Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Oczywiście, wszystko pięknie śmiga. Dziękuje. Jakiś opis do FAQ trzeba machnąć.
I taki dodatek. Przed upgradem do xorg 7 usunąć Operę.[/quote]
Dlaczego opere?
PS: ty masz monitor lite-on`a??
[url]http://sourceland.xt.pl[/url]
Opera linkuje plik opera z /usr/bin do /usr/Xxxx/bin, ten zaś katalog zostaje skasowany podczas upgradu xorgów. A że jest tam plik opery, to wywala błąd i nie chce się dalej upgradować. Po odinstalowaniu Opery wszystko jest ok.
Tak, mam Liteona monitor i nagrywarkę cdrw.
Opera linkuje plik opera z /usr/bin do /usr/Xxxx/bin, ten zaś katalog zostaje skasowany podczas upgradu xorgów. A że jest tam plik opery, to wywala błąd i nie chce się dalej upgradować. Po odinstalowaniu Opery wszystko jest ok.
Tak, mam Liteona monitor i nagrywarkę cdrw.[/quote]
zawsze chyba mozna skompilować opere albo samemu przekopiować pliki z paczki gdzie indziej...
Nie wiedziałem że lite-on robi monitory.. dobry jest?
[url]http://sourceland.xt.pl[/url]
Paczkę mam z deba, nie wiedziałem, że można już źródła kompilować. To są dostępne?
A przenoszenie plików nic nie dałoby, bo wypisuje, iż tam jest plik z pakietu opera.
Monitor? Może być. Nawet niczego sobie.
moze troszke nie na temat:
jezeli tak ktos bardzo ma stracha przed upgrade'em to moze zrobic tak:
po zainstalowaniu systemu bazowego usun katalog:
/var/cache/apt/achives
stworz katlog archives na innej partycji. zrob dowiazanie tego katalogu do /var/cache/apt/archives
po takim zabiegu wszystkie pakiety zaciagane przez apt potem sie cache'owaly na odzielnej partycji. jak ci sie system wywala, to robisz formata, instalujesz system bazowy na nowo a reszta pakietow bedzie ci z cache leciala :) ja tak mam i musze przyznac, ze to bardzo wygodne.
tylko uwaga! nie mozesz robic apt-get clean bo ci wszystkie pakiety usuniesz!
Też zrobiłem upgrade do xorg 7 i dzięki temu tematowi udało mi się rozwiązać problem z nvidia (przekopiowanie plikow z /usr/lib/xorg/lib/* do /usr/lib/xorg/).
Poki co pojawily się problemy z arts, ktore chce sie uruchomic i zajmuje 100% cpu, mimo ze pakietu arts nie mam zainstalowanego. Jakis pomysl?
pozdrawiam
Jesli masz kde to odpal kde control center i wyłącz serwer dźwięku.
Jesli masz kde to odpal kde control center i wyłącz serwer dźwięku.[/quote]
Tak mam kde 3.5 i jak wyłączyłem serwer dzwięku w control center to dzwięku też nie ma. Przy włączonym serwerze dostaję komunikat:
Sound server fatal error
cpu. overload, aborting[/quote]
jakie pakiety powinienem mieć jeśli mam alse skompilowaną w jądrze. Mam pakiet alsa-utils, alsa-tools, artsd linux-sound-system etc
pozdrawiam
postów wysłanych: (co widać) + 74Offline
Wystarczy alsa-utils i alsa-base. Konfigurujesz karty i wszedzie ustawiasz wtyczke wyjściową na alse. A wszelkiego rodzaju serwery dźwieku ze środowisk graficznych, jak arts, esd etc wyłacz, gdyz zuzywają tylko zasoby i blokuja karte.
To znaczy, że taki wpis po ps aux jest niepotrzebny?
sewi 5443 0.0 0.9 13260 7572 ? S 18:53 0:01 /usr/bin/artsd -F 10 -S 4096 -s 60 -m artsmessage -c drkonqi -l 3 -f[/quote]
postów wysłanych: (co widać) + 74
właśnie upgrade'nąłem sobie xorga...
ładnie, nie ma problemu z symlinkiem do /usr/x11r6, wszystko autamatycznie zrobione....
błąd numer 1 - trzeba zmienić konfig xserver-xorg (dodać coś z framebufferem, bo podczas przełączania z konsol na ekranie x-ów zostają takie zielone paski)
błąd numer 2 - trzeba sprawdzić obecność czcionek w systemie ;] bo chyba coś nieco odinstalował przy instalce x11-common...
