-08-04 19:47:54)
Hej.
jest coś takiego jak fancontrol
https://wiki.archlinux.org/index.php/Fan_speed_control
Owszem, tylko fancontrol nie spełnia założeń mojego pytania. Jak wspomniałem znam i jestem zadowolony z mojej konfiguracji. Przynajmniej do czasu aż temperatura powietrza nie osiągnie 30°, a ja muszę skorzystać z laptopa zgodnie z etymologią jego nazwy.
Jacekalex: to jeszcze mi powiedz jak „nie rozpoznać” w APCI.
Ostatnio edytowany przez azhag (2015-08-04 20:35:04)
Nie podałeś nam niestety azhagu o jakim laptopie mowa, ale jeżeli to jakimś cudem ThinkPad to polecam ten sposób:
http://www.thinkwiki.org/wiki/How_to_control_fan_speed
Niestety nie ThinkPad: zabytek zwany Compaq Armada E500.
Dla ciekawskich zwany Madzią. ;)
[quote=azhag]Owszem, tylko fancontrol nie spełnia założeń mojego pytania. Jak wspomniałem znam i jestem zadowolony z mojej konfiguracji. Przynajmniej do czasu aż temperatura powietrza nie osiągnie 30°, a ja muszę skorzystać z laptopa zgodnie z etymologią jego nazwy.
Jacekalex: to jeszcze mi powiedz jak „nie rozpoznać” w APCI.[/quote]
Sam fancontrol to umożliwia. Na czas upałów podmień konfigurację.
[quote=man fancontrol]CONFIGURATION
For easy configuration, there's a script named pwmconfig(8) which lets you interactively write your configuration file for fancontrol. Alternatively you can
write this file yourself using the information from this manpage.
…
MAXTEMP
The temperature over which the fan gets switched to maximum speed.[/quote]
Przy ustawieniu bardzo niskiej temperatury wiatrak powinien ciągle chodzić na pełnych obrotach.
Chciałbym bez rekonfiguracji systemu po prostu wpisać w konsoli:
Kod:
wiatraki --dawać --czadui te kręciłyby się na 100% do czasu przerwania. Coś jak cpuburn, tylko w drugą stronę. ;)[/quote]
Teoretycznie wystarczyłaby tymczasowe zmiany wartości MAXTEMP i przeładowanie fancontrol. To trochę mniej niż zmiana konfiguracji, której nie chcesz robić.
Nie używam i nie mogę sprawdzić czy to działa.
Jak "nie rozpoznawać w ACPI"?
modprobe -r moduł
??????
Powinno pomóc, ale to trochę drapanie się prawą piętą za lewym uchem, chociaż wykonalne.
find /sys -iname unbind
Tu inna ewentualna opcja, jeszcze bardziej szalona?
Ze szczególnym uwzględnieniem:
find /sys -iname unbind | grep acpi /sys/bus/acpi/drivers/ac/unbind /sys/bus/acpi/drivers/ec/unbind /sys/bus/acpi/drivers/wmi/unbind /sys/bus/acpi/drivers/hpet/unbind /sys/bus/acpi/drivers/video/unbind /sys/bus/acpi/drivers/thermal/unbind /sys/bus/acpi/drivers/button/unbind /sys/bus/acpi/drivers/hardware_error_device/unbind /sys/bus/acpi/drivers/processor_aggregator/unbind /sys/bus/acpi/drivers/NVIDIA ACPI Video Driver/unbind /sys/bus/platform/drivers/acpi-fan/unbind
Krótko pisząc, uruchom tryb hakera-partyzanta, i powinno dać radę.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-08-04 21:21:40)
Z szalonych opcji można jeszcze sprawdzić [tt]acpi=off[/tt] jako parametr jądra, ale wtedy konieczne restarty maszyny.
[quote=yossarian]Z szalonych opcji można jeszcze sprawdzić [tt]acpi=off[/tt] jako parametr jądra, ale wtedy konieczne restarty maszyny.[/quote]
Tylko wtedy ciężko włączać i wyłączać w czasie pracy systemu, bo parametry jajka to nie majtki, które można zmieniać w biegu. :D
[quote=Jacekalex][quote=yossarian]Z szalonych opcji można jeszcze sprawdzić [tt]acpi=off[/tt] jako parametr jądra, ale wtedy konieczne restarty maszyny.[/quote]
Tylko wtedy ciężko włączać i wyłączać w czasie pracy systemu, bo parametry jajka to nie majtki, które można zmieniać w biegu. :D[/quote]
Wcześniej podałem teoretycznie lepszą metodę ;)
2111
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:21:35)
Dzięki. Jutro pohakeruję na spokojnie.
[quote=uzytkownikubunt]A jakby tak rozkręcić laptopa, dodać jeszcze dwa przewody podłączone do przewodów wiatraka i wyprowadzone na zewnątrz, do obudowy przymocować jakiś mały akumulatorek? Można by w wtedy, w razie potrzeby uruchomić dodatkowe zasilanie wiatraczka.[/quote]
Metody hakera-partyzanta nie są mi obce, ale to już chyba lekka przesada. :D
Swoja drogą po co akumulatorek? Można podpiąć bezpośrednio do USB, PS2 itd. ;)
[quote=azhag]Dzięki. Jutro pohakeruję na spokojnie.
.....
Metody hakera-partyzanta nie są mi obce, ale to już chyba lekka przesada. :D
Swoja drogą po co akumulatorek? Można podpiąć bezpośrednio do USB, PS2 itd. ;)[/quote]
Chyba można wymyślić to prościej, niż przy majstrowaniu modułami.
Chyba najciekawsze opcje zobaczysz w wyniku
cat `which fancontrol` | less
[quote=Jacekalex]Chyba najciekawsze opcje zobaczysz w wyniku
[/quote]
O matko z córką, właśnie wybiłeś połowę populacji kotów.
[quote=azhag][quote=Jacekalex]Chyba najciekawsze opcje zobaczysz w wyniku
[/quote]
O matko z córką, właśnie wybiłeś połowę populacji kotów.[/quote]
Przesadzasz, na cztery koty, które ostatnio urzędują na moim podwórku,
wszystkie żyją i dzisiaj pewne też urządzą koncert operowy w okolicy śmietnika.
Ale przynajmniej dzięki nim od ponad 2 miechów nie widziałem w okolicy szczura na oczy, chociaż w zeszłym roku na ulicy była spora szczurownia, włącznie z osobnikami o długości normalnego kota.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-08-04 22:06:39)
Faktycznie lekko przesadziłem, z jakiegoś powodu (przegrzanie?) mój mózg zinterpretował „cat” jako „ls”. Niemniej kotka masz na sumieniu.
Poza tym w zsh jest „=fancontrol” zamiast „`which fancontrol`”. ;)
Ostatnio edytowany przez azhag (2015-08-04 22:18:54)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00107 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='52.14.88.137' WHERE u.id=1 |
0.00120 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '52.14.88.137', 1732530893) |
0.00087 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732530593 |
0.00084 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=289429 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27613 ORDER BY posted |
0.00099 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27613 AND t.moved_to IS NULL |
0.00012 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00216 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27613 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00115 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27613 |
Total query time: 0.00861 s |