Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć
Mam taki problem dziwny, mam dwa dyski stare i nie widać ani pod linuxem ani pod windowsem. Jest sposób na to by je sprawdzić?
Możesz spróbować programu [i]testdisk[/i] uwaga to program konsolowy.
Nie pytaj jak go obsługiwać.Poszukaj w sieci.
Poprawiłem Twój post.
Wnioski sam wyciągnij z tego jak masz pisać.
z wersji testowej wynik:
TestDisk 6.14, Data Recovery Utility, July 2013 Christophe GRENIER <grenier@cgsecurity.org> http://www.cgsecurity.org TestDisk is free software, and comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY. Select a media (use Arrow keys, then press Enter): >Disk /dev/sda - 8053 MB / 7680 MiB - Generic Flash Disk [Proceed ] >[ Quit ] Quit program Note: Disk capacity must be correctly detected for a successful recovery. If a disk listed above has incorrect size, check HD jumper settings, BIOS detection, and install the latest OS patches and disk drivers.
2609
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:32:17)
sata wd1600, jeszcze coś podać?
Ostatnio edytowany przez lulek (2016-01-26 11:51:33)
Może wypadałoby sprawdzić czy BIOS/(U)EFI go uruchamia bo z powyższego wnioskować można m.in:
- w BIOS/(U)EFI dany kanał SATA jest wyłączony
- kontroler SATA jest uszkodzony
- dysk się nie podnosi z powodu uszkodzenia
- dysk jest niekompatybilny z kontrolerem (z jakiegoś powodu nie negocjuje protokołu)
@ilin, a już myślałem, że niektórzy się uczą. ;)
2610
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:32:19)
kable patrzyłem i nic, są dobre...
a na płyte am2 można dysk ata podłączyć jakoś, czy trzeba mieć przejśćiówkę?
bo z tego co widzę to miejsce na taśmę jest i na zasilanie...
Ostatnio edytowany przez lulek (2016-01-26 12:39:13)
GParted spróbuj czy widzi.
TO nie jest wynik testdistka tylko jego UI w ncurses... Lulek tam musisz się przez to przeklikać klawiaturą...
najpierw Enter, a potem dalej według tego co jest napisane
2612
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:32:21)
[quote=uzytkownikubunt]Albo po prostu ktoś źle podłączył kabel między dyskiem a płytą główna i/lub zasilaczem a dyskiem. Lub te kable są uszkodzone.[/quote]
Ciężko podłączyć odwrotnie SATA a już tym bardziej z zasilaniem. Słuszna uwaga czy czasem nie ma uszkodzenia.
P.S. Nie stosujemy i/lub czy to językowo czy patrząc na to że lub zawiera w sobie i :-)
[quote=tajwan]GParted spróbuj czy widzi.[/quote]
Co to za różnica? Ze sprzętem łączy się w ten sam sposób co powyższy program więc tak długo jak sprzęt nie jest widoczny dla systemu tak długo program X, wstawić można dowolna nazwę, nie zobaczy dysku.
[quote=lulek]kable patrzyłem i nic, są dobre...
a na płyte am2 można dysk ata podłączyć jakoś, czy trzeba mieć przejśćiówkę?
bo z tego co widzę to miejsce na taśmę jest i na zasilanie...[/quote]
Zdecyduj się o co pytasz w temacie, a nie zmieniaj wątek w połowie. Nie podałeś czy sprawdziłeś to o czym m.in. ja pisałem. Za to zgodnie z tym co jest podane problem dotyczy dysku SATA, więc nie skacz nagle na interfejs ATA (który jak jest na płycie głównej to jest obsługiwany).
Czy dysk daje jakiekolwiek oznaki życia ? To znaczy, czy go słychać. Można to sprawdzić po uruchomieniu komputera przy jego otwartej obudowie (jeżeli dobrze rozumiem to komputer desktopowy, nie laptop) i zbliżyć ucho do niego. Powinno być słychać szum lub hałas generowany przez głowicę ewentualnie miękkie stuki. Jeżeli nic nie słychać to znaczy, że dysk jest martwy i nadaje się tylko do wyrzucenia, bo najprawdopodobniej padła w nim elektronika a drugiej podstawić praktycznie się nie da.
Nie można też wykluczyć uszkodzenia płyty głównej (portu SATA), ale to jest prawdopodobne na 10%. Żeby się upewnić podłącz dysk pod inny port SATA.
2734
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:34:55)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.89.152' WHERE u.id=1 |
0.00083 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.89.152', 1732288792) |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732288492 |
0.00056 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.190.253.56' |
0.00067 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.148.108.144' |
0.00046 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=296193 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=28169 ORDER BY posted |
0.00052 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=28169 AND t.moved_to IS NULL |
0.00004 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00087 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=28169 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00072 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=28169 |
Total query time: 0.00636 s |