Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
eksploatuje dystrybucje jessie, 3.16.0-4-amd64 #1 SMP Debian 3.16.7-ckt11-1+deb8u6 (2015-11-09) x86_64 GNU/Linux + KDE 4.14.2
od dłuższego czasu - pewne upgrade, denerwuje mnie fakt brak zapisu na nośniku USB dla pospolitego użytkownika po automatycznym montowaniu.
Szczerze to nie wgryzałem się ekstremalnie w sedno sprawy ... ale znalazłem za to [url=http://community.linuxmint.com/tutorial/view/722]tekst[/url], który mówi że problem jest "wredny". Narzędzia [b][i]usbmount[/i][/b] i [b][i]pmount[/i][/b] nie mam zainstalowane. Użytkownik należy do grupy [b][i]disk[/i][/b].
Polecenie mount daje rezultat:
/dev/sdg1 on /media/usb0 type vfat (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=utf8,shortname=mixed,errors=remount-ro,user)
Naczytałem się sporo o bugach itp, ale nic nie naprowadziło mnie na rozwiązanie, które by funkcjonowało.
Na co dzień używam przeglądarki plików dolphin, gdzie mam dostępne opcje które by sugerowały możliwość zapisu - niemniej operacje tworzenia nowych plików itp nie kończą się sukcesem.
Chciałbym poprosić o naprowadzenie mnie na tok postępowania, który przyczyni się do "naprawienia" dawnej funkcjonalności.
Ostatnio edytowany przez _kaktus_ (2015-11-28 11:35:18)
podaj
cat /etc/fstab
I napisz przy okazji, czy w jakimś innym systemie lub kompie ten Pendrak chodzi prawidłowo.
Pokaż też wynik:
ls -ld /media/usb0
przy zamontowanym pendraku.
Może jakieś uprawnienia rozrabiają.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-11-28 09:16:45)
Proszę bardzo:
donica:~$ cat /etc/fstab ... /dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0 /dev/sdg1 /media/usb0 auto rw,user,noauto 0 0 ...
wynik drugiego pytania:
donica:~$ ls -ld /media/usb0 drwxr-xr-x 6 root root 4096 sty 1 1970 /media/usb0
Przy czym chyba przy każdym montowaniu[i] /media/usb0[/i] ma na nowo tworzone uprawienia, bo już nie raz poprawiałem ...
I masz odpowiedź, system montuje go z uprawnieniami roota, ewidentny błąd udiska, czy co go tam montuje.
Spróbuj wywalić z fstab wpis dotyczący pendraka, bo on tam pewnie bruździ.
Ewentualnie możesz spowodować ignorowanie tego pendraka przez [b]udisk[/b] i zapiąć go prosto do udeva.
Ja tak potraktowałem jednego grata:
cat /etc/udev/rules.d/99-pendrak.rules
ENV{ID_SERIAL_SHORT}=="000FEAFB7AFEF921958F00ED", ENV{UDISKS_IGNORE}:="1" KERNEL=="sd?1", ACTION=="add", ENV{ID_SERIAL_SHORT}=="000FEAFB7AFEF921958F00ED", \ SYMLINK+="pen%n", \ RUN+="/bin/mount -t vfat /dev/pen%n /media/Pendrak1 -o rw,sync,noexec,nosuid,nodev,shortname=mixed,uid=1001,gid=1001,umask=0077,utf8=1,showexec,flush" KERNEL=="sd?2", ACTION=="add", ENV{ID_SERIAL_SHORT}=="000FEAFB7AFEF921958F00ED", \ SYMLINK+="pen%n", \ RUN+="/bin/mount -t ext4 /dev/pen%n /media/Pendrak2 -o rw,sync,noexec,nosuid,nodev", \ RUN+="/usr/local/bin/udevmess 'Pendrak zamontowany ;)'" KERNEL=="sd?3", ACTION=="add", ENV{ID_SERIAL_SHORT}=="000FEAFB7AFEF921958F00ED", \ SYMLINK+="pen%n", \ RUN+="/bin/mount -t ext3 /dev/pen%n /media/Pendrak3 -o rw,sync,noexec,nosuid,nodev" KERNEL=="sd?1", ACTION=="remove", ENV{ID_SERIAL_SHORT}=="000FEAFB7AFEF921958F00ED", \ RUN+="/bin/umount -f /media/Pendrak1" KERNEL=="sd?2", ACTION=="remove", ENV{ID_SERIAL_SHORT}=="000FEAFB7AFEF921958F00ED", \ RUN+="/bin/umount -f /media/Pendrak2" KERNEL=="sd?3", ACTION=="remove", ENV{ID_SERIAL_SHORT}=="000FEAFB7AFEF921958F00ED", \ RUN+="/bin/umount -f /media/Pendrak3", \ RUN+="/usr/local/bin/udevmess 'Pendrak odmontowany :)'"
Gdzie:
ENV{ID_SERIAL_SHORT}=="000FEAFB7AFEF921958F00ED", ENV{UDISKS_IGNORE}:="1"
Reguła - [b]udisk[/b] ma ignorować grata.
