Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
AVE
Distro : Debian Sarge
Dalem apt-get install xfce4 . Wynik calkiem fajne , szybkie srodowisko graficze , ale niesety powstalo mi kilka problemow:
1) Nie wiem jak spolonizowac klawiature ;/ , polskie znaki sa wyswietlane
np w przegladarce ff czy kadu ,ale nie moge ich wprowadzac z klawiatury.
W ustawieniach --> Klawiatura nie mam wogole wyboru wersji wersji klawiatury .
2) Chcialbym dodac drugi panel , aby moc w nic umiescic kilka
najczesciej uzywanych programow . Tylko tez nie wiem jak to zrobic :(
Nie wiem, moze powienienem jakis dodatkowy pakiet zainstalowac ;/
Pozdro :]
A czy to jest jakas nowa instalacja czy tez sobie zainstalowales xfce na systemie, w ktorym miales inne srodowisko? Jesli tak to czy tam bylo wszystko spolonizowane?
Xfce nie spolszczysz w zadnym jego menu. Co najwyzej mozesz ustawic sobie czcionke w terminalu czy tez ogolnie dla menedzera okien. System musisz miec juz spolonizowany na nizszym poziome:
# dpkg-reconfigure locales # dpkg-reconfigure xserver-xorg
Poza tym warto zainstalowac sobie rozne czcionki, ktore by mialy polskie ogonki. Jesli chdzi o czcionki to nie jestem minimalista i mam ich naprawde sporo i gwarantuje Ci, ze wszystko wyswietla jak trzeba w naszym języku:
$ dpkg -l |grep font ii console-data 20060421 Keymaps, fonts, charset maps, fallback table ii console-tools 0.2.3dbs-62 Linux console and font utilities ii defoma 0.11.8-0.1 Debian Font Manager -- automatic font config ii fontconfig 2.3.2-5.1 generic font configuration library - support ii fontconfig-config 2.3.2-5.1 generic font configuration library - configu ii fonty 1.0-23 Fonts on Linux console ii gsfonts 8.14+v8.11+urw-0.2 Fonts for the Ghostscript interpreter(s) ii gucharmap 1.6.0-1 Unicode character picker and font browser ii libconsole 0.2.3dbs-62 Shared libraries for Linux console and font ii libfontconfig1 2.3.2-5.1 generic font configuration library - runtime ii libfontenc1 1.0.1-6 X11 font encoding library ii libfreetype6 2.2.1-2 FreeType 2 font engine, shared library files ii libt1-5 5.1.0-2 Type 1 font rasterizer library - runtime ii libxfont1 1.0.0-4 X11 font rasterisation library ii libxft2 2.1.8.2-7 FreeType-based font drawing library for X ii t1-xfree86-nonfree 4.2.1-3 non-free Postscript Type 1 fonts from XFree8 ii ttf-dejavu 2.4.1-1 Bitstream Vera fonts with additional charact ii ttf-freefont 20060501cvs-1 Freefont Serif, Sans and Mono Truetype fonts ii ttf-opensymbol 2.0.2-3 The OpenSymbol TrueType font ii ttf-xfree86-nonfree 4.2.1-3 non-free TrueType fonts from XFree86 ii xfonts-100dpi 1.0.0-2 100 dpi fonts for X ii xfonts-100dpi-transcoded 1.0.0-2 100 dpi fonts for X (transcoded from ISO 106 ii xfonts-75dpi 1.0.0-2 100 dpi fonts for X ii xfonts-75dpi-transcoded 1.0.0-2 75 dpi fonts for X (transcoded from ISO 1064 ii xfonts-artwiz 1.3-5 x11 fonts created by Artwiz, TigerT, and Dan ii xfonts-base 1.0.0-3 standard fonts for X ii xfonts-base-transcoded 6.9.0.dfsg.1-6 standard fonts for X (transcoded from ISO 10 ii xfonts-biznet-100dpi 3.0.0-18 100 dpi BIZNET ISO-8859-2 fonts for X server ii xfonts-biznet-75dpi 3.0.0-18 75 dpi BIZNET ISO-8859-2 fonts for X servers ii xfonts-biznet-base 3.0.0-18 Standard BIZNET ISO-8859-2 fonts for X serve ii xfonts-encodings 1.0.0-4 Encodings for X.Org fonts ii xfonts-scalable 1.0.0-4 scalable fonts for X ii xfonts-utils 1.0.0-4 X Window System font utility programs
$ dpkg -l |grep biz ii xfonts-biznet-100dpi 3.0.0-18 100 dpi BIZNET ISO-8859-2 fonts for X server ii xfonts-biznet-75dpi 3.0.0-18 75 dpi BIZNET ISO-8859-2 fonts for X servers ii xfonts-biznet-base
mam czcionki po polsku , baa , nawet amenu xfce4 jest po polsku , problem tylko ,ze klawiatura mi nie odbiera polskich znakow . Probujac wpisac
"si" wciskajac s+alt nic nie dostaje. Natomiast w przegladarce wszystkie znaczki fajnie widac .
System ma oprocz XFCE4 KDe 3.5 i ladnie na KDe 3.5 przyjmuje polskie czcionki :]
Zdravim
U mnie s+alt tez nie dziala, dziala natomiast alt+s ;-]
A tak na serio, to chodzi Ci o cale srodowisko czy tylko o terminal?
o caly srodowisko XFCE4 . W zadnym edytorze , czy tez z przegladarce
nie moge wprowadzic polskich znakow :(
Zdravim
Co masz w sekcji InputDevice dot. klawiatury?
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "keyboard"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xfree86"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
Option "XkbVariant" "pl"
Option "XkbOptions" "106"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "keyboard"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xfree86"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
Option "XkbVariant" "pl"
Option "XkbOptions" "106"
EndSection[/quote]
Spróbuj z tym:Kod:
Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "keyboard" Option "CoreKeyboard" Option "XkbRules" "xfree86" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSectionCzyli zakomentuj/usuń dwie ostatnie linie.
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
DZIALA :]
DZIEKUJE CZADMAN
// ps a wiecie co z tym drugim panelem ? , chyba ze takiej opcji nie ma
w XFCE4 dla Sarge , bo spotkalem ja w testin Ubuntu
jest xfce4-panel głowny panel któy pewnie masz
i xfce4-taskbar tylko że na nim pokazywane są wszystkie uruchomione programy
tobie chodzi chyba o zdublowanie xfce4-panel jeśli się nie myle ? :)
AVE :)
Problem rozwiazalem w jeszcze smieszniejszy sposob .
Otoz /home mam na oddzielnej partycji i instalujac Sarge
zaponialem wywalic katalog .xfce4 w ktorym byly ustawienia
z wczesniejszego systemu . Wywalilem .xfce4 w katalogu home/user ,
ponownie odpalilem xfce4 i wszysto smiga jak nalezy :)
Oczywiscie dziekuje wszystkim za odpowiedzi :)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00107 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.129.42.198' WHERE u.id=1 |
0.00061 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.129.42.198', 1732729316) |
0.00059 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732729016 |
0.00057 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=29319 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3742 ORDER BY posted |
0.00052 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3742 AND t.moved_to IS NULL |
0.00012 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00163 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3742 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00907 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3742 |
Total query time: 0.01441 s |