Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie wiem czy to bardziej do działu Hardware czy Luźne rozmówki, otóż poszukuję obudowy do PC ale tak jak w temacie pudła na biurko na którym można postawić monitor. Jakichś specjalnych wymogów nie mam, format mATX, USB 3.0 z przodu obudowy i fajnie byłoby, gdyby się dało zamontować zwyczajny zasilacz. Chyba, że są jakieś zasilacze dedykowane tego typu obudowom. Nie musi to być nic potężnego. Maszyna na A10-5700, dysk SSD, do tego drugi Seagate 1TB i Asus Xonar i tyle więc 300W w zupełności wystarczy. Straszna posucha w tego typu wyposarzeniu, to co znajduję to w większości pudełka od HTPC za odpowiednią wygórowaną cenę.
Ostatnio edytowany przez skullman (2015-10-27 14:02:24)
Miałem kiedyś przez moment grata IBM PIII-800 w obudowie desktop,
stał na nim monitor NEC FP1350 21'' (masa 34 kg) i nic się nie zgniotło i nie złamało.
Także brałbym z Alledrogo jakiegoś Della albo IBMa (za 100-160 zł) (czarny, solidnie wykonany) i po prostu w nim flaki wymienił na aktualne.
Stare obudowy są dużo solidniejsze od obecnie sprzedawanej "zemsty chińczyków". :D
Jak tam jakiegoś otworu na śrubkę zabraknie, to też nie problem, jak się ma jaja a nie tylko kalesony. :D
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-10-27 17:58:41)
Do starych obudów typu desktop nie da się włożyć obecnych płyt mATX czy tam ITX. Czasami były to w ogóle twory bez standardu.
Nie obecnych a w ogóle w standardzie ATX/mATX, miałem "przyjemność" grzebać w kilku takich maszynach od HP i wiem, nie nie tędy droga choć Della nie rozkręcałem. Coś tam wyguglałem, jakieś kilka modeli ale teraz pojawia się problem co warto kupić i co z zasilaczem.
Jak na gracie ma stać monitor, raczej lepszy będzie ATX standardowy.
ATX ma lepsze odprowadzanie ciepła niż mATX czy iITX (z powodu większej powierzchni wymiany ciepła).
Poza tym jak ktoś chce kupić ITX, to chyba trzeba od razu pisać, a nie po fakcie.
Z resztą 300W na płycie ITX? jak ktoś lubi smażone mrówki, to może spróbować, ja bym wolał nie ryzykować.
W moim gracie typu midi-tower nie mam taili, które tyle biorą, tylko maks 150 - 250W.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-10-29 01:06:02)
[quote=Jacekalex]Jak na gracie ma stać monitor, raczej lepszy będzie ATX standardowy.
ATX ma lepsze odprowadzanie ciepła niż mATX czy iITX (z powodu większej powierzchni wymiany ciepła).
Poza tym jak ktoś chce kupić ITX, to chyba trzeba od razu pisać, a nie po fakcie.
Z resztą 300W na płycie ITX? jak ktoś lubi smażone mrówki, to może spróbować, ja bym wolał nie ryzykować.
W moim gracie typu midi-tower nie mam taili, które tyle biorą,tylko maks 250 - 250W.[/quote]
A kto pisał o ITX, po jakim znowu fakcie? Ja miałem cały czas na myśli standard ATX/mATX co już w pierwszym poście wyraźnie zaznaczyłem.
Mam MOBO microATX więc fajnie byłoby coś mniejszego na biurko a nie od razu takie pudło ale jeśli nic nie ma ciekawego w mATX to jak to mówią jak się nie ma co się lubi to się ma co się nie lubi ;) Napisałem o zasilaczu 300W bo nie znalazłem w obecnych ofertach producentów nic mniejszego, nawet 300w trudno wygrzebać bo większość zaczyna się od 350W.
A tak na marginesie to poruszyłeś bardzo ciekawy temat odnośnie tego ITX, już znalazłem MOBO ze slotem FM2+, wygląda to całkiem ciekawie bo w sumie poza jednym PCI-E 1x nie potrzebuję nic więcej. A to zmniejsza kompa dość znacznie, że może stać taki nawet obok monitora.