A potem reguły, jak i gdzie zamontować poszczególne 3 partycje.
Oczywiście jak zainstalowałeś jakieś starocia typu Pmount i podobne, to je powywalaj, żeby nie bruździły w razie czego.
Numer seryjny pendraka ID_SERIAL_SHORT wytargasz z pomocą udevadm:
udevadm info /dev/sdb1 | grep SHORT E: ID_SERIAL_SHORT=000FEAFB7AFEF921958F00ED
Więcej info:
https://dug.net.pl/drukuj/278/oswajanie_sie_z_udevem__czyli_jak_pisac_reguly_dla_urzadzen/
I skrypt do wysyłania zawiadomienia z poziomu np udeva na aktywną sesję Xorga przez notify.
cat /usr/local/bin/udevmess #!/bin/bash MESSAGE="$*" for NUMBER in `ls /tmp/.X11-unix | awk -F"X" '{print $2}'`; do env DISPLAY=":$NUMBER" notify-send -t 50000 "${MESSAGE}"; done;
Trochę zabawy jest, ale rozwiązanie sporo mądrzejsze od [b]Udiska[/b], zwłaszcza, jak zechcesz np mieć na pendraku szyfrowane partycje np Truecrypta, czy inne.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-07-17 18:16:40)
[quote=_kaktus_]Proszę bardzo:
donica:~$ cat /etc/fstab ... /dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0 /dev/sdg1 /media/usb0 auto rw,user,noauto 0 0 ...
wynik drugiego pytania:
donica:~$ ls -ld /media/usb0 drwxr-xr-x 6 root root 4096 sty 1 1970 /media/usb0
Przy czym chyba przy każdym montowaniu[i] /media/usb0[/i] ma na nowo tworzone uprawienia, bo już nie raz poprawiałem ...[/quote]
zachaszuj /dev/sdg1 czyli:
# /dev/sdg1....
i przeloguj
Pendrak będzie się montował w /media/użytkownik już z prawami zapisu
Dwie mądre głowy i dwie trafne odpowiedzi ...
Panowie zawstydziliście mnie ... odpowiedź miałem w zasięgu oka ;-p ponoć najciemniej pod latarnią ...
Wystarczające okazało się zakomentowanie zbędnego wpisu w fstab ... który nie był moim dziełem ...
[quote=Jacekalex]Ewentualnie możesz spowodować ignorowanie tego pendraka przez [b]udisk[/b] i zapiąć go prosto do udeva.[/quote]
Bardzo edukacyjne - przeanalizuję sobie ;-)
Dziękuję pięknie ;-D
ps
da się wyróżnić/markować Wasze odpowiedzi jako bardzo pomocne?
Po prostu zmień nazwę tematu tak żeby na początku było "[SOLVED]", jak ktoś będzie szukał odpowiedzi na podobny problem to od razu ma wyróżnione tematy gdzie szukać.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.162.73' WHERE u.id=1 |
0.00062 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.162.73', 1732218825) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732218525 |
0.00080 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=293675 |
0.00100 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27942 ORDER BY posted |
0.00068 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27942 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00110 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27942 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00077 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27942 |
Total query time: 0.00666 s |