Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
Czy poprawnie Wam renderuje theme dla GTK+3? U mnie to wygląda jakby motyw nie był dokończony, brakuje uwypukleń, itp. Z kolei motywy GTK+2 renderują się poprawnie.
Używam KDE4, oxygen-gtk:2/3, GTK+ w wersji 3.16.6.
Co tu się stało?
[img]http://i.imgur.com/iKnJ23H.png[/img]
Dodam jeszcze, że dotyczy to wszystkich motywów dla GTK3.
Ostatnio edytowany przez hornet (2015-10-16 16:19:44)
Ja Gtk3 omijam na razie szerokim łukiem, chociaż ostatnio Gthumb i Pinetry startują w Gtk3.
Pewnie w bibliotece Gtk3 coś się zmieniło, z wersji na wersję ciągle traci kompatybilność wsteczną, a schematy graficzne pewnie jeszcze nie uchwyciły najnowszych zmian w bibliotece Gtk3.
Jest z resztą specjalny port Oxygena dla takich wypadków, jak Twój:
* x11-themes/oxygen-gtk3 [1] Available versions: [m]**9999 {debug doc} Homepage: https://projects.kde.org/projects/playground/artwork/oxygen-gtk Description: Official GTK+ 3 port of KDE's Oxygen widget style [1] "kde" /var/portage/layman/kde
Może pomoże...
Pozdro
;-)
Dałbyś radę sprawdzić, jak u Ciebie to wygląda?
Właśnie mam to z overlaya kde, bo też byłem ciekawy, czy to coś pomoże... no i nie pomogło. To co oglądasz na screenie to właśnie oxygen-gtk3.
Z ciekawości cofałem też gtk+3 i podnosiłem o jedną wersję - efekt ten sam. Ja coś namieszałem, czy to po prostu jest spieprzone?
Samo -gtk3 nie wywali tego z systemu niestety.
Pozdro ;)
Proszę:
http://s2.postimg.org/6c97m0neh/Oxygen_gtk.png
Za uwagę dziękują:
Mate 1.8 (Gtk2) + Compiz & Emerald.
Przy okazji zgodność Oxygen-gtk3 z Gtk3:
(oxygen-gtk3-demo:19572): GLib-GObject-WARNING **: The property GtkSettings:gtk-button-images is deprecated and shouldn't be used anymore. It will be removed in a future version.
Paczki:
x11-libs/gtk+-2.24.28-r1 x11-libs/gtk+-3.16.6
x11-themes/oxygen-gtk-1.4.1 x11-themes/oxygen-gtk-1.4.6
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-10-16 01:55:42)
W swoich notatkach mam taki zapis z czasów konfiguracji systemu po instalacji (jakieś dwa lata temu):
Wygląd aplikacji GTK3:
1. Zainstalować pakiet kde-config-gtk-style
2. W Ustawieniach systemowych/Wygląd programów/ pojawi się opcja "Konfiguracja GTK
3. ustawić tam "Wybierz motyw dla GTK3" na oxygen-gtk, zmienić czcionkę itd.
[quote=davidoski]W swoich notatkach mam taki zapis z czasów konfiguracji systemu po instalacji (jakieś dwa lata temu):
Wygląd aplikacji GTK3:
1. Zainstalować pakiet kde-config-gtk-style
2. W Ustawieniach systemowych/Wygląd programów/ pojawi się opcja "Konfiguracja GTK
3. ustawić tam "Wybierz motyw dla GTK3" na oxygen-gtk, zmienić czcionkę itd.[/quote]
Dokładnie jakbym czytał z Twoich notatek... :)
@Jacekalex
Czyli śmiga, tak? To znaczy, że ja coś popsułem ;/
Nie śmiga, Gtk3 wygląda choooojowo z powodu kolorów, których nie ma jak ustawić zgodnych z Gtk2, bez grzebania w CSSach i konfigach.
Qt4 i Qt5 grzecznie łapią styl i kolory Gtk2 bez żadnej łaski, a Gtk3 za cholerę, ani kolorów, ani stylu.
Z resztą na obrazku miałeś porównanie wyglądu [b]oxygen-gtk3-demo[/b] i [b]oxygen-gtk-demo[/b].
