Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dziś odpaliłem aktualizację sida i dziwne rzeczy się dzieją. Po odpaleniu kompa otrzymuję taki oto komunikat http://i.imgur.com/27xJs1T.jpg
Co dziwne, po przełączeniu się na ctrl+alt+f2, zalogowaniu i odpaleniu startx wszystko działa. Jedyny error jaki jest w logu xorga:
[ 37.393] (EE) systemd-logind: failed to get session: PID 1048 does not belong to any known session
poszukałem i:
hepita@Hepitowo:~$ ps --pid 1048 PID TTY TIME CMD 1048 tty7 00:00:00 Xorg
Całe GNOME chodzi też jakoś bardziej ociężale i dłużej się uruchamia. Do tego zaczął mulić ustawiony przeze mnie skrót do gnome-terminal (ctrl+alt+t, takie przyzwyczajenie z ubuntu). Kiedyś odpalał się od razu, teraz po 20-30 sekundach.
Ma ktoś jakiś pomysł?
[ 37.393] (EE) systemd-logind: failed to get session: PID 1048 does not belong to any known session[/quote]
To samo mam w logu ale to nie wpływa na to czy mi lightdm odpala mojego openboxa.Całe GNOME chodzi też jakoś bardziej ociężale i dłużej się uruchamia. Do tego zaczął mulić ustawiony przeze mnie skrót do gnome-terminal (ctrl+alt+t, takie przyzwyczajenie z ubuntu). Kiedyś odpalał się od razu, teraz po 20-30 sekundach.[/quote]
Jest problem z gnome-keyring i to co opisałeś bardzo pod to podpada. Już tam fixa napisali, trza czekać aż wrzucą pakiet do repo.Offline
Problem jest w tym, że użytkownik Debian-gdm nie należy do grupy video.
usermod -a -G video Debian-gdm
Źródło: [url]https://www.debian-fr.org/debian-sid-probleme-lancement-gdm3-t53388.html[/url]
Dzięki, działa :)
Przy okazji system przestał mulić, bez żadnej aktualizacji (w ogóle go do neta nie podpinałem nawet bo nie mam jak obecnie), hmm dziwne
No ale działa więc się nie zastanawiam czemu działa żeby nie przestało działać :p
U mnie po aktualizacji zaczął ostro mulić :)
Bardzo wolno włącza się chrome, remmina wolno zestawia połączenia ...
No u mnie właśnie ten sam kłopot, "naprawiło się" przy okazji naprawienia gdm'a, ale cicho siedzę, jak działa to ma działać, bo jeszcze coś zepsuję xD
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00118 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.162.226' WHERE u.id=1 |
0.00069 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.162.226', 1732205615) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732205315 |
0.00063 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.146.37.222' |
0.00069 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.15.145.50' |
0.00094 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=291643 |
0.00153 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27795 ORDER BY posted |
0.00081 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27795 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00082 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27795 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00085 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27795 |
Total query time: 0.00884 s |