Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy to możliwe że robiąc operacje taką jak w tym wątku
https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=27826
kiedy na końcu zamknąłem xy ctrl+alt+backspace uszkodziłem cpu ? Było chyba dużo odwołań do rejestrów i nagłe przerwanie...czy coś
nagle zauważyłem że sensors na linuxie pokazuje że procek się grzeje na 50 proc mocy do 83 stopni (i przerwałem) film fullhd + gra w flashu...chyba że sensors się mylą muszę na windowsie sprawdzić... na memtescie tez sie grzal wiec przerwalem ...moze to przez opcje oc genie w biosie jest wlaczona ? ale nie mam teraz zworki tutaj gdzie jestem wiec nie bede jej wylaczac bo mi plyta nie wstanie jeszcze. Nie kręciłem go ...wcześniej na windowsie temperatury byly ok
jessie
uname -a
Linux debian 3.16.0-4-686-pae #1 SMP Debian 3.16.7-ckt11-1+deb8u4 (2015-09-19) i686 GNU/Linux
ps
te opcje w conkym nie pokazują mi temperatury
CPU Temp: ${acpitemp}C CPU Temperature: ${hwmon temp 2}°C CPU fan speed: ${hwmon fan 2} RPM {execi 300 sensors | grep Core}
ok do conkyego dodałem
CPU: ${hwmon 1 temp 2}°C Case: ${hwmon 1 temp 1}°C NB: ${hwmon 1 temp 3}°C
Ostatnio edytowany przez Danio (2015-10-23 02:21:44)
Procka raczej nie uszkodziłeś.
Chyba że te komendy rzeźbiłeś śrubokrętem na płycie głównej. :D
nie miala baba klopotu, zrobila sobie benchmark :)
raczej to może być że jebnęłem. Bo teraz się zaczął grzać ...a jak wyłączyłem xy niedawno po tym teście to miałem krzaczki w kosoli na repowym kernelu
A jaka to różnica czy kompilujesz openoffice'a, renderujesz grafikę, odpalasz 80 aplikacji czy robisz cokolwiek innego aby w pełni obciążyć procesor, sprzęt ma działać i już. A ten twój sprzęt to u Ciebie od nowości jest?
Ostatnio edytowany przez skullman (2015-10-23 17:35:27)
Proponuje założyć coś co odbiera ciepło z procesora lub wyczyścić i sprawdzić nastawy w BIOS/EFI dla sterowania wiatrakiem.
ale nie mam teraz zworki tutaj gdzie jestem wiec nie bede jej wylaczac bo mi plyta nie wstanie jeszcze.
Jeżeli chodzi o to zeby zresetowac bios jak by cos sie "wysypalo" ... to nie potrzebujesz zworki, ja to zawsze długopisem robiłem.
Puść test, nagrzej proca, szybki reset i sprawdź temperatury w biosie.
dziwne...dlaczego wcześniej nagle pokazywało mi temp nawet na 90 stopni na linuxie i w biosie a tu na windowsie zapuscilem prime juz od 15 minut i temperatura jest ponizej 50 stopni na 100 proc obciążenie ...
2336
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:26:24)
@uzytkownikubuntu nie wiem czy tak jest wszędzie, ale w każdym moim komputerze jak coś blokowało wiatrak to włączał się ciągły dźwięk tego głośnika podpiętego pod płytę główną
pasta jest firmowa co była na nowym chłodzeniu intela ...na linuxie teraz też temp nie przekroczyła 50 stopni pod obciążeniem procka na max
a moze z płyta coś się dzieje lub z zasilaczem?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00161 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.23.123' WHERE u.id=1 |
0.00098 | UPDATE punbb_online SET logged=1732215364 WHERE ident='3.149.23.123' |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732215064 |
0.00102 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=292247 |
0.00201 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27832 ORDER BY posted |
0.00116 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27832 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00218 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27832 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00113 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27832 |
Total query time: 0.01081 s |