Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Chciałbym zakupić kieszeń HDD do laptopa (zamiast DVD). Nie mogę znaleźć informacji ile giga można tam włożyć. Jeśli komputer zgodnie z danymi producenta wykrywa 500 GB, to czy przy zamontowanym takim dysku wykryje drugi taki sam w kieszeni? Ile wykryje miejsca? Czy będą problemy z wykryciem przestrzeni dyskowej. Ktoś miał już taki problem?
Z góry dzięki.
Ostatnio edytowany przez DuchDucha (2015-11-15 13:10:18)
Wykryje tyle ile obsługuje bios laptopa. Jeśli maksymalnie 500 GB to tyle wykryje, chociaż nie wydaje mi się żeby miał jakąś blokadę tego typu.
Tzn. Sprawdź będziesz wiedział. To jest inne wejście i dlatego się zastanawiam.
Jak inne wejście? Dysk może być przez sata, napęd przez ide lub sata, sterowanie jest z tego samego elementu mostku północnego płyty głównej.
Chodziło mi o to, że z jednej strony jest wejście na dysk, a z drugiej na DVD. Nic więcej.
DVD jest pewnie przez SATA o ile to nie jakiś przed potopowy laptop. Więc powinno sobie to bez problemu działać do 500GB, ograniczenie liczy się dla każdego urządzenia osobno.
Ostatnio edytowany przez drag_op (2015-11-15 17:04:06)
Ja swego czasu podpiłem dysk 200 GB do kompa: PIII 400 Mhz - BIOS szalał bo miał ograniczenie do chyba 32 GB max, ale Windos XP (po włączeniu wsparcia w rejestrze...) i Linux spokojnie widziały całość dysku - jedyne "ale" było z partycją startową, która musiała być w tych pierwszych 32 GB które widział BIOS.
Podobny myk stosowałem potem z kompem 486DX i Damn Small Linux - działało bez problemu.
Jeżeli w kompie jest SATA to wydaje mi się że możesz mu tam włożyć praktycznie dowolny dzisiejszy dysk i powinno być OK, te całe "ograniczenia" wynikały głównie z 32 bitowego (lub jeszcze mniejszego) adresowania używanego w dawniej przez BIOS - co ograniczało maksymalną wielkość do ~137 GB (lub jeszcze mniej w przypadku starszych kompów), raczej wszystkie chipsety z SATA powinny standardowo obsługiwać 48 bitowe LBA więc z maksymalną wielkością dysku do 128 PiB - o ile znowu jacyś durnie projektanci chipów nie poszli na skróty jak to w przeszłości bywało...
Pozdrawiam.
Dzięki. Majstrowanie przewidziałem na przyszły miesiąc. Jeśli dojdzie do skutku i nic mi nie wypadnie (i nie zapomnę) to napiszę co z tego wynikło.
Możesz jeszcze zapodać co to dokładnie za sprzęt - jak lapek to zwykle na necie idzie znaleźć jaki chipset tam siedzie a co za tym jego ograniczenia.
Pozdrawiam.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00007 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00078 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.255.51' WHERE u.id=1 |
0.00060 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.255.51', 1732556382) |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732556082 |
0.00079 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='13.58.188.166' |
0.00076 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.191.103.144' |
0.00058 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=293093 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27903 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27903 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00211 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27903 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00179 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27903 |
Total query time: 0.00873 s |