Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
moja kobieta ma w kompie cdrw i dvdrw marki SONY, ale oba okazują się mieć kości LITEONa w środku :P podobno SONY bardzo często tak robi.
no i mój PHILIPS 824k/40 to tak naprawdę jakiś tam BENQ :(
Ja pracuje w sklepie komputerowym i wiem z doświadczenia że od ponad roku firma lite-on , z jakościa nie wiele ma wspulnego . W ciągu ostatnich miesięcy zdażają się conajmniej 2 sztuki tygodniowo tych nagrywarek które wędrują na serwis ; z LG nie ma tego problemu zdażają się owszem dwa , trzy na miesiąc przypadki gdy nagrywarka musi iść na serwis .
Co do sony , to sprzęt jest od liteona a naklejka od sony , choć po ostatnich wyczynach jakosciowych liteona , sony podjeło wspułprace z Benq ,swego czasu nawet nagrywarki fimy Teak bazowały na liteonach . Samo Benq produkuje napędy optyczne dla Philipsa , Plextora ! , Hp i paru innych odbiorców.
coby6 jaką nagrywarke byś mi osobiście polecił jak już napisałem wcześniej zależy mi na:
bardzo dobrej korekcji błędów
możliwości kopiowania zabezpieczonych płyt
możliwości zmiany biosu bez pomocy windows (to można pominąć)
Oczywiście poprawny zapis płyt też jest dla mnie ważny ale to chyba oczywiste.
A więc tak przeczytałem mnóstwo testów związanych z nagrywarkami dvd niestety nie dowiedziałem się niczego szczególnego oprócz tego iż nie znajde napędu idealnego dlatego tez zastanawiam się nad firmą PIONEER (interesują mnie modele 110 lub też 111) niestety korekcja błędów tam kuleje za to zapis płytek jest fantastyczny.
Co sądzicie o tej marce czy napędy tej firmy działają jak trzeba pod kontrolą linuksa?
Pomóżcie jeśli możecie... wszelkie wrażenia z działania waszego DVD-RW będą mile widziane.
Ja mam NEC 3500 AG 1,5 roku i wszytsko gra chociaz jeszcze nigdy nie nagrywalem na DVD :] same CD tylko od czasu do czasu.
Moj komentarz chyba Ci nie pomoże.
Mam z nią nastepujacego problema: nie chce mi bootować wszytskich płyt, mialem problem ze zbootowaniem firmowego przyslanego ubuntu oraz debiana 64bitowego :/ poprostu sie nie bootowała plytka :-/
Ja mam NEC 3500 AG 1,5 roku i wszytsko gra chociaz jeszcze nigdy nie nagrywalem na DVD :] same CD tylko od czasu do czasu.
Moj komentarz chyba Ci nie pomoże.
Mam z nią nastepujacego problema: nie chce mi bootować wszytskich płyt, mialem problem ze zbootowaniem firmowego przyslanego ubuntu oraz debiana 64bitowego :/ poprostu sie nie bootowała plytka :-/[/quote]
Ciekawe, mam taki sam model, mnie bootuje to wszystko, może nie chodzi o napęd tylko o coś innego. Natomiast spotykałem się z liteonami, które nie chciały bootaować z płyt CD-RW i DVD-RW.
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
To chyba jednak wina cdromu gdzuż zmieniłem płyte główną i nadal jest to samo. Jedyny sposobna zbootowanie tekiej plty to zrobic odpowiedni katalog na dysku władować do niego przekopiowany z plyty plik initrd.gz oraz vmlinuz wyedytowac plik menu.lst gruba tak aby dać namiar na ten katalog i dopiero wtedy plytka raczy zaskoczyć :-/ Lipa.
Ja mogę śmiało każdemu polecić nagrywarki dvd Lg . Świetny odczyt , dobry zapis , wzorowe działanie pod linem .
Gdzies tam ktoś wspominał że producent za darmo udostępnia nowe Firmware - a który tego nie robi? Ba teraz łatwość przerobienia takiej se nagrywaczki na lepsza wymaga odrobiny czytania ;P a co ciekawsze alternatywne bios też są - i powiem nawet że lepsze od tych "markowych". Co do producentów...heh... wszystkie dobre i we wszystkich sie trafi bubel, jakas trafna seria itp. Jedyne co moge powiedzieć z doswiadczenia to Plex.. LG(ostatnio sie bardzo poprawili)... NEC. Lite-złom miał zajebiste cd-rw a zwłaszcza do audio, ale na 10 sztuk DVD 9 wcześniej czy póżniej (mam na myśli miesiąc może cztery) ulegnie awarii albo zacznie masowo paścić płyty.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00007 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00068 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.112.187' WHERE u.id=1 |
0.00130 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.112.187', 1730415446) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1730415146 |
0.00088 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=29390 |
0.00067 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=142 ORDER BY posted |
0.00059 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=142 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00550 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=142 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00479 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=142 |
Total query time: 0.015 s |