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-10-16 07:51:05)
(gtk3_preview:3199): GLib-GObject-WARNING **: The property GtkImageMenuItem:use-stock is deprecated and shouldn't be used anymore. It will be removed in a future version. (gtk3_preview:3199): GLib-GObject-WARNING **: The property GtkSettings:gtk-menu-images is deprecated and shouldn't be used anymore. It will be removed in a future version. (gtk3_preview:3199): GLib-GObject-WARNING **: The property GtkToolButton:stock-id is deprecated and shouldn't be used anymore. It will be removed in a future version. (gtk3_preview:3199): GLib-GObject-WARNING **: The property GtkAlignment:bottom-padding is deprecated and shouldn't be used anymore. It will be removed in a future version. (gtk3_preview:3199): GLib-GObject-WARNING **: The property GtkAlignment:left-padding is deprecated and shouldn't be used anymore. It will be removed in a future version. (gtk3_preview:3199): GLib-GObject-WARNING **: The property GtkButton:xalign is deprecated and shouldn't be used anymore. It will be removed in a future version. (gtk3_preview:3199): GLib-GObject-WARNING **: The property GtkAlignment:xscale is deprecated and shouldn't be used anymore. It will be removed in a future version. (gtk3_preview:3199): GLib-GObject-WARNING **: The property GtkAlignment:yscale is deprecated and shouldn't be used anymore. It will be removed in a future version. (gtk3_preview:3199): GLib-GObject-WARNING **: The property GtkImage:stock is deprecated and shouldn't be used anymore. It will be removed in a future version. (gtk3_preview:3199): GLib-GObject-WARNING **: The property GtkTreeView:rules-hint is deprecated and shouldn't be used anymore. It will be removed in a future version. Gtk-Message: GtkDialog mapped without a transient parent. This is discouraged.
No to u mnie tak to wygląda. Czyli mam odpowiedź i mogę to olać?
Raczej poczekać 50 lat, aż Gtk3 będzie miała stabilne i przewidywalne API, jak częściowo QT, i nie będzie gubić kompatybilności wstecznej co wydanie, jak to ma miejsce obecnie.
Co ciekawe gnome-breeze (dla KDE5) też się wywala... a to już świeżynka. Aż tak szaleją z tym API?
No i niektórzy używają tego jako podstawową bibliotekę, ale na to się nie da patrzeć... To powinno być jako "stable" w Portage? :-D
Ostatnio edytowany przez hornet (2015-10-16 08:25:39)
muspelheim ~ # emerge -pv gnome-themes-standard These are the packages that would be merged, in order: Calculating dependencies... done! [ebuild R ] x11-themes/gnome-themes-standard-3.16.2::gentoo USE="gtk" ABI_X86="32 (64) (-x32)" 0 KiB Total: 1 package (1 reinstall), Size of downloads: 0 KiB * IMPORTANT: 19 news items need reading for repository 'gentoo'. * Use eselect news read to view new items. muspelheim ~ # emerge -pv gtk+:3 These are the packages that would be merged, in order: Calculating dependencies... done! [ebuild R ] x11-libs/gtk+-3.16.6:3::gentoo USE="X cups introspection xinerama (-aqua) -broadway -cloudprint -colord -debug -examples {-test} -vim-syntax -wayland" ABI_X86="32 (64) (-x32)" 0 KiB
Ale to z tym powinno się zgadzać i nie powinno być problemów. A jednak jest... No to lecimy z zależnościami gtk+:3 i reemerge trzeba zrobić. Jakieś pomysły?
//edit
Finito! Mergnąłem 47 pakietów i to samo. Robię "-gtk3". Pod dystrybucjami binarnymi trzeba będzie to omijać szerokim łukiem.
Uruchomiłem sobie Archa, a tam to samo...
//edit2
Kilka źródeł:
[url]https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=195882[/url]
[url]https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1518924#p1518924[/url]
Ostatnio edytowany przez hornet (2015-10-23 18:59:56)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00103 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.62.68' WHERE u.id=1 |
0.00071 | UPDATE punbb_online SET logged=1732416892 WHERE ident='18.191.62.68' |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732416592 |
0.00094 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=291778 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27811 ORDER BY posted |
0.00102 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27811 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00140 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27811 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00094 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27811 |
Total query time: 0.00673 s |