Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie.
Mam na swoim serwerze postfixa z razorem i pyzorem. Stawiałem go od nowa po aktualizacji do Debian 8. Wcześniej maile ze spamem były po prostu usuwane - nie trafiały do folderu SPAM ani do kosza, nie było ich nigdzie. Teraz wszystkie pojawiają się w skrzynce odbiorczej. Wyglądają mniej więcej tak:
----------------- AUTOMATYCZNY raport antySPAMowy ----------------------
Oprogramowanie do wykrywania spamu, dzia³aj±ce na serwerze:
*** "hostname.serwera.pl" ***,
zidentyfikowa³o ten email jako prawdopodobny spam. Oryginalna wiadomo¶æ
zosta³a do³±czona do tej, aby mo¿na by³o j± przejrzeæ, zweryfikowaæ lub
zablokowaæ na przysz³o¶æ. Je¿eli masz jakie¶ w±tpliwo¶ci, to kieruj je pod
adres @@CONTACT_ADDRESS@@
Przegl±d zawarto¶ci: Witaj stary przyjacielu, Od 1000 lat nie miaÅ‚em od Ciebie
żadnych wieści. Mam nadzieję, ze u Ciebie wszystko w porządku. Piszę
do Ciebie, bo znalazłem niesamowitą rzecz, być może i Ciebie zainteresuje.
[...]
Szczegó³y analizy zawarto¶ci: (13.5 zaliczonych, 5.0 wymaganych)[/quote]
Jak można ustawić, żeby takie raporty nie trafiały do skrzynki odbiorczej tylko maile były automatycznie usuwane?
Jeżeli masz tam Dovecota, to najlepiej zrobić filtrami sieve, można globalnie, albo dla każdej skrzynki osobno.
Problem polega na tym, ze czasem wartościowa poczta też w spamie ląduje, dlatego lepiej zrobić okresowe czyszczenie ze spamu wiadomości starszych np niż 7 dni, np przez [b]doveadm[/b] (Dovecot).
Mam tam dokłądne to samo, co przed "formatem" czyli postfixa, spamassasina, razora i pyzora. Wrzucić konfigurację któregoś z nich?
Maglowałem trochę konfigurację spammasassina, razora i pyzora ale nie znalazłem tam takiej opcji jak wcześniej, czyli zamiast prefixu *****SPAM***** były od razu usuwane.
Przez Roundcube wtyczka sieverules, i ustalasz, że ma ładować do kosza wszystko z odpowiednim nagłówkiem Spamassasina.
Bułka z masłem (działa per/user), albo regułkę wzorcową zapisz jako domyślną dla całego serwera używając opcji konfiguracyjnych:
kawałek konfigu Dovecota:
plugin {
quota = maildir:User quota
quota_rule2 = Trash:storage=+10%%
quota_rule3 = Spam:storage=+20%%
quota_warning = storage=95%% /usr/local/bin/quota-warning.sh 95
quota_warning2 = storage=80%% /usr/local/bin/quota-warning.sh 80
sieve = /home/domains/%d/%n/.dovecot.sieve
sieve_default = /etc/dovecot/sieve/default.sieve
[b] sieve_after = /etc/dovecot/sieve/after.sieve[/b]
[b] sieve_before = /etc/dovecot/sieve/before.sieve[/b]
sieve_dir = /home/domains/%d/%n/sieve
sieve_extensions = +spamtest +spamtestplus +relational +comparator-i;ascii-numeric
sieve_global_dir = /etc/dovecot/sieve
sieve_vacation_min_period = 0
sieve_vacation_default_period = 1h
sieve_vacation_max_period = 0
expire = Trash
expire2 = Trash/*
expire3 = Junk
expire4 = Junk/*
expire_dict = proxy::expire
}[/quote]
Pozdro
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00091 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.23.101.60' WHERE u.id=1 |
0.00071 | UPDATE punbb_online SET logged=1732308812 WHERE ident='3.23.101.60' |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732308512 |
0.00066 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='109.236.93.77' |
0.00069 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.13' |
0.00064 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=289507 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27624 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27624 AND t.moved_to IS NULL |
0.00004 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00167 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27624 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00085 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27624 |
Total query time: 0.00733 s |