Do ITX są specjalne obudowy z wbudowanym zasilaczem, kosztują kilka stówek, ale są dosyć łatwe w użyciu, da się je powiesić z tyłu monitora LCD.
Nie ma teraz pod ręką takiego grata, ale te malutkie Delle i IBMy (czarne, niskie, szerokość chyba 35cm), w czasach Pentium 4 miały płytki w standardzie mATX, tylko trzeba by zobaczyć, czy tam dany producent jakichś niestandardowych mocowań nie ma.
W razie czego, kupując od firmy przez internet masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyny.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-10-29 01:10:24)
Dzięki za info, standardowy zasilacz pewnie się tam nie zmieści.
Zasilacze są dedykowane, chłodzenie także więc jeśli ktos lubi rzeźbę to i może się bawić. Ale warto mieć wtedy dobre zaplecze narzędziowe z gwintownicą i Dremelem. Jak się chce coś małego na biurku, to albo ITX z wyciągniętą jednostką 230/12V i wewnątrz tylko przetwornica 12/5V, albo NUC.
Ponieważ sprzętu tego typu nie ma za wiele to troszeczkę zmodyfikowałem moje plany i chyba w zupełności wystarczy mi obudowa microATX typu slim czy compact taka stojąca. Zasilacz slim można spokojnie kupić na ebayu. Tak czysto teoretycznie pomyślałem jeszcze płytach miniITX o których napomknął Jacekalex, wszystko jest dostępne do kupienia i taki malutki komputerek byłby całkiem zadowalający, nawet ceny są całkiem przystępne jak się poszuka dobrze. Jednego tylko nie rozumiem dlaczego płyty główne miniITX z gniazdem FM2 są tak strasznie drogie a pod Intela można za przysłowiowe grosze kupić. Skąd ta różnica? I tu jest właśnie szkopuł, że jeśli bym chciał ITX pod APU to już koszta znacznie rosną przez mobo.
Nie lepiej coś na intelu, wyjdzie taniej a wydajniej, do tego nie będziesz miał problemów ze sterami do grafiki np:
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_styczen_2016?page=0,23
Karta graficzna i dysk zwykły odpada, w tym wypadku można mniejszą bude i tańszy zasilacz, minus jakieś 800zł, z 2100 zostaje 1300zł
Nauczyłem się radzić sobie z problemem sterowników i można powiedzieć, że problem zażegnany. Poza tym ja już mam kompa a tylko chcę budę zmniejszyć. ITX to czysto teoretycznie rozważam bo tylko mobo bym zmienił ale to za drogo bo pod FM2 cena to jakiś żart.
Może szerokim offtopem zajadę, ale wyjaśnijcie mi jaki ma sens kupowanie stacjonarki o możliwościach rozbudowy laptopa? W sensie właśnie jakieś mini-itxy i inne thin clienty?
a w temacie: mogę potwierdzić niestandardowość starszych, solidnych obudów typu desktop, bo sam chorowałem na nie swego czasu(jak miałem tylko jeden monitor). Wszystko, włącznie z mocowaniem tulejek pod płytę musiałem załatwić na własną rękę. Ale efekt był przezajebisty imho ;)
Co do Dell'i natomiast, miałem styczność z czterema desktopami z tej stajni i pomijając niskoprofilowe karty, wymyślne zatoki do urządzeń 3.5 i 5.25 i dedykowane zasilacze to raczej standardowa buda ;)
W sumie do miniITXa wsadzisz już każdy desktopowy procesor i do części z nich nawet sporo kart graficznych wejdzie.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00088 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.37.219' WHERE u.id=1 |
0.00069 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.37.219', 1732288128) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732287828 |
0.00055 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.3' |
0.00050 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.131.13.24' |
0.00062 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=294871 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27845 ORDER BY posted |
0.00052 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27845 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00246 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27845 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27845 |
Total query time: 0.00786 s |