Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
No właśnie, używa ktoś z was aktualnie unstable? Jak się sprawuje? Czytałem kiedyś że to już nie jest ten sid co kiedyś...
Chodzi mi oczywiście o stabilność i potencjalne bugi.
Jak jest z instalacją virtualbox? Nie ma problemów?
Myślę nad sidem dla Cinnamona 2.6.
Ostatnio edytowany przez nmarx (2015-08-09 19:02:24)
https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=289604#p289604
[quote=nmarx]No właśnie, używa ktoś z was aktualnie unstable? Jak się sprawuje? Czytałem kiedyś że to już nie jest ten sid co kiedyś...
Chodzi mi oczywiście o stabilność i potencjalne bugi.
Jak jest z instalacją virtualbox? Nie ma problemów?
Myślę nad sidem dla Cinnamona 2.6.[/quote]
Ja używałem przez kilka, kilkanaście miesięcy i nie miałem z nim problemów. Nigdy. Jeśli problem się pojawił, to cofnąłem konkretny pakiet do wersji z repozytorium testowego, odczekałem z tydzień i aktualizowałem. Jeśli miałem problem z zależnościami, to też wolałem odczekać z tydzień. I tyle. Zero stresu, zero problemów, zero nękania ludzi na forum (jak to robią gimbo-majstry).
[quote=mati75]http://www.debian.pl/entries/407-Dlaczego-Debian-Sid-nie-jest-dla-mnie[/quote]
Przeżywasz bardziej, niż jest to warte. Idioci przyjdą i pójdą, w ostateczności się nauczą.
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2015-08-10 05:04:12)
[quote=Pavlo950]Przeżywasz bardziej, niż jest to warte. Idioci przyjdą i pójdą, w ostateczności się nauczą.[/quote]
Bardziej mnie po prostu wkurwia podejście takich ludzi. Jestem zajebisty to zainstaluje sobie sida. W momencie gdzie się zaczyna sypać robi się płacz po forach, bo idiocie nie chce się użyć mózgownicy żeby poszukać informacji z systemu. Przykład z gcc jest bardzo dobry, jeszcze na dokładkę powinni nowego perla dorzucić. Combo breaker w wersji hard by był. Idealny do odsiewu "miszczów sida".
Ostatnio edytowany przez mati75 (2015-08-10 09:33:29)
Jeśli miałem problem z zależnościami, to też wolałem odczekać z tydzień.[/quote]
To nie prościej używać aptitude safe-upgrade zamiast aptitude full-upgrade? Co się da zaktualizować to zostanie zaktualizowane, reszta będzie czekać na rozwiązanie zależności. Poza tym, sam aptitude ma przecie szereg scenariuszy z propozycjami rozwiązania problemów i zawsze coś da radę dobrać, choć tutaj już w grę wchodzi kilka gałęzi testing,sid,experimental jednocześnie + pinningi.
Obecnie chyba aptitude full-upgrade na testingu niczym się zbytnio nie różni od aptitude safe-upgrade na sidzie (tak w uproszczeniu xD), dlatego lepiej sobie przejść na testing, jak ktoś lubi walić full-upgrade cały czas. Ja bym dalej siedział na sidzie z safe-upgrade gdyby mi kilka aplikacji nie zaczęło wyrzucać segfaluta i w sumie to był minitube i amarok (choć ten to zwyczajnie się nie chciał uruchomić. xD), a że to są moje główne apki, to wróciłem na testing ale nadal mam szereg pinningów:Kod:
Package: spacefm* udevil libpam-systemd libsystemd0 systemd libudev1 udev libpulse* pulseaudio* linux-image-amd64 linux-headers-amd64 tint2 openbox cryptsetup dmsetup dmeventd libdevmapper* liblvm2* lvm2 Pin: release o=Debian,a=unstable Pin-Priority: 995 Package: smplayer* Pin: origin ppa.launchpad.net Pin: release o=LP-PPA-rvm-smplayer,l=SMPlayer Pin-Priority: 995 Package: mpv *ffmpeg* libav* libsw* libmp3lame0 libxine2* Pin: origin ftp.deb-multimedia.org Pin: release o=Unofficial Multimedia Packages,a=unstable Pin-Priority: 995Działa to stabilnie, choć z lvm2 też są problemy, bo potrafi uczynić system niebootowalnym ale mi to najwyraźniej nie przeszkadza. xD
@mati75 — co to była za grupa na fejsie?
[quote=mati75]Bardziej mnie po prostu wkurwia podejście takich ludzi. Jestem zajebisty to zainstaluje sobie sida. W momencie gdzie się zaczyna sypać robi się płacz po forach, bo idiocie nie chce się użyć mózgownicy żeby poszukać informacji z systemu. Przykład z gcc jest bardzo dobry, jeszcze na dokładkę powinni nowego perla dorzucić. Combo breaker w wersji hard by był. Idealny do odsiewu "miszczów sida".[/quote]
To nie odpowiadaj w takich wątkach → solved.
[quote=mati75][quote=Pavlo950]Przeżywasz bardziej, niż jest to warte. Idioci przyjdą i pójdą, w ostateczności się nauczą.[/quote]
Bardziej mnie po prostu wkurwia podejście takich ludzi. Jestem zajebisty to zainstaluje sobie sida. W momencie gdzie się zaczyna sypać robi się płacz po forach, bo idiocie nie chce się użyć mózgownicy żeby poszukać informacji z systemu. Przykład z gcc jest bardzo dobry, jeszcze na dokładkę powinni nowego perla dorzucić. Combo breaker w wersji hard by był. Idealny do odsiewu "miszczów sida".[/quote]
Wygląda na to, że bardziej przeżywasz niż oni.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/biegunka-domowe-sposoby-na-biegunke_41600.html ;)
[quote=morfik]@mati75 — co to była za grupa na fejsie?[/quote]
support czegoś tam, admin z wielkim ego. 2 pytania i kolesia zagiąłem.
Fakt najlepiej przemilczeć albo obserwować jak sobie sami goście przez własną głupotę system uwalają.
Oj tam, oj tam, czepiacie się hakierów, co to muszą Sida użyć, bo instalator Archa wymaga zajrzenia w dokumentację. :DDD
Ja zawsze radzę, żeby przed Sidem pobawić się ze dwa latka Gentusiem Hardened albo LFS, to nawet Sid potem nie jest zbyt straszny. :D
Chociaż nawet w testingu niektóre błędy wynikające z nieskoordynowanej paczkologii mogą nieźle nawet świętego wkurzyć.
E tam, te problemy są przesadzone. Sam sid działa jak zawsze. Problem jest tylko przy aktualizacji, a to nie jest przymusowa czynność. Można zwyczajnie poczekać. A gdy jest konieczność instalacji pakietu, który nie został jeszcze przebudowany, można zwyczajnie zainstalować z testinga.
Chociaż teraz wygodniej jest po prostu używać testinga.
Polecam oldstable na dziesięcioletnim. ;)
Najwygodniej niczego nie używać. Zaoszczędzimy czas i pieniądze. :D No i mamy gwarancję, że nic nie padnie.
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2015-08-11 20:37:10)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.133.138' WHERE u.id=1 |
0.00088 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.133.138', 1732256384) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732256084 |
0.00241 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.149.97' |
0.00058 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=289677 |
0.00108 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27631 ORDER BY posted |
0.00062 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27631 AND t.moved_to IS NULL |
0.00012 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00098 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27631 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00074 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27631 |
Total query time: 0.00906 s |