Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
przesiadlem sie z repo sid na jessie ze wzgledu na to ze najnowszy upgrejd xorg zawiesza mi klawiature i reszte (tj. input-devices)
probowalem juz dwa razy i dalej to samo za kazdym razem rozwiazaniem jest podmiana repo z sid na jessie i reinstalacja xorga
nie jestem w stanie podac logow bo jak mowie klawitaura przestaje dzialac uruchamia sie pulpit i zonk.
zastanawiam sie dlaczego i czy ktos mial ostatnio podobnie????
Logi Xorga?
dzieki za doprecyzowanie tematu, przy czym nie tylko klawiatura ale i mysz, gladzik i dzyndzel (thinkpad).
/var/log mam w tmpfs (wiec z logami jest problem po restarcie), dla tego pytam czy ktos ma podobny problem żeby nie eksperymentować bez potrzeby.
Tu ktoś miał taki problem: https://lists.debian.org/debian-user/2015/10/msg00244.html
What's new is that the X server by default is no longer installed with a
suid wrapper which grants access to input devices, among other things.[/quote]Actually, if you were running systemd, logind would grant access to the
input devices. Since this is apparently not what you want, your best
bet is probably to install the xserver-xorg-legacy package which now
contains the setuid wrapper.[/quote]
[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]Offline
no wlasnie to chyba jest strzal w 10 bo przy dist-upgrade z repo sid-a byl komunikat na temat tego (przeczytalem zeby nie bylo) uuid.
Ostatnio edytowany przez pink (2015-10-18 20:32:51)
To jak? Działa czy nie?
dziala na xorgu z repo jessie na najnowszym z sida ne dziala.
I may have missed a changelog, but apparently there is now a new group
called input, of which a user running X must be a member.[/quote]
puki co u mnie takiej grupy nie widze na xorg z jessieOstatnio edytowany przez pink (2015-10-18 21:36:53)
T430 think-box 4.9-custom x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60GHz GenuineIntel GNU/Linux
"Doktor plama i maharadża są pod złotym leszczem." "Człowieka od zwierzęcia odróżnia ciekawość świata. Patrze słucham i wyciągam wnioski."
http://przemyslawmamon.com/
https://www.behance.net/przemyslawmamon
Ale próbowałeś zainstalować xserver-xorg-legacy jak tam radzą?
zainstalowalem i dodalem usera do grupy input dziala
groups przemo
przemo : przemo lp sudo audio video plugdev input saned bumblebee
jest jeszcze jakas grupa w której powinien znalezc sie zwykły user ?????
A bez dodania do grupy input nie działa?
Adding users to the input group is not recommended, since you don't want
users who are logged in remotely via SSH to snoop on your keyboard.[/quote]
[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]
Mi tam działa, tyle, że na systemd. Poza tym, to ten sam problem co i z grupą audio. Zwykli użytkownicy też nie powinni być dodani do niej i dźwięk powinien działać bez problem, bo też logind przydziela uprawnienia do sprzętu. A jak ktoś jest w audio, to można podsłuchiwać np. mika, itp.
Ten problem występuje tylko gdy nie używa się systemd.
Jak już napisano w poście 4… ;)
Czytajcie najpierw wątek zanim odpiszecie!
No ja wiem, że zostało napisane. Tylko chciałem pokazać w tym przypadku wyższość systemu z systemd nad tym bez niego, no bo zawsze ludzie tak nastają na ten systemd. xD
Ja jeszcze nie mam zdania na temat systemd, siedzę na Wheezym i nie chce mi się aktualizować.
po usunięciu usera z grupy input problem sie powtarza wiec nie wiem czy sie nie przesiąść na jessie???
ale tam pisza grupie users a ja dodalem tylko konkretnego usera.
Ja tam nie widzę nic o grupie users. Możesz linka dać albo cytat wkleić? Zresztą jeśli to tylko Twój komputer, to i tak chyba nie ma większego znaczenia.
no wlasnie ;-) czyli niema sie czym przejmowac
a zeczywiscie pisza "adding users"
wiec dla scislosci rozwiazaniem jest zainstalowanie pakietu xserver-xorg-legacy i dodanie uzyszkodnika do grupy input.
ps. znaczy to ze pomalu zacznaja sie schody dla tych bez systemD.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00136 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.62.36' WHERE u.id=1 |
0.00071 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.62.36', 1732227563) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732227263 |
0.00045 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=291952 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27820 ORDER BY posted |
0.00030 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27820 AND t.moved_to IS NULL |
0.00026 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00096 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27820 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00090 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27820 |
Total query time: 0.00557 s |