Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
2423
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:28:18)
A nie wystarczy OOCalc? :> Ja sobie zrobiłem kiedyś taką listę mp3/płyt z mp3. Działało i na OO/LO i w M$O.
Co prawda wyszukiwanie nie było jakoś strasznie skompliowane ale wystarczało. W OOCalc można zrobić całkiem zgrabną "bazę" z wyszukiwarką.
2424
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:28:20)
Do wyboru, do koloru, od SQlite do malutkich rzeczy, do Mariadb
i Postgresa, LOffice tak samo gada ze wszystkimi.
Jak to jakiś malutki komp z deficytem RAM to SQlite będzie najlepszy,
jak współczesny komp, to serwer bazodanowy problemem być nie musi.
(SQlite w ogóle nie potrzebuje odpalania żadnego serwera do pracy).
To takie najpopularniejsze w Linuxie/BSD, które na Windows też można używać, choć np SQlite wyraźnie nie przepada za systemem NTFS.
Do Windows najbezpieczniej brać Firebirda (to czwarta opcja, LOffice też gada z Firebirdem, jak ma odpowiedni sterownik).
Pozdro
PS:
Jak nie przeszkadza Ci pół KDE na dyziu, to Kexi kiedyś funkcjonowało jako samodzielny program, obecnie część składowa zestawu Calligra Office.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-12-03 18:49:59)
2425
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:28:22)
Postgres -PHP-PGAdmin, Padmin3
Mysql - PhpMyadmin - najłatwiejszy, Mysql-workbench.
A tu do Sqlite:
https://www.sqlite.org/cvstrac/wiki?p=ManagementTools
2426
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:28:23)
Do małych rzeczy możesz użyć SQLite i do tego GUI SQLite Browser
[quote=jurgensen]Do małych rzeczy możesz użyć SQLite i do tego GUI SQLite Browser[/quote]
Radziłbym tylko pamiętać, że "małe rzeczy" po jakimś czasie są czasem malutkie i krótkie jak mur chiński. :D
Jak tam mam z prawie wszyskimi notatkami, zakładkami, rssami, ebookami, itp.
W papierowych notesach i kalendarzach, czy wizytówkach to samo.
PS
Do Mysql nic lepszego od Phpmyadmina nie widziałem z repo, czy w ogóle z darmowych. Przy okazji, Lighttpd/Nginx + php-fpm i do tego PhpMyadmin, to w RAM mniej więcej tyle, ile u mnie Pidgin zabiera,
a mniej niż połowę tego, co Akregator, wiec nie czaję, o co biega z tym "web-interfejsy to tak niezbyt idealne dla mnie".
Dowód rzeczowy:
psmemng | egrep 'pidgin|php|nginx' 14.6 MiB + 11.1 MiB = 25.7 MiB nginx (2) 17.6 MiB + 19.0 MiB = 36.6 MiB php-fpm5.6 (3) 43.7 MiB + 45.1 MiB = 88.8 MiB pidgin 139.6 MiB + 75.1 MiB = 214.7 MiB akregator
:D
Chyba, że ktoś ma wprawę albo silną wolę, i potrafi bazę obrabiać np w Pythonie lub Perlu, wtedy jest dużo prościej, ale trochę nauki i treningu trzeba łyknąć.
Jednak póki kaczka dupy nie zamoczy, pływać się nie nauczy. :D
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-12-18 17:32:41)
2476
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:29:26)
A ile RAMu zabiera Firefox albo Chromium? I ile się uruchamia, wraz z wpisaniem adresu webinterfejsu?[/quote]
A po co do localhosta FF lub Chromium?
Takie coś nie starczy:Kod:
#!/usr/bin/perl use strict; use warnings; use Gtk2 -init; use Gtk2::WebKit; my $window = Gtk2::Window->new; my $sw = Gtk2::ScrolledWindow->new; my $view = Gtk2::WebKit::WebView->new; my $width = 1260; my $height = 960; $sw->add($view); $window->add($sw); $view->open('http://localhost/phpmyadmin/'); $window->set_size_request($width,$height); $window->set_position('center'); $window->show_all; Gtk2->main; Gtk2->main_quit;Z resztą coś mi się zdaje, że na DUGu nie piszesz przez telnet. :D
Z resztą możesz sobie skompilować tą przeglądarkę, jest lekka jak piórko:
http://doc.qt.io/qt-5/qtwebkitexamples-webkitwidgets-fancybrowser-example.html
Jak otwierasz np PgAdminIII albo Mysql -Worbench czy innego managera w Gtk lub Qt - to RAMu nie używa?wraz z wpisaniem adresu webinterfejsu[/quote]
A tu mnie zaskoczyłeś, zdawało mi się, że w Afryce do takich rzeczy mają zakładki, a można też sobie zrobić skrót na Pulpicie z adresem strony http do otwarcia. :D
Po prostu w skrócie wpisujesz jako polecenie np:Kod:
/usr/bin/xdg-open http://localhost/phpmyadmin/SOA#1
PozdroOstatnio edytowany przez Jacekalex (2015-12-24 18:48:53)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)Offline
Może sqlite
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.137.175.80' WHERE u.id=1 |
0.00071 | UPDATE punbb_online SET logged=1732833184 WHERE ident='3.137.175.80' |
0.00040 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732832884 |
0.00078 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.217.208.220' |
0.00067 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=293927 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27959 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27959 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00183 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27959 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00106 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27959 |
Total query time: 0.00723 s |