Na drugim zrobiłem też upgrade do xorg 7 jednak tam jest karta graficzna ati i nie wiem jak sobie z tym poradzic. Czy ktos robil podobny upgrade z karta ati?
Pozdrawiam
Dzisiaj zobaczylem ze jest 7.0 w testing wiec postanowilem zrobic upgrade.
Wylaczylem x, sciagnelo sie wszystko, zaczelo instalowac...
zatrzymalo sie na bledzie informujacym o tym ze katalog /usr/X11R6/bin/ nie jest pusty, mam go wyczyscic i po tym wznowic aktualizacje. Zatwierdzilem blad i usunalem zawartosc katalogu (pozostalosci po fglrx i operze). Uruchomilem ponownie aptitude naciskam g (upgrade) i po chwili wywala mi bledy ;/ wraca do aptitude, pakiety nadala sa zaznaczone do aktualizacji.
w logu aptitude nic nie ma tak samo dpkg, gdzie mam szukac informacji co poszlo nie tak?
no wlasnie bns looknij moj temat mi sie udalo wsio zainstalowac ale nie czyscilem tego katalogu :-) mi krzyczal o xlibmesa-gl i xlibmesa-gl-dev bodajże przy tym musialem wywalic xlibosmesa wszystkie
no wlasnie nie wiem jakie bo na ekranie widze tylko spis pakietow i komunikat nacisnij przycisk aby kontynuowac (wszystko pod konsla bez iksow i nie moge ptrzewinac do gory :) ) dlatego sie pytam gdzie mam szukac info o bledach
w dpkg konczy sie unpacking x11-common
probowalem zrobic dpkg-reconfigure x11-common to pisze ze nie jest poprawnie zainstalowane
po apt-get install x11-common wywala cos o zaleznosciach (znowu duza lista pakietow)
tak samo sie dzieje jak chce usunac
ja korzystam z APTITUDE i nie krzyczal o zadne zaleznosci.. w tym przypadku :-) jedyny problem jaki wyniknal to ze sterownikami ..
apt-get -f install - spróbuj to[/quote]jak to robie to wyskakuje
Kod:
Searching for overlapping packages... dpkg: błąd podczas czyszczenia środowiska: podproces post-instalation script zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błedy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/x11-common_1%3a7.0.20_i386.deb E: Sub-proces /usr/bin/dpkg returned an error code (1)jak usunalem paczke x11-common z archives i po ponownym jej sciagnieciu prze aptitude/apt bledy sie powtarzaja
skasować Operę. Mi krzyczało, iż jest tam Opera, mimo iż ją recznie skasowałem. Całą skasować.[/quote]nie moge :)
kiedy robie
apt-get --purge remove opera
chce przeprowadzic najpierw instalacje pakietow ktore sa do uaktualnienia czyli znowu bledy jak wyzej :)
Pozdrawiam,
[url=http://banasiak.me]bns[/url]Offline
Spróbuj w taki sposób.
1. Przenieś z /var/lib/dpkg/info/ pliki x11-common* do innego katalogu
2. usun opere: apt-get remove --purge opera
3. z powrotem przenieś x11-common do /var/lib/dpkg/info
4. wykonaj dpkg --configure -a ewentualnie dpkg --configure --pending
5. apt-get -f install
heh zapomnialem ze opere instalowalem z paczki .deb ze strony opera.com
wystarczylo zrobic zeby usunac opere
dpkg remove opera :)
tylko ze iksy nie chce wstac ;/
na sterowniku vesa i radeon
FreeFonthPath: FPE "/usr/share/fonts/X11/misc" refcount is 2, schould by 1: fixing
jeszcze to pomecze ale jak ktos zna odpowiedz to sie nie obraze jak sie podzieli nia :)
bns ja mam tak samo i wstaja wklej jeszcze wczesniejsze linijki
Witam wszystkich!
Mam problem z opera. Przed upgrejdem trzeba wywalic opere bo sie pluje. zrobilem upgrejd i wrzucilem z apta operke od nowa. niestety nie wiem czemu ale opera sie nie uruchamia. zadnych komunikatow o bledach nic..
O co chodzi?:>
znalazlem cos takiego --->>>
http://my.opera.com/toman/blog/show.dml/241890
niestety rezultat zerowy:/
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00116 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.105.215' WHERE u.id=1 |
0.00087 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.105.215', 1732728899) |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732728599 |
0.00233 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.218.190.118' |
0.00022 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=29183 |
0.00029 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3582 ORDER BY posted |
0.00035 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3582 AND t.moved_to IS NULL |
0.00027 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00116 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3582 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.01394 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3582 |
Total query time: 0.0213 s |