Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Na wstepie chcialbym powitac wszystkich, poniewaz jestem tutaj nowy i to moj pierwszy post:)
Ok, o co chodzi.Posiadam laptopa z 32 bitowym procem [PIIIM] , 256RAM, Ati Mobility 9000(M6 LY na AGPx4). Korzystam z UBUNTU 5.10 Breezy i planuje sie przesiasc na Debiana. Ubuntu jako tako z domyslnymi (ale dobrze ze chociaz tak) sterownikami wykrywa moja ATI i w pliku xorg.conf widnieje obok sekcji driver napis 'Ati' a nawet jej model. Problem jest natomiast z Debianem. Przy instalacji owszem mozna wybrac z jakiego sie chce korzystac chipsetu graficznego ale po wybraniu "ati" debian startuje bez X-ow. Alternatywa jest uruchomienie tego systemu na sterach "vesa".
Instalowalem takze xserver-xorg ale po konfiguracji przez dpkg rowniez X-y nie dzialaja.
Interesuje mnie przede wszystkim to, czy sa jakies sterowniki do tego mobilnego radka.[ Na forum Ubuntu dalem posta podajac model karty i ze jest w laptopie ale nikt o sterach pod ten system mnie nie poinformowal] Jesli tak to moze po instalacji sterow zmiana wartosci 'vesa' na 'ati' w pliku XF86Config-4 przynioslaby zadany skutek. Na dzien dzisiejszy to nic nie daje :(
THX i Pozdrawiam
witam.
nie uzywam ati ale na stronie firmy chyba ati.com powinien być sterownik coś o nazwie flgrx czy jakos tak.
instalujesz je i potem albo sam ustawia instalator co miał zmienić albo ty zmieniasz sterownik na właśnie ten.
Mam nadzieje że mimo mojej małej wiedzy coś pomogłem
Na zwyklym Debianie i386 mozesz sobie zbudowac pakiet z wlasnosciowymi sterownikami ATI. Musisz w yum celu zainstalowac module-assistant, a pozniej za pomoca
# m-a
zbudowac sobie modul fglrx-kernel. Module-assistant posiada interfejs oparty na libncurses wiec na pewno nie bedziesz mial zadnego z tym problemu. A i zaznaczam, ze ja karty ATI nie mam i to co napisalem wyzej jest czysto teoretyczne, ale zadziala (moze przy pewnym dodatkowym wysilku, ale na pewno sie uda).
hmm:) zapomnialem dodac od jakiego czasu tak ogolnie zaczalem przygode z linuksem. Zaczalem z dotychczasowym distro ktore wymienilem wyzej od okolo 3 miesiecy. Sporo sie nauczylem ale jeszcze wiecej przede mna. Nie wiem czy moglbym cos samemu stworzyc/ustawic ze wzgledu na moj staz :) Nie omieszkam natomiast sprawdzic strone producenta i moze cos ciekawego tam z niej wyczytam :)
THX
Sprobuj najpierw tak jak Ci napisalem, bo to moze byc najprostszy i najbardziej elegancki sposob. Materialy producenta oczywiscie warto sprawdzic, ale przede wszystkim najbardziej ostotne sa dla Ciebie informacje zwiazane z Debianem bezposrednio. Najcenniejsze mozna znalezc tutaj:
http://lists.debian.org/
PS. Jak bys nie byl poczatkujacy to bys takich pytan nie zadawal, wiec w zasadzie tego wyjasnienia nie musiales pisac ;-)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00103 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.23.103.14' WHERE u.id=1 |
0.00080 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.23.103.14', 1738331776) |
0.00057 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738331476 |
0.00064 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.212' |
0.00077 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=29182 |
0.00013 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3727 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3727 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00504 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3727 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00134 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3727 |
Total query time: 0.01109